Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιστός υπηρέτης των τραπεζών και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Πιστός υπηρέτης των τραπεζών και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

-

Ψηφίζουν από το 2013 και εντεύθεν όλους τους νόμους που είναι υπέρ των τραπεζών και από το 2020 συμπεριέλαβαν και τα συμφέροντα των εταιρειών εξαγοράς δανείων και τώρα κόπτονται ότι δήθεν τους έπιασε ο πόνος των δανειοληπτών. Το 2013 πρωτοστάτησαν για το κούρεμα καταθέσεων, χάρισαν τον Συνεργατισμό για να σώσουν μια ιδιωτική τράπεζα.  Θυμάστε τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον Νοέμβριο του 2019 με εκείνο το επικοινωνιακό σόου με τη φράση: «Δεν τραβάω πίσω για τις χρεώσεις των τραπεζών, βαρέθηκα να ψηφίζω νόμους υπέρ τους  και ότι δεν γνωρίζει κανείς την  δύναμη του νομοθέτη; Δεν είμαι εξ εκείνων που χρησιμοποιούν την δύναμη του νομοθέτη για να εκβιάσω αλλά δεν θα ανεχθώ τις νέες χρεώσεις των τραπεζών, θα με βρουν ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!».

Θυμάστε όλες εκείνες τις συναντήσεις που είχε με τον Σύνδεσμο Tραπεζών δήθεν για να τους τραβήξει το αφτί και τις συναντήσεις με τους επόπτες τους, την Κεντρική Τράπεζα, που σηκώνουν ψηλά τα χέρια;

Τώρα τη σκυτάλη με τις συναντήσεις πήρε η Αννίτα Δημητρίου.  Θυμάστε τον  πρώην «τσάρο» της οικονομίας, το Χάρη Γεωργιάδη, πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ,  που από τον Φεβρουάριο του 2020 δήλωνε «ετοιμότητα» να εκδώσει διάταγμα για τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών και μετά στις 4/3/2020 τα άλλαξε και χαρακτήρισε το διάταγμα «ως ακραίο μέτρο και κρατική παρέμβαση που ενδεχομένως να μην χρειαζόταν;» τονίζοντας την… ανάγκη προστασίας του τραπεζικού συστήματος  γιατί θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια στις τράπεζες;»

 Έκτοτε οι τράπεζες άλλαζαν τους πίνακες χρεώσεων τους επτά φορές και οι αλλαγές είναι προς τα πάνω.  Συν τοις άλλοις, από τις 22 Ιουλίου του 2022 που η ΕΚΤ άρχισε τις αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια για να τιθασεύσει δήθεν τον πληθωρισμό τα δανειστικά επιτόκια και οι μηνιαίες δόσεις των δανείων έχουν διπλασιαστεί. Αυτές οι αυξήσεις είναι ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ για τις τράπεζες!

Ο δε νέος Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είπε επί λέξει:        

  • «Οι τράπεζες, θα πρέπει να ανταποκριθούν και να αναλογιστούν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη, απέναντι σε αυτή την κοινωνία η οποία τους στήριξε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το τραπεζικό σύστημα.”

Από τον Μάρτιο που ανέλαβε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τίποτε δεν άλλαξε. Αντίθετα, έχουν δώσει στις τράπεζες και τα ταμεία τους επιπλέον υπερόπλα εναντίον των δανειοληπτών.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

‘ Ετσι για την ιστορία και να φρεσκάρουμε την μνήμη μας, γιατί λαοί που ξεχνούν, δεν έχουν μέλλον…

Στις  8/3/2019 είχαμε αρθρογραφήσει για πρώτη φορά στη «Γνώμη» με τον τίτλο «ΤΡΙΤΟ BAIL OUT ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ»  και υπό την απειλή του ΔΗΣΥ ότι αν δεν αναβαλλόταν οφειλόμενη φορολογία προς το κράτος από την  πρώην «Κοινό  Κυπρίων»  ύψους €285 εκατομμυρίων  και να πληρωθεί σε βάθος 15ετίας, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΣΩΡΙΑΖΟΤΑΝ  ΣΥΘΕΜΕΛΑ! Και όλα αυτά που βάσει των οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας για το έτος 2018 η αξία της δεν υπερέβαινε τα €200 εκατομμύρια!  

Τότε, τον Μάρτιο του 2019 μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωσάν και υπήρχε περίπτωση να το αναφέρουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και καταχρεωμένα στις τράπεζες ΜΜΕ, πέρασε από τη Βουλή με τις ψήφους των  κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Αλληλλεγύη, τροποποίηση της νομοθεσίας  για την αναβαλλόμενη φορολογία που αφορά τα τραπεζικά ιδρύματα. 

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ…

Τον Σεπτέμβριο του 2018  η συγκεκριμένη τράπεζα  είχε ανακοινώσει  ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της ανήλθαν στα €381 εκατομμύρια  γιατί άκουσον – άκουσον αυτές οι φορολογικές ζημιές εκατομμυρίων μεταφέρθηκαν κοντά της  από…. την Λαϊκή Τράπεζα. 

Κάποιοι μας περνούν για… εξωγήϊνους γιατί στους ισολογισμούς της τράπεζας δεν  είχαμε εντοπίσαμε τότε  να αναφέρονται τέτοιες ζημιές  και δεύτερον αν αυτό ευσταθεί και εμείς δεν το προσέξαμε, έχουν περάσει στα χέρια τους περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής δισεκατομμυρίων  ευρώ τα οποία μοσχοπωλούν!

Γιατί τότε δεν τακτοποίησαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από αυτές τις πωλήσεις;   Στα πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών φαινόταν ολοκάθαρα  το παρασκήνιο που στήθηκε για την εν λόγω εξυπηρέτηση. 

Αναγράφετε ότι ο ΄Εφορος Φορολογίας διαβεβαίωνε ότι με την έγκριση της νομοθεσίας δεν θα υπάρξουν απώλειες στα έσοδα του κράτους ενώ το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη «διευκόλυνση» δεν θα είχε οποιαδήποτε επίπτωση στα δημοσιονομικά του κράτους. 

Τότε  η Κομισιόν είχε στείλει στην κυβέρνηση επιστολή κάνοντας λόγο για κρατική ενδεχόμενη  ενίσχυση στις τράπεζες ενώ οι κυβερνώντες ούτε καν τους έλαβαν υπόψη και  οι της Κομισιόν επανήλθαν απαιτώντας αλλαγή της νομοθεσίας για τις φοροεκπτώσεις που παραχώρησε η κυβέρνηση  στις ιδιωτικές τράπεζες αλλάζονταν την νομοθεσία για μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε… αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις αλλά έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. 

Τελευταία μάθαμε ότι έγινε διακανονισμός και από τα €285 εκατομμύρια τελικά θα πληρωθούν €50 εκατομμύρια μέχρι το… 2031. 

ΤΙ ΦΟΥΛΛΗΣ, ΤΙ ΑΝΝΙΤΑ…

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Στις 7/4/2023 πήρε σειρά η Αννίτα Δημητρίου και σε τηλεοπτικό κανάλι έστειλε… «αυστηρό» μήνυμα στις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και συνέχισε λέγοντας:

«Ως ΔΗΣΥ οφείλουμε να στείλουμε ένα αυστηρό μήνυμα προς τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.  Οφείλουν να εφαρμόζουν τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζα, την οποία καλούμε να εποπτεύει με πάσα αυστηρότητα τόσο τις εταιρείες αυτές όσο και τις τράπεζες»…

Μετά από το… «μαστίγωμα» τάχατες των τραπεζών, η κα Αννίτα Δημητρίου και οι βουλευτές του κόμματος της πήγαν και ψήφισαν όλους τους νόμους για τις εκποιήσεις! 

 Κατά τα άλλα τόσον ο ΔΗΣΥ όσον και τα κόμματα της Κοινοπραξίας που στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πλην μεμονομένων βουλευτών τους, διατυμπανίζουν ότι «έκαναν το καθήκον τους, έχουν ήσυχη την συνείδηση τους  και έτσι… σώθηκε η οικονομία», δεν θα έχουμε υποβαθμίσεις από τους γνωστούς «οίκους» αξιολόγησης και άλλα παραμύθια. Την ίδια ώρα «κόπτονται» για τα δίκαια των δανειοληπτών….

Η «καθαρή και ήσυχη» συνείδηση σας κύριοι και κυρίες είτε  είναι σημάδι κακής μνήμης ή εκμεταλλεύεστε ή αξιοποιείτε με δόλιο τρόπο το γεγονός ότι αυτός ο λαός ξεχνά γρήγορα.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης