Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς οι τράπεζες στην Κύπρο μας κλέβουν ολοφάνερα!

Πώς οι τράπεζες στην Κύπρο μας κλέβουν ολοφάνερα!

-

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος επιτοκίων καταθέσεων για νοικοκυριά είναι στο 2,46%. ΄Οσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια στην  χώρα μας  το βασικό στεγαστικό επιτόκιο έφτασε το 4,46% και είναι το τέταρτο ψηλότερο στην ευρωζώνη και αυτό το στεγαστικό επιτόκιο του 4,46% ήταν πριν την αύξηση του 0,50% που επιβλήθηκε από τον Μάïο μέχρι σήμερα. 

Αν δε λάβουμε υπόψη και το ΣΕΠΕ (το συνολικό ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης) που περιλαμβάνει χρεώσεις όσος το κόστος διαχείρησης, έρευνας και κατάρτησης εγγράφων και άλλα που χρεώνουν οι τράπεζες η αύξηση είναι πέραν του 55%.   

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα μας για τον Μάϊο είχε το τέταρτο ψηλότερο επιτόκιο και στα επιχειρηματικά δάνεια που έφτανε το 5,90% αν δε προσθέσουμε και την αύξηση 0,50% και εντεύθεν κυρίως οι οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της ασφυξίας!. 

΄Οσον για τα καταναλωτικά δάνεια μας λένα ότι η Κύπρος έχει το τρίτο χαμηλότερο επιτόκιο που φτάνει το 4,87% αυτό που δεν μας λεν είναι σε αυτό το 4,87% προστίθεται επιπλέον το περιθώριο κέρδους της τράπεζας που φτάνει μέχρι το 3,75%, όσον δε αφορά τις πιστωτικές κάρτες, που και αυτές είναι καταναλωτικό δάνειο, το επιτόκιο φτάνει το 11,50% ενώ το ετήσιο ΣΕΠΕ για κάποιον που δεν εξοφλεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό του προηγούμενου μήνα τότε το επιτόκιο φτάνει το 16,75%

 

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

 

Διαβάστε Επίσης