Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕπείγον ζήτημα η δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

Επείγον ζήτημα η δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

-

Όλη αυτή η ενέργεια που προσπίπτει στη γη, στη διάρκεια των χιλιετηρίδων αποθηκεύεται με πολλούς τρόπους στη Γή και μέρος επιστρέφει στο διάστημα. Σήμερα ουσιαστικά χρησιμοποιούμε αποθηκευμένη ενέργεια με τη μορφή των ορυκτών καυσίμων, τα οποία αποτελούν εξέλιξη της αποθήκευσης της βιομάζας που δημιουργήθηκε από καταβυθίσεις δασών, σεισμούς κλπ σε περασμένες εποχές.

Το πρόβλημα μας σήμερα δεν τόσο η παραγωγή ενέργειας, όσο η αποθήκευση της για χρήση καθ’ όλο το 24ωρο και όταν την χρειαζόμαστε. Η αποθήκευση καυσίμων για τη θέρμανση, για τις μηχανές, για το αυτοκίνητο, οι μπουκάλες υγραερίου, είναι στην ουσία μορφές αποθήκευσης ενέργειας.

  • Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, χάθηκε στην Κύπρο παραγωγή 10.000 MWh από ΑΠΕ, επειδή δεν υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης.

Αυτό δείχνει πόσο υστερούμε σε πολιτικές γενικά και σε πολιτικές ενέργειας ειδικότερα. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ.

  • Για σκοπούς εξοικονόμησης συναλλάγματος αλλά και για προστασία του περιβάλλοντος επιβάλλεται πρώτα η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ταυτόχρονα η εξεύρεση τρόπων αποθήκευσης της για χρήση σε επόμενο χρόνο.

Με την αναμενόμενη αύξηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και άλλων μηχανών και συσκευών που χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, η διαθεσιμότητα αξιόπιστης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμα πιο αναγκαία. Ο πιο γνωστός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας είναι οι συσσωρευτές, όμως υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι, όπως ο συμπιεσμένος αέρας, η δυναμική ενέργεια από την μεταφορά νερού από ένα χαμηλό σημείο σε ένα ψηλότερο, η παραγωγή υδρογόνου και η χρήση του αργότερα ως καυσίμου, αποθήκευση θερμότητας κλπ.

Ως χώρα καθυστερήσαμε στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κύρια με τα φωτοβολταϊκά. Ας μη καθυστερήσουμε και στην αναγκαιότητα για φύλαξη της ενέργειας από ΑΠΕ για χρήση σε χρόνο μη παραγωγής π.χ. τη νύκτα ή μέρες χωρίς ηλιοφάνεια όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά ή σε περιόδους μεγαλύτερης από τη συνήθη ζήτησης.

Τα ορυκτά καύσιμα αρκούν για να καλύψουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που χρειαζόμαστε, για  ακόμα μερικές δεκαετίες. Η ενέργεια από την μοναδική πηγή ενέργειας που έχουμε στη Γή και έχει ζωή μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα, τον ήλιο, πρέπει να τύχει της αποδοτικότερης και οικονομικότερης «εκμετάλλευσης» για παραγωγή και αποθήκευση για μεταγενέστερη χρήση, ενέργειας.

 

Διαβάστε Επίσης