Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑνίκανοι οι κυβερνώντες στη Λευκωσία, παρακολουθούν τις εξελίξεις ως απλοί θεατές…

Ανίκανοι οι κυβερνώντες στη Λευκωσία, παρακολουθούν τις εξελίξεις ως απλοί θεατές…

-

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να κάνει, τουλάχιστον δημόσια, στροφή στο αφήγημα του για το Κυπριακό. Δεν είπε λέξη για λύση «δυο κρατών» όπως έκανε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα και επίσης κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Κύπρο.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες στο δημόσιο διάλογο επανήλθε στην πολιτική του Σχεδίου Ανάν, προφανώς επιδιώκοντας παρέμβαση στη διαμόρφωση των συζητήσεων που άρχισαν παρασκηνιακά για διερεύνηση του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. 

Στα κατεχόμενά, είπε, γιόρτασαν με ενθουσιασμό την 20η Ιουλίου «γιορτή ειρήνης κι ελευθερίας» – όπως αποκάλεσε στην τουρκική εισβολή – και εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό και τον νέο δίαυλο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ευχόμενος ξανά «καλορίζικο» στο «αεροδρόμιο» που θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 10 εκ. επιβάτες το χρόνο.

Ποτέ δεν ξέφυγαν, ούτε θα ξεφύγουν από μια λύση στην βάση των πραγματικοτήτων του νησιού, συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το νησί της Κύπρου να αποκτήσει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί. Ωστόσο, οι απέναντί μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κατάσταση επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, η Τουρκία με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιχειρεί ανοίγματα προς διάφορες κατευθύνσεις και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ενεργειακό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από άλλες περιοχές στην Ευρώπη, για υποκατάσταση του Ρωσικού Φυσικού Αερίου.

  • Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι για πρώτη φορά σε επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Αυτό, όπως είπε ο Ερντογάν, θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Άγκυρα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό και η παράδοση του αερίου θα πρέπει να γίνει μέσω Τουρκίας.

Προφανώς με τη λύση του Κυπριακού ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένει πως και το φυσικό αέριο της Κύπρου θα ακολουθήσει  την όδευση του ισραηλινού φυσικού αερίου από το «Λεβιάθαν» προς την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την προμήθεια της ίδιας από άλλες πηγές για ν’ απεξαρτηθεί από το ρωσικό και ιρανικό φυσικό αέριο.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΛΥΣΗΣ

Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες στη Λευκωσία, η κίνηση Ερντογάν με την επάνοδο στο Σχέδιο Αναν το οποίο είχαν αποδεχτεί οι Τουρκοκύπριοι και απορρίψει οι Ελληνοκύπριοι, αποβλέπει στο να αλλάξει τη βάση συζήτησης, πράγμα ωστόσο που παραπέμπει σε αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης.

Μέχρι πρόσφατα, όταν η ηγεσία της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας δεν έλεγε λέξη για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και απόφευγε αναφορά στις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά, η Τουρκία είχε ως αντίλογο τη λύση των δυο κρατών. Η πολιτική της μη λύσης των Ελληνοκυπρίων, ερμηνευόταν από την Αγκυρα ως επιλογή για συνέχιση του διχοτομικού στάτους κβο. Μετά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΑΚΕΛ, ο Ν. Χριστοδουλίδης και οι επιτελείς του άρχισαν και ενόψει της συνάντησης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να μιλούν κατά έντονο τρόπο για πολιτική βούληση συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ωστόσο δεν μιλούν ξεκάθαρα εάν αποδέχονται ως έχουν τις συγκλίσεις. Είναι αυτή την «αδυναμία» που αξιοποιεί η ΄Αγκυρα θεωρώντας ότι νομιμοποιείται να θέσει στο δημόσιο διάλογο και την προηγούμενη συμφωνημένη βάση, το Σχέδιο Ανάν, δηλώνοντας μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα πως ο Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε ήδη τους εμπλεκόμενους διεθνείς «παίκτες» στο Κυπριακό πως είναι έτοιμος να συζητήσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για το Σχέδιο Αναν.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τουρκική πλευρά επιδιώκει διάλογο με μηδενική βάση στον οποίο η κάθε πλευρά θα θέσει τη δική της «συμφωνημένη βάση», πράγμα που θα της επιτρέψει να παρακάμψει τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά.

Οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και ξεκάθαρες θέσεις εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.

Ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση με τους χειρισμούς της συνεχίζει στην ίδια γραμμή πλεύσης με τους προκατόχους της αφού διαμορφωτής της εξωτερικής τους πολιτικής ήταν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΗ

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Δυστυχώς σ’ αυτή τη συγκυρία κατά την οποία ίσως συναντώνται τα συμφέροντα όλων για μια συμφωνία στο Κυπριακό και μάλιστα πακέτο με τα ενεργειακά, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε πλήρως παροπλισμένη και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Κυριολεκτικά έχει ξηλώσει την όποια  προληπτική αμυντική ικανότητα της αδειάζοντας τις αποθήκες της από πυρομαχικά των Ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων ενώ την ίδια ώρα σε ότι αφορά την εξασφάλιση νέων, είναι δέσμια των Ισραηλινών και των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών.

Η δουλικότητα των κυβερνώντων στη Λευκωσία προς τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές προκαλεί οργή με τον  θλιβερό υπουργό Άμυνας της χώρας Μιχάλη Γιωργάλλα, χωρίς αιδώ να χαιρετίζει με δημόσια δήλωση του την πλήρη υποταγή του στρατιωτικού προγράμματος της Κύπρου στις ΗΠΑ με την τροπολογία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), με την οποία ζητά τη θεσμοθέτηση και επέκταση στα τρία χρόνια του απαιτούμενου διαστήματος της ανανέωσης άρσης του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Κύπρο!

Δυστυχώς, στον τομέα της αμυντικής θωράκισης της, η Κύπρος είναι πλέον δέσμια των Ισραηλινών με τους οποίους έκλεισε συμφωνίες για αγορά μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης και των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών. 

ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ Η Κ.Δ.

Όμως, παροπλισμένη η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και διπλωματικά αφού κατά τη 10ετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ εγκατέλειψε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική των καλών σχέσεων και προσκολλήθηκε στους ΝΑΤΟϊκους υλοποιώντας το δόγμα «ανήκομεν στην δύσιν», πολιτική την οποία συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Με τις επιλογές τους κατέστρεψαν τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας που διατηρούσε η Κύπρος με τη Ρωσία και την Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χώρες οι οποίες παραδοσιακά στήριζαν τις θέσεις της Κύπρου και παρασκηνιακά και επίσημα στα Ηνωμένα ΄Εθνη, αποκρούοντας τις ραδιουργίες των Δυτικών συμμάχων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Έστω και την υστάτη, έστω και στο 12 και 5 των αναμενομένων εξελίξεων στο Κυπριακό, οι κυβερνώντες ας θέσουν την Κύπρο πάνω από τις ιδεολογικές και πολιτικές τους ιδεοληψίες και ας δραστηριοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων.

Μην έλθει κάποια μέρα και μας πει και ο νυν πρόεδρος αυτό που μας είπε ο πολιτικός του μέντορας  πως τάχατες του «έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο». Γιατί ούτε  στον Αναστασιάδη με τα Μνημόνια του έβαλαν στο πιστόλι στον κρόταφο, απλώς υπέγραψε τις πολιτικές του «οικονομικού μανιφέστου του ΔΗΣΥ», ούτε και στο Νίκο Χριστοδουλίδη, θα του προτάξουν κάποιο πιστόλι.

Με τη θέληση του και αυτός και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του με τις επιλογές τους δημιουργούν το έδαφος για συνέρια λύσεων προσαρμοσμένα στα συμφέροντα των δυτικών ιμπεριαλιστών, των πετρελαϊκών κολοσσών και των πολυεθνικών  μονοπω

Διαβάστε Επίσης