Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΕννέα νεκροί και 100 τραυματίες Παλαιστίνιοι στη Τζενίν

Εννέα νεκροί και 100 τραυματίες Παλαιστίνιοι στη Τζενίν

-

Αυτό τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ισραηλινή επιδρομή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια. Πυρά και εκρήξεις έσειαν για ώρες την πόλη και τον παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

«Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει τον καταυλισμό» προσφύγων, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, ο αντικυβερνήτης της Τζενίν, διευκρινίζοντας ότι πως οι αρχές έλαβαν μέτρα για τη φιλοξενία τους σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη.

Η Ζουλιέτ Τουμά, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Παλαιστίνη, επιβεβαίωσε πως κάτοικοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, όπου ζουν περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι.

Οι δολοφονικές επιδρομές γίνονται από το πολεμική μηχανή του Ισραήλ υπό τον μανδύα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.  «Οι δυνάμεις μας μπήκαν στη σφηκοφωλιά των τρομοκρατών στην Τζενίν (…) και επιχειρούν να καταστρέψουν κέντρα διοίκησης και να πάρουν μεγάλη ποσότητα όπλων», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «ανοικτό πόλεμο εναντίον του πληθυσμού της Τζενίν». 

Στο νοσοκομείο της Τζενίν, δημοσιογράφος είδε πτώματα να κείτονται στο νεκροτομείο, κάποια για ώρες, με τους συγγενείς να περιμένουν το τέλος των εχθροπραξιών για να τα παραλάβουν και να τα κηδέψουν.

«Εισαγάγαμε πολλούς τραυματίες, από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον αέρα, πολλούς άλλους από σφαίρες», ανέφερε ο Κάσεμ Μπενιγάντερ, τραυματιοφορέας, 35 ετών. «Αυτή είναι η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια», τόνισε.

 Υποστηρίζουν την δολοφονική επιδρομή οι ΗΠΑ

Τη δολοφονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού υποστηρίζουν ευθέως οι ΗΠΑ. 

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του», ισχυρίστηκε στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και πρόσθεσε υποκριτικά πως είναι «επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων».

Η Ιορδανία κατήγγειλε πως διαπράττεται «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» καθώς και «των υποχρεώσεων του Ισραήλ ως δύναμης κατοχής».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αραβική μοναρχία που έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να «απόσχει από κάθε ενέργεια που θα επιτείνει τις εντάσεις (…) και θα οδηγήσει στη διαιώνιση του κύκλου της βίας».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως αποφάσισε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα.

 

Διαβάστε Επίσης