Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι πολίτες στενάζουν από τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες

Οι πολίτες στενάζουν από τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες

-

Υποτίμησαν τον κίνδυνο του πληθωρισμού και της ακρίβειας και τώρα δήθεν  τρέχουν να τον «περιορίσουν» με την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων ενώ οι τιμές στην ενέργεια, των καυσίμων, των ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να καλπάζουν  την στιγμή που οι μισθοί εκτός από το ότι μένουν καθηλωμένοι είναι στην πραγματικότητα μειωμένοι.

  • Με την πρόφαση της τιθάσευσης του πληθωρισμού  από τις 22 Ιουλίου  του 2022 μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε και τα σκυλιά δεμένα, την αύξηση του βασικού δανειστικού επιτοκίου κατά 3,75% που είναι το  υψηλότερο από το 2001 ενώ αναμένεται νέα αύξηση  αρχές Ιουλίου και έπεται συνέχεια! 

Μάλιστα τονίζουν δε ότι «έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε και αν χρειαστεί θα αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές αν δε ο δομικός πληθωρισμός διατηρηθεί γύρω στο 5% σε ετήσια βάση τους επόμενους μήνες τότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια και μετά τον Σεπτέμβριο»! 

Η δε Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προβλέπει ως άλλο Μαντείο των Δελφών ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% που είναι ο στόχος τους μέχρι τα μέσα του… 2025.   Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει παράλληλα να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους για να μπορούν να δημιουργήσουν δημοσιονομικό περιθώριο …. για αργότερα.  Παράλληλα προτρέπουν τις κυβερνήσεις των 20 χωρών της ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ για να βοηθηθεί η… οικονομική ανάπτυξη.  Θου Λαέ φυλακήν τω στόματι μου!  

ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

΄Οσον αφορά την Κύπρο η Κομισιόν σε έκθεση της  αναφέρει  ότι «η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει  την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού η μερίδα του λέοντος του δανεισμού  είναι συνδεδεµένη µε κυμαινόμενο επιτόκιο και επηρεάζεται  το 82% του υφιστάμενου δανεισμού που παραχωρήθηκε ή θα παραχωρηθεί βάσει κυμαινόμενου επιτοκίου. 

΄Εχουμε δε καπάκι και τις τράπεζες που οι όροι και οι προϋποθέσιες που θέτουν για παραχώρηση νέων δανείων είναι πολύ αυστηροί για τους πολλούς και όχι τους λίγους και εκλεκτούς, και θα γίνουν αυστηρότεροι τόσον για τον υφιστάμενο όσον και για νέο δανεισμό. 

Από την «φαεινή» ιδέα για να δαμάσουν οι καρεκλοκένταυροι τον πληθωρισμό οι πλείστες μικρομεσαίες/μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και τα νοικοκυριά που διατηρούν δανεισμό γονάτισαν στην κυριολεξία. Η χώρα μας βάσει πρόσφατων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέχει την 4η ψηλότερη θέση με τα ψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη με τον μέσο όρο τόσο για στεγαστικά, επιχειρηματικά καθώς και καταναλωτικά δάνεια το  βασικό επιτόκιο να ξεπερνά το 6%-6,30% και όλες αυτές οι αυξήσεις είναι καθαρό κέρδος για τις τράπεζες εξού και από τον Ιούλιο του 2022 ανακοινώνουν συνέχεια κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.  Αν δε λάβουμε υπόψη μας και το περιθώριο κέρδους τους καθώς και τις εξωφρενικές χρεώσεις τους τότε δεν έχουμε σωτηρία. 

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ

Από πλευράς τους οι κυβερνήσεις  του κεφαλαίου που εδώ και πέραν των  δέκα χρόνων δίνουν και σώσουν  τις ιδιωτικές τράπεζες είτε βάζοντας μας σε μνημόνιο, είτε χαρίζοντας τους φόρους εκατομμυρίων, είτε με την ψήφιση νόμων που είναι πάντοτε υπέρ των συμφερόντων τους  και των εταιρειών εξαγοράς  πιστώσεων που αγοράζουν τα δάνεια του κοσμάκη στο 5%-20% της αξίας τους, απλά τους στέλνει επιστολές ή προβαίνουν σε εκκλήσεις παρακαλώντας τις να απορροφήσουν μέρος των όλο και αυξανόμενων επιτοκίων αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση. 

Θυμούμαι αρχές  Απριλίου την δήλωση του  Υπουργού Οικονομικών ο οποίος είπε επί λέξει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών  και στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ  καθώς  και της Κεντρικής Τράπεζας όσο και στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων αλλά  και  στο θέμα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος».

Συμφωνούμε ότι δεν μπορούν παρά να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Βρυξελλών όσον αφορά το βασικό χρεωστικό επιτόκιο αλλά μπορούν να κάνουν πολλά αλλά δεν θέλουν για τα εξωφρενικά δανειστικά επιτόκια των τραπεζών.

 Μπορεί κάλλιστα να μειωθεί το περιθώριο κέρδους των τραπεζών γιατί μόνο η αύξηση του βασικού δανειστικού επιτοκίου κατά 3,75% από τον Ιούλιο του 2022 και εντεύθεν είναι καθαρό κέρδος πολλών εκατομμυρίων για τις τράπεζες. 

Επίσης  φαίνεται ότι σε αυτή την κυβέρνηση που είναι η συνέχεια της προηγούμενης ξεχνούν τι είχε πει ο Υπουργός Οικονομικών την πρώτη φορά που πήγε στην Βουλή, είπε «Υπάρχει περιθώριο στην κυβέρνηση για να αλλάξει το νομικό περιβάλλον ως προς τα δάνεια, τα επιτόκια, τις αναδιαρθρώσεις και τις εκποιήσεις». 

Ιδού η Ρόδος κύριοι κυβερνώντες τολμάτε να τα βάλετε με το τραπεζικό κεφάλαιο; 

Είπαμε, οι τράπεζες σου δίνουν ομπρέλα στην λιακάδα και στην παίρνουν στην βροχή, πόσον μάλλον α τελευταία δέκα χρόνια που οι κυβερνήσεις τους όχι μόνο τους κρατούν την ομπρέλα αλλά άφησαν τον λαό έρμαιο στα χέρια τους!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

 

Διαβάστε Επίσης