Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κόβει το οξυγόνο από τους πολίτες!

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη κόβει το οξυγόνο από τους πολίτες!

-

Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ με «ανεπίσημη» συνδρομή των εθνικιστικών μορφωμάτων «Αλληλεγγύη» και ΕΛΑΜ στην πράξη αποδεικνύονται  πρώτης τάξης κρυπτονεοφιλελεύθεροι! Στην οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση εφαρμόζουν πολιτικές ίδιες και απαράλλακτες με εκείνες των Συναγερμικών χρόνων, προφανώς προετοιμάζοντας το έδαφος για τις «αναγκαίες συμπλεύσεις» με το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς σε κοινοβουλευτικό και όχι μόνο επίπεδο.

  • Επιβεβαιώνεται έτσι πως όποια από τα κόμματα πέραν της Αριστεράς κι αν βρίσκονται στην εξουσία, εφαρμόζουν εκείνες τις πολιτικές που επιβάλλει το βαθύ κράτος της Ελληνοκυπριακής Δεξιάς και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας.

Τα ίδια ζούσαμε και επί κυβερνήσεων ΔΗΣΥ που εξασφάλιζε στο κοινοβούλιο τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ κυρίως στα θέματα της οικονομίας, τα ίδια ζούμε και σήμερα. Με Πρόεδρο το Νίκο Χριστοδουλίδη, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΔΗΣΥ ήταν αναμενόμενο και επιβεβαιώνεται πως συνεχίζει από το σημείο που παράλαβε το κράτος – υπηρέτη των συμφερόντων των λίγων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος των πολλών, των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΕΙΑ

ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!

Το αδίσταχτο πρόσωπο των λακέδων του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου που ενεργεί μέσα από τους κατέχοντες υπουργικούς θώκους, είδαμε αυτές τις μέρες με κρίσιμα για την κοινωνία ζητήματα. Οι κυβερνώντες άφησαν στην κυριολεξία ξεκρέμαστους τους πολίτες!

Παραμονές των προεδρικών εκλογών, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ (με τη συμμετοχή Ν. Χριστοδουλίδη) μείωσαν τους φόρους στα καύσιμα και στη βενζίνη. Ήταν ένα προεκλογικό τρικ προς άγραν ψήφων με προφανή πρόθεση 2 – 3 μήνες μετά τις εκλογές να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση. «Έχασαν» στις εκλογές αλλά είναι ως να μην άλλαξαν οι κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ενεργώντας με νοοτροπία Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και εφαρμόζοντας τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υπάκουσε κι αυτή στα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποία στην τελευταία το έκθεση ζήτησε τον τερματισμό των δυο μέτρων, σημειώνοντας:

«Εάν είναι απαραίτητο, οποιαδήποτε επέκταση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και να μην αντιστρατεύεται το στόχο για συγκράτηση του πληθωρισμού».

Χωρίς δεύτερη σκέψη και η νέα κυβέρνηση, έκανε ότι θα έκανε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, προχώρησε στον τερματισμό των μέτρων επιδότησης στο ρεύμα και τα καύσιμα, αφήνοντας τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρμαιο στο κύμα ακρίβειας!

  • Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναλγησία αφού παρά τα αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, που προέρχονται από τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, παρά τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης, τις αυξήσεις στα επιτόκια και στο κόστος στέγασης, φορτώνει με ακόμα περισσότερα έξοδα και βάρη νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πρόκληση είναι βάναυση», καταγγέλλει το ΑΚΕΛ δια του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος και Επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας Χάρη Πολυκάρπου.

«Η χρονική επέκταση των μέτρων και η περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας θα έπρεπε να αποτελούν τα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού», προσθέτει για να επισημάνει: 

«Αντί τούτου με οικονομικές ακροβασίες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά, προχωρώντας σε αποφάσεις που δυνατό να μας οδηγήσουν τελικά σε αντίθετα αποτελέσματα».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ

ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ!

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η ενέργεια της κυβέρνησης να τερματίσει τα δυο μέτρα αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα ακρίβειας, αφού, επισημαίνεται, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του πληθωρισμού.

  • Αυτόματα, η κατάργηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στην απότομη αύξηση της τιμής τόσο της βενζίνης όσο και του πετρελαίου κίνησης κατά 0,0833 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,0639 ευρώ το λίτρο.

Εξάλλου η κατάργηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος θα πλήξει ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών οι οποίοι ως πελάτες της ΑΗΚ, γύρω στα 42 χιλιάδες νοικοκυριά,  βρίσκονται στη διατίμηση 08.

Σε μεγάλο βαθμό αναμένεται ότι θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα νοικοκυριά, καθώς επίσης μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γεωργοκτηνοτρόφοι.

Οι κυβερνώντες προβάλλουν το επιχείρημα πως από το περασμένο Καλοκαίρι σημειώθηκε μείωση στις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος, πλην όμως δεν λένε λέξη για το γεγονός ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπα με το αυξημένο κόστος ζωής λόγω της ακρίβειας, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων και το αυξημένο κόστος στέγασης.

Προφανώς η κυβέρνηση αδιαφορεί για  την   επιβίωση των  εργαζομένων, των   χαμηλοσυνταξιούχων, των  ευάλωτων ομάδων που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται καθημερινά.  

«ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΟΛΙΟΣ…»

Καλά λένε στον Νίκο Χριστοδουλίδη πως «άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές που ρήμαξαν την τελευταία δεκαετία τις ζωές των ανθρώπων. Με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια οι κυβερνώντες γεμίζουν τα ταμεία του κράτους από την ανάλογη αύξηση των  έμμεσων φόρων που εισπράττουν.

Ωστόσο  αντί τα λεφτά αυτά να επιστρέφουν τουλάχιστον στην κοινωνία μέσα από πολιτικές ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, χρησιμοποιούνται για τα περιβόητα και αμφιλεγόμενα προγράμματα ενίσχυσης της… επιχειρηματικότητας, καταλήγουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες!

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου, η ΠΕΟ η οποία γίνεται δέκτης της απόγνωσης των εργαζομένων που αναμένουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχοντας υπόψιν τις κλιματικές συνθήκες της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει εάν  προτεραιότητα της είναι η υποταγή και η συμμόρφωση  στις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  ή η αποφασιστική στήριξη της κοινωνίας και η αντιμετώπιση της ακρίβειας την   ώρα που τα δημόσια ταμεία γεμίζουν με υπερκέρδη από τα αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης.

  • Προκαλεί απορία το σκεπτικό της απόφασης αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και ειδικά η μεγάλη μείωση στα καύσιμα». Πέραν της μικρής μείωσης στα καύσιμα, ποια είναι τα άλλα δεδομένα που στάθμισε η κυβέρνηση για να λάβει την απόφαση και γιατί δεν τα ανέφερε ο Υπουργός;
  • Προκαλεί επίσης απορία και η χρονική περίοδος που λήφθηκε αυτή η απόφαση καθότι μπήκαμε στο καλοκαίρι, με πολύ ψηλές θερμοκρασίες, και η αυξημένη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αναγκαία για όλους.

Η χρονική επέκταση των μέτρων, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων  στήριξης των χαμηλο-μεσαίων νοικοκυριών απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και στο αυξημένο κόστος δανεισμού καθώς και η εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, αποτελούν αδήριτη κοινωνική ανάγκη, υποδεικνύει η ΠΕΟ.

Αδήριτη ανάγκη είναι επίσης η επέκταση της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους όπως και η πλήρης απόδοση της με στόχο τουλάχιστον να αποκαθίσταται η αγοραστική αξία των μισθών. Αναμένουμε άμεσα τον Υπουργό Εργασίας, τονίζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ξεκινήσει τον διάλογο για απόδοση της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας όπως και την έναρξη διαλόγου για επέκταση της κάλυψης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσω των οποίων θα υπάρξει και επέκταση του θεσμού της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους.

 

 

Διαβάστε Επίσης