Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤα δάση και τα μάτια μας! - Το προλαβαίνειν καλύτερον του θεραπεύειν…...

Τα δάση και τα μάτια μας! – Το προλαβαίνειν καλύτερον του θεραπεύειν… αν υπάρχει θεραπεία!

-

Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και αλλού θα πρέπει να να μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς. Δεν χρειάζετε να ξαναπούμε πως πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις μας ειδικά στις δασώδεις περιοχές για να μη προξενήσουμε κάποια πυρκαγιά.

Το προλαβαίνειν καλύτερον του θεραπεύειν… αν υπάρχει θεραπεία! Και πριν κάνουμε κάτι ή όταν βρεθούμε  σε μια έκτακτη ανάγκη να έχουμε έτοιμα σχέδια δράσης, να έχουμε εκπαίδευση για το τι κάνουμε. Η πολιτεία, το κράτος και εμείς όλοι να έχουμε σχέδια δράσης και να φτιάχνουμε τις υποδομές «εν καιρώ ειρήνης».

Να μην περιμένουμε να γίνει το κακό για να δράσουμε. Γιατί θα είναι αργά. Όπως έγινε με τις πυρκαγιές του Σαϊττά, της Σολιάς, του Αρακαπά που ναι μεν οι πυροσβέστες έκαναν ότι μπορούσαν μέχρι και τη ζωή τους έδωσαν, αλλά δεν υπήρχε καλός συντονισμός, καλό σχέδιο.

Δεν ξέρω αν μάθαμε κάτι από αυτά συμβάντα, αλλά θα έπρεπε. Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι, δεν είναι ντροπή είναι λογική και εξυπνάδα να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Η φύση, όσο και αν η επιστήμη και η τεχνολογία προβλέπει την συμπεριφορά της, είναι απρόβλεπτη, έχει το δικό της τρόπο συμπεριφοράς. Μια φυσική καταστροφή δεν μπορεί πάντα να ελεγχθεί πλήρως, μπορούν όμως οι επιπτώσεις της να περιοριστούν. Γι’ αυτό χρειάζεται η πρόβλεψη και η λήψη προληπτικών μέτρων.

Οι καιροί κυριολεκτικά άλλαξαν. Η κλιματική αλλαγή φέρνει σοβαρούς κινδύνους με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι πολλοί φαντάζονται. Οι εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην Ελλάδα αλλά και στην χώρα μας, θα πρέπει να μας προβληματίσουν. 

ΧριΣ

 

Διαβάστε Επίσης