Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Νικόλας εκβιάζει επισείοντας τον μπαμπούλα νέων Μνημονίων!

Ο Νικόλας εκβιάζει επισείοντας τον μπαμπούλα νέων Μνημονίων!

-

Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον  ΑΣΤΡΑ να λέει ότι «η όποια αλλαγή του νομικού πλαισίου του καθεστώτος για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε ένα μνημόνιο που θα πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο δεν έχει ανακάμψει πλήρως»!

Αναφερόταν στην αντίθεση της κυβέρνησης καθώς και της ηγεσίας της Κοινοπραξίας των κομμάτων που την στηρίζουν στο να ψηφιστεί νομοθεσία ο οποία να προβλέπει ότι σε περίπτωση που μη εξυπηρετούμενο δάνειο φτάσει στα Δικαστήρια ο δανειολήπτης ΝΑ ΜΗΝ έχει το δικαίωμα να ζητά αναστολή της εκποίησης της περιουσίας του σε περίπτωση που αμφισβητεί τα ποσά που απαιτεί η τράπεζα και να γίνεται αποδεκτό  το υπέρογκο ποσό που απαιτείται στο οποίο συμπεριλαμβάνονται  καταχρηστικές ρήτρες, παράνομες χρεώσεις καθώς και υπερχρεώσεις.  

Με λίγα λόγια ο Νικόλας Παπαδόπουλος μας είπε ορθά κοφτά «είτε αφήνεται το ΑΚΕΛ μόνο του να παλεύει για τις εκποιήσεις είτε θα… καταρρεύσουν οι τράπεζες»!

  • Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του ΔΗΚΟ ήταν προφανώς προάγγελος για τα όσα διαδραματίστηκαν την επομένη στη Βουλή με την αλλαγή στάσης από τη ΔΗΠΑ του Μάριου Κάρογιαν και του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Όσο για το επιχείρημα του ότι με  την πρόταση του ΑΚΕΛ προστατεύονται παράλληλα και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές,  αυτό πέφτει στο κενό γιατί αυτοί μπορούν κάλλιστα να εντοπισθούν, έχουν όνομα και διεύθυνση και να εξαιρεθούν από τον νόμο αλλά ας μην ξεχνούμε ότι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές  έχουν γερές πολιτικές πλάτες.

Η κινδυνολογία τους δεν περνά αφού στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα που επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ΄Αριστος Δαμιανού καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της κουστωδίας τους καθ’ ότι στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει αυτή τη στιγμή δανεισμός ύψους €24 δισεκατομμυρίων εκ των οποίων μόνο στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία ύψους  €530 εκατομμυρίων ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 1/45 του συνόλου του δανεισμού. 

  • Λύση υπάρχει, είναι η σωστή και βιώσιμη αναδιάρθρωση τους αλλά οι εισηγήσεις φτάνουν σε ώτα μη ακουόντων.  Και είναι άξιον απορίας πως για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €530 εκατομμυρίων θα μας βάλουν  σε μνημόνιο!

  Και όλα αυτά την στιγμή που οι τράπεζες έχουν βγάλει από τα βιβλία τους δάνεια ύψους €20 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία ξεπούλησαν στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, που είναι το ένα και το αυτό,  γιατί αυτές οι εταιρείες είναι συνάμα και μεγαλομέτοχοι των τραπεζών από τις οποίες εξαγοράζουν αυτά τα δάνεια στο 10%-20% της αξίας τους. 

Ακόμη, οι τράπεζες διατυμπανίζουν τα κέρδη εκατομμυρίων που βγάζουν ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο είπε επί λέξει: «Τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουν μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους». 

Συνεπώς η έγνοια τους είναι πως θα εξυπηρετήσουν παράλληλα τις  εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων γιατί κανένας μας δεν γνωρίζει τις συμφωνίες που έχουν κάνει όταν τις κουβάλησε η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη.

ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

΄Οσο για την κινδυνολογία του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, εάν συμβεί αυτό,  αιτία δεν θα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά οι αλόγιστες δαπάνες, η διόγκωση του κράτους με την ίδρυση νέων οργανισμών, υφυπουργείων, επιτροπών, η ρουσφετολογία και η τοποθέτηση ημετέρων σε θέσεις κλειδιά, χωρίς να κατέχουν το αντικείμενο στο οποίο διορίστηκαν να υπηρετούν. 

Μια χώρα μπαίνει σε μνημόνιο όταν έχει δημοσιονομικό ή εξωτερικό έλλειμμα και οι αγορές δεν τις δανείζουν για να το καλύψει και δόξα τω Λαό η χώρα μας βγαίνει συνέχεια στις αγορές για δανεισμό και μάλιστα δανειζόμαστε με το δεύτερο πιο ψηλό  και συνάμα υπερβολικό επιτόκιο ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Ας μην ξεχνούμε ότι το 2013 μπήκαμε σε μνημόνιο γιατί οι «άριστοι» είχαν την φαεινή ιδέα να δανειστούν για να σώσουν μία και μόνο τράπεζα και τον δανεισμό τον φόρτωσαν στο δημόσιο χρέος που τώρα φτάνει τα €24,8 δισεκατομμύρια.  

Σημειώνουμε ακόμη ότι όταν μια χώρα μπαίνει σε μνημόνιο οι δανειστές εκτός από τα ποσά που δανείζουν και θέλουν να  τους επιστραφούν παίρνουν και «άλλα» ανταλλάγματα.  Αν πραγματικά κινδυνεύει η οικονομία  του τόπου αυτό οφείλεται και στις αλόγιστες πράξεις της κυβέρνησης Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη με πρώτη και καλύτερη αυτή του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού που και με τις ψήφους του  ΔΗΚΟ δόθηκε στο πιάτο στην Ελληνική Τράπεζα και μάλιστα παραχωρήθηκαν και κρατικές εγγυήσεις ύψους €2,6 δισεκατομμύριων σε περίπτωση που εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού που μεταφέρθηκαν κοντά τους καταστούν .. μη εξυπηρετούμενα. 

΄Οσο για το παραμύθι του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι αν δεν ψηφιστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις που είναι κομμένος ραμμένος στα μέτρα των τραπεζών, θα υποβαθμίσουν την οικονομία μας οι «οίκοι» αξιολόγησης, να μην ανησυχούν γιατί αυτοί οι καλοπληρωμένοι βγάζουν αποτελέσματα βάσει των στοιχείων που τους δίνει το αρμόδιο υπουργείο της χώρας που αξιολογούν είτε από δημοσιεύματα, οι ίδιοι δεν κάνουν δικές τους έρευνες αλλά καλοπληρώνονται για τις αναβαθμίσεις…

Συμπερασματικά, τα  δεδομένα της οικονομίας καταρρίπτουν τις κινδυνολογίες του προέδρου του ΔΗΚΟ που μπαίνει μπροστά πάλι ως προαγωγός των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, ευλογώντας και τα δικά του γένια, ως μέλος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας…

                                                         

Διαβάστε Επίσης