Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤον κυνηγά παντού το «φάντασμα του Αναστασιάδη»

Τον κυνηγά παντού το «φάντασμα του Αναστασιάδη»

-

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μοιραία κουβαλά τον πρότερο του βίο ως βαρίδιο σε όποιες κινήσεις κάνει στο Κυπριακό. Γνωρίζουν οι πάντες πως «επάξια» προωθούσε τις πολιτικές που δεν οδηγούσαν πουθενά , άλλοτε δηλώνοντας πως θέλουν λύση στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς να συγκεκριμενοποιούν τη μορφή της λύσης και άλλοτε εμφανίζονταν ως πλασιέ της διχοτόμησης, βολιδοσκοπώντας για αποκεντρωμένη άλλως χαλαρή ομοσπονδία που παραπέμπει σε συνομοσπονδία κι άλλοτε μιλώντας ευθέως για δυο κράτη. 

  • Τα βαρίδια λοιπόν που κουβαλά ως το δεξί χέρι του ανθρώπου που δεν φάνηκε ικανός (ή δεν ήθελε), στο Κραν Μοντανά, να διανύσει το «τελευταίο μίλι» για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, έγιναν ακόμη πιο βαριά, είναι ασήκωτα με τους εταίρους πλέον του Νίκου Χριστοδουλίδη ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσο κι αν προσπαθεί εδώ  και τρεις μήνες που κυβερνά να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του με την πρόταση του για «ενισχυμένο ρόλο της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και το διορισμό υψηλόβαθμου απεσταλμένου της για το Κυπριακό, δεν  τα καταφέρνει. Όλοι τον παραπέμπουν στα Ηνωμένα Έθνη.

Με τα δεδομένα αυτά στη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη για τον απολογισμό των  100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπάθησε να «θάψει» το Κυπριακό. Σ’ ένα κείμενο 24 σελίδων αφιέρωσε μόλις μια σελίδα και  8 αράδες για το θέμα και μάλιστα στο τελευταίο μέρος του κειμένου, στη σελίδας 19, όταν μάλιστα δηλώνει πως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» του η άρση του αδιεξόδου. ΄Όταν δημοσιογράφοι επισήμαναν  αυτή την αντίφαση το έριξε στη γνωστή τακτική πως παράθεσε τα θέματα όπως περιέχονται και στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

  • Ενεργεί όπως αρέσει στο πλήθος, προς άγρα ψήφων! Αυτό μας λέει ο άνθρωπος που ανέλαβε να κυβερνήσει τον τόπο ξεχνώντας τη βασική αρχή πως «ο ηγέτης άγει και δεν άγεται»!

Την ίδια τακτική ακολούθησε και όταν σε ερώτηση μας του θέσαμε  η δυσκολία που έχει να πείθει τους ξένους για το ενδιαφέρον του, όπως δηλώνει, για λύση του Κυπριακού λόγω των εταίρων του στην κυβέρνηση:

  • «Κύριε Χριστοδουλίδη πως θα εμπιστευθεί εσάς και την κυβέρνηση σας ο διεθνής παράγοντας όταν η πολιτική και οι χειρισμοί σας επικροτούνται από την ΕΔΕΚ που συμμετέχει στην κυβέρνηση σας και τάσσεται κατά της ΔΔΟ; Το ίδιο και για το ΔΗΚΟ που θέλει, λέει, ΔΔΟ αλλά με σωστό, πλην αδιευκρίνιστο περιεχόμενο;»

Απάντησε άλλα αντ’ άλλων και μίλησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Κυπριακός λαός εκλέγοντας τον πρόεδρο ενώ βεβαίως η ερώτηση αφορούσε την αναξιοπιστία του στο εξωτερικό.

ΜΕ ΟΥΡΑ Η ΘΕΣΗ ΓΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ…

Πάντως, από τις απαντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη διαφάνηκε πως η θέση του πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, είναι με ουρά που παραπέμπει στις θέσεις ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και σε επαναδιαπραγμάτευση προηγούμενων συγκλίσεων!

Με τις τοποθετήσεις του ο Πρόεδρος από τη μια λέει πως έχει την πολιτική βούληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017 στο Ελβετικό θέρετρο και από την άλλη απορρίπτει πρόνοιες του Πλαισίου Γκουτέρες, γεγονός που τον καθιστά αναξιόπιστο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. 

Και σίγουρα δεν μπορεί να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες ο οποίος στις Εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά επίμονα από τους ηγέτες και των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων να δείξουν έμπρακτα πολιτική βούληση να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Η «α λα καρτ» προσέγγιση του Πλαισίου Γκουτέρες από το Νίκο Χριστοδουλίδη προκαλείται πραγματική ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου, γιατί δίνει το άλλοθι στην Άγκυρα και στην εθνικιστική Τουρκοκυπριακή ηγεσία να απορρίπτει τις πρόνοιες του Πλαισίου για την  ασφάλεια (αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων) και των εγγυήσεων με τον τερματισμό της  Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

 

  • Με επικοινωνιακού τύπου φιέστες και Διασκέψεις δεν πείθει ο Πρόεδρος. Όσο κι αν προσπάθησε να «θάψει» το Κυπριακό, οι ερωτήσεις που δέχτηκε τον εξέθεσαν. Κι αυτό διαφάνηκε και στην ερώτηση μας για την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου όπου οι κατοχικές αρχές επεκτείνουν τον εποικισμό προς τη Δερύνεια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που έκανε ως υπουργός Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη πως «οι Τούρκοι μπλοφάρουν»…

Με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντί να απαντήσει, το γύρισε στο… καλαμπούρι αποδίδοντας στην ερώτηση προεκλογικές σκοπιμότητες, εμπεδώνοντας σε όλους πως συνεχίζει να ενεργεί με το βλέμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΟΤΑΝ ΤΟ 3 ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΟ 8…

«Τέλειωσαν οι εκλογές» ψέλλισε ο Πρόεδρος, κάνοντας πως δεν κατάλαβε και όταν τον ρωτήσαμε για την αθέτηση της προεκλογικής του δέσμευσης για ισάριθμες γυναίκες και άνδρες στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου αντί 50% διόρισε μόνο τρεις γυναίκες από σύνολο 11 θέσεων.

  • Για να… δημιουργήσει εντυπώσεις έσμιξε τις θέσεις των υπουργών και των υφυπουργών παραπλανώντας την κοινή γνώμη αφού δεν έκανε τη διευκρίνιση πως στο Υπουργικό οι υφυπουργού δεν έχουν δικαίωμα ψήφου!

Έντονα εκτεθειμένος έμεινε ο  Πρόεδρος σε ερώτηση που αφορούσε την αθέτηση της προεκλογικής του δέσμευσης για διενέργεια διορισμών έπειτα από διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να προκύψουν διορισμοί με ψεύτικα ή ανεπαρκή προσόντα για τις θέσεις που διορίστηκαν, πράγμα που τον ανάγκασε να τους παύσει ή να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν…  (Π.χ. 19χρονη στο Υφυπουργείο Τουρισμού για θέματα μέσων κοινωνικής δικτύωσης και  πρόσληψη Συμβούλου στο υφυπουργείο Πολιτισμού ατόμου που έχει καταδικαστεί για πλαστά εισιτήρια σε συναυλία ελλαδίτη καλλιτέχνη…

Με την παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησης του διαφάνηκε για άλλη μια φορά ότι άλλα ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποσχόταν προεκλογικά κι αλλιώς ενεργεί μετεκλογικά ενώ επιβεβαιώθηκε μέσα από τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι  στο προεκλογικό του πρόγραμμα του περιέλαβε προτάσεις χωρίς προηγουμένως να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος και τώρα τις ανακαλεί.

  • Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της κάρτας νέων η οποία θα προικοδοτηθεί με €200 αντί €350 όπως είχε δεσμευτεί, δηλαδή κατά 43% χαμηλότερα!

Όπως αποδεικνύεται ούτε και η προεκλογική του δέσμευση για αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις €24.500  είχε κοστολογηθεί και τώρα ο Πρόεδρος δηλώνει ότι η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας…

Η συνολική αποτίμηση της διάσκεψης οδηγεί στο συμπέρασμα πως στόχος δεν ήταν η ενημέρωση των πολιτών αλλά επιχειρήθηκε από την Προεδρία να εξυπηρετήσει τον επικοινωνιακό στόχο της αλλαγής της αρνητικής εικόνας της κυβέρνησης μέσα στην κοινωνία. 

Διαβάστε Επίσης