Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΟύτε μια συγνώμη από το Νίκο Χριστοδουλίδη στο Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ και τους...

Ούτε μια συγνώμη από το Νίκο Χριστοδουλίδη στο Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ και τους Αμμοχωστιανούς! ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ!

-

Ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ, όπως και πολλοί άλλοι Τουρκοκύπριοι δεν βολεύεται με τη διχοτόμηση, δεν βολεύεται με την κατοχή, με μια μεγάλη διαφορά από τους Ελληνοκύπριους συναγωνιστές του, ότι γι’ αυτόν και τους άλλους Τουρκοκύπριους ο αγώνας για την επανένωση, κόντρα στις πολιτικές της Τουρκίας, της κατοχικής δύναμης, δεν είναι χωρίς κόστος.

  • Βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο των «Γκρίζων Λύκων» που τον κατηγορούν για «προδότη» και όργανο των Ελληνοκυπρίων. Και τώρα ενώνουν με τους φασίστες των κατεχομένων δυνάμεις, οι ίδιες δυνάμεις της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας!

Αφηνίασαν οι Ελληνοκύπριοι φασίστες και εθνικιστές. Η απόφαση του Δήμου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο της Αμμοχώστου προκάλεσε παροξυσμό στο ΕΛΑΜ, στο εδώ Παράρτημα της  φασιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και στους εθνικοσοσιαλιστές της ΕΔΕΚ γιατί προσκλήθηκε «ένας παράνομος θεσμός του ψευδοκράτους» κάνοντας πως δεν γνωρίζουν πως και για την Αμμόχωστο το Σύνταγμα του 1960, όπως και για τη Λευκωσία, προβλέπει χωριστά Δημαρχεία.

 Ακολούθησαν, με παρόμοιες τοποθετήσεις, ο βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ Χρίστος Σενέκης και στη συνέχεια και το επίσημο ΔΗΚΟ για να δοθεί μεγαλύτερη «βαρύτητα» από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Ο ρόλος της Αστυνομίας…

Στα παρασκήνια φημολογείτο πως η παρουσία του Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ στην εκδήλωση θα ήταν «αφορμή» για επεισόδια από φασίστες και εθνικιστές με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αντί να δηλώσουν ετοιμότητα να εφαρμόσουν το νόμο και την τάξη, να διαμηνύουν πως θα ήταν επικίνδυνο να διέλθει ο Τουρκοκύπριος πολιτικός και οι άλλοι Τουρκοκύπριοι από το οδόφραγμα της Δερύνειας, υποβάλλοντας πως θα έπρεπε να αλλάξουν διαδρομή!

  • Μετά από όλα αυτά ο Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ οδηγήθηκε στην απόφαση να μην παραστεί στην εκδήλωση διαμηνύοντας ότι δεν θα ήθελε η παρουσία του στην εκδήλωση να δημιουργήσει είτε προστριβές είτε προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

΄Ετσι ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθησε στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο κι εκφώνησε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας όσα μας λέει σε όλες τις «επετειακές» εκδηλώσεις, με όσους έστησαν αυτί για να τον ακούσουν, στο τέλος να διερωτώνται τι είπε στην ομιλία του. «Μιλά, μιλά αλλά τίποτε δεν λέει»…

Ούτε ασφαλώς και για τον Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ , είπε κάτι!

Ντροπή κύριε Πρόεδρε!

Εδώ ένας πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στερήθηκε το δικαίωμα να είναι την εκδήλωση αυτή. Και είναι ένας από τους πολλούς, ο οποίος και όταν εσύ μας έλεγες πως «οι Τούρκοι μπλοφάρουν» και δεν θα ανοίξουν το Βαρώσι, αυτός με παρρησία ζώντας σε συνθήκες κατοχής, δήλωνε ξεκάθαρα ότι «το Βαρώσι ανήκει στους Ελληνοκύπριους και δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες ανοίγματος του».

Είναι αυτά τα γεγονότα που ενισχύουν την αναξιοπιστία στο εξωτερικό, του Προέδρου της Δημοκρατία και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.

  • Όταν ο Πρόεδρος άγεται και φέρεται από τους γνωστούς «τουρκοφάγους», τους θιασώτες της συνέχισης του διχοτομικού στάτους κβο, πως θα πείσει το διεθνή παράγοντα για την πολιτική βούληση του για συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους και λύση επανένωσης;

Όταν στο κράτος κάνουν κουμάντο οι φασίστες και οι εθνικιστές όλων των αποχρώσεων, όταν οι αρχές ασφαλείας αντί να διασφαλίζουν την εφαρμογή του νόμου και της τάξης και να διασφαλίζουν το δικαίωμα κυκλοφορίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας της χώρας, υποβάλλουν σε ένα πολίτη ν’ αλλάξει δρομολόγιο γιατί στην πραγματικότητα αδυνατούν να «βάλουν τερπιέ», μερικούς φασίστες – εθνικιστές, πως αναμένουμε  ότι θα πεισθούν περισσότεροι Τουρκοκύπριοι να συμπορευθούν με τις δυνάμεις της λύσης και επανένωσης της πατρίδας μας;

  • Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που θέλησε να εξευμενίσει προς άγραν ψήφων, ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και άλλαξε γραμμή πλεύσης βολιδοσκοπώντας για λύση δυο κρατών.

Και δεξί του χέρι στους χειρισμούς του Κυπριακού ήταν ο Νυν Πρόεδρος ο οποίος δυστυχώς στην πράξη επιβεβαιώνει πως καθόλου δεν επανήλθε στην πολιτική της λύσης – επανένωσης. Γιατί εάν δεν συνέβαινε αυτό από την πρώτη στιγμή «θα έκοβε το βήχα» όσων πολέμησαν τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου πολιτικού στην εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.

Η ώρα των εξηγήσεων…

Ας τα εξηγήσει όλα αυτά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου για να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο Κοινοτήτων.

Πρόκειται για τον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες, αρμόδιο για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι εδώ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών έχουν  ήδη ενημερώσει τη Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το «επεισόδιο» ματαίωσης της συμμετοχής του Τουρκοκύπριου πολιτικού σε εκδήλωση η οποία είχε και δικοινοτικό χαρακτήρα. 

Όπως έγινε γνωστό, κατά την επίσκεψη του ο κ. Γιέτζια θα ακούσει τους δυο ηγέτες και στη συνέχεια να ενημερώσει μετά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις θέσεις τους τις οποίες θα του εκθέσουν κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μαζί τους.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατά τις χωριστές επαφές του θα ζητήσει από τις δυο πλευρές να δώσουν ξεκάθαρα μηνύματα τους προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ πέραν από τα όσα λέγονται δημόσια, τα οποία παρακολουθούν, για  να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών θα είναι διήμερη και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να επισκεφθεί και την Αμμόχωστο συνοδευόμενος από μέλη της  ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

  • Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να εξηγήσει τα ανεξήγητα και για τις συνθήκες εξαναγκασμού του Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ να μην παραστεί στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο αλλά και γιατί ούτε καν σε πολιτικό επίπεδο υπερασπίστηκε ένα πολίτη του κράτους του οποίος υπήρξε θύμα στοχοποίησης και εκφοβισμού με τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων (ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του.

Σίγουρα η περίπτωση της ματαίωσης της συμμετοχής του Σουλεϊμάν Ουλουτσάϊ στην αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας ως παράδειγμα προσπάθειας δημιουργίας κουλτούρας επανένωσης και ειρηνικής συμβίωσης των δυο Κοινοτήτων και πολύ φοβόμαστε ο Πρόεδρος, όσο κι αν προσπαθήσει, θα δυσκολευτεί να βρει έστω κι ένα άλλο παράδειγμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ή των κομμάτων που συμμετέχουν σ’ αυτήν…

 

 

Διαβάστε Επίσης