Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι έργο εμπρηστών η πυρκαγιά στην Άλασσα -...

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι έργο εμπρηστών η πυρκαγιά στην Άλασσα – Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και άρχισε η καταγραφή των ζημιών

-

Οι Αρχές παραμένουν στο σημείο, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς και η καταμέτρηση ζημιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά είναι υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι ρίψεις νερού από τα πτητικά μέσα, είχαν αρχίσει από τις 5:45, ενώ στις προσπάθειες των Αρχών, για πλήρη οριοθέτηση και έλεγχο της πυρκαγιάς, είχαν συμβάλει και Ιορδανικά ελικόπτερα.

Ο κ. Κεττής υπέδειξε πως τα τρία ελικόπτερα της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, δύο super puma και ένα ΜΙ 26, θα πραγματοποιούν περιμετρικές ρίψεις και θα συνοδεύονται από ελικόπτερο της Αστυνομίας. Το ΜΙ 26 είναι το μεγαλύτερο εν ενεργεία ελικόπτερο στον κόσμο, μεταφέρει 15 τόνους νερό. Της εναέριας επιχείρησης θα υπερίπταται ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, για σκοπούς ασφαλείας.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Όσον αφορά στα Ισραηλινά, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία η συνδρομή τους.

Στο μεταξύ, στο σημείο από το οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά, έχει σπεύσει κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, καθώς και της Αστυνομίας, ώστε να αρχίσουν εξετάσεις, για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Από τις πρώτες εξετάσεις προκύπτει πως ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου, εξού και στο κάδρο βρίσκεται το σενάριο να τέθηκε κακόβουλα.

Παράλληλα, άρχισε και η καταμέτρηση ζημιών, αφού φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί υποστατικά.

Ήδη, συνεργία καταγραφής ζημιών της Επαρχιακής Διοίκησης, από τις 8:00-11:00 το πρωί, έχουν προβεί σε επιτόπιες έρευνες στην περιοχή της πυρκαγιάς και κατέγραψαν ζημιές που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ζημιές προκλήθηκε στον εξωτερικό χώρο μίας κατοικίας στην Απεσιά, με πολύ μικρό κόστος, ενώ καταστράφηκε πλήρως, ένα μη αδειοδοτημένο κτηνοτροφικό υποστατικό κουνελιών. Οι αρμόδιοι εισηγήθηκαν στον ιδιοκτήτη να αποταθεί στο Επαρχιακό Τμήμα Γεωργίας, λόγω αρμοδιότητας.

Εξάλλου, συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης, με πυροσβεστική αντλία παραμένει στην περιοχή, υπό τη διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, για επιτήρηση.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, οδήγησαν την κατάσταση εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στη μάχη ρίχθηκαν δεκάδες μέλη τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και του Τμήματος Δασών, ενώ λόγω της κατάστασης, η Πυροσβεστική προχώρησε σε ανάκληση προσωπικού, σε μια προσπάθεια οι επίγειες δυνάμεις να οριοθετήσουν περιμετρικά την πυρκαγιά, την ώρα που οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούσαν με ρίψεις νερών.

Ωστόσο, εχθρός των δυνάμεων αποτέλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έδιναν «ταχύτητα» στη φωτιά, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώ

Διαβάστε Επίσης