Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος με τις πωλήσεις σε ξένους...

Απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος με τις πωλήσεις σε ξένους με μειωμένο ΦΠΑ

-

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη φρόντισαν και άλλαξαν την ερμηνεία της εγκυκλίου και ξεχείλωσαν τον νόμο  για να εξυπηρετηθεί η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων. ΄Οταν οι Ευρωπαϊκές Αρχές ζήτησαν στοιχεία κατά πόσον η νομοθεσία η οποία εφαρμοζόταν στη χώρα μας συνάδει με τις οδηγίες της ΕΕ οι κυβερνώντες απέκρυψαν τόσον την αλλαγή της νομοθεσίας όσο και την αλλαγή της ερμηνείας της εγκυκλίου του Φόρου Εισοδήματος. 

Μάταια το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι θα τα βρούμε όλα μπροστά μας, μάλιστα δε κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για διόρθωση του προβλήματος αλλά άδικος κόπος. Η έγνοια τους ήταν πως θα πλουτίσει η ομήγυρη του, μια δράκα μεγαλοδικηγορικών/ελεγκτικών γραφείων και μεγαλοεπιχειρήσεις ανάπτυξης γης.

Με το που πήραν πρέφα στην ΕΕ την κουτοπονηριά της κυβέρνησης κίνησαν διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας μας.

Εδώ και τρία χρόνια γραφούμε στη «Γνώμη» για το γεγονός ότι οι   Ευρωπαϊκές Αρχές τραβούν το αυτί των κυβερνώντων αποστέλλοντας  είτε προειδοποιητικές είτε  αιτιολογημένης γνώμης επιστολές σε διαδικασίες επί παραβάσει  για τον μειωμένο ΦΠΑ στο 5% για απόκτηση πρώτης κατοικίας για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής το οποίο οι κυβερνώντες ξεχείλωσαν και παραχωρείτο και για «επενδύσεις»  με αποτέλεσμα με τα μέχρι σήμερα ευρήματα το κράτος να έχει απωλέσει φόρους  εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ας μην ξεχνούμε ότι μεγάλο ποσοστό από το ποσοστό του 19% ΦΠΑ πρέπει  να καταλήγει στα ταμεία της ΕΕ. Και δεν τους έφτανε να μείνουν ως εδώ,  «επενδυτές» που αγόραζαν ακίνητα απλά και μόνο για απόκτηση διαβατηρίου πληρώνοντας  μειωμένο ΦΠΑ εγγράφονταν στο μητρώο του ΦΠΑ και ενοικίαζαν τα ακίνητα με την μέθοδο του airbnb (ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης  ακινήτων για λίγες μέρες) και στη συνέχεια απαιτούσαν από το Τμήμα Φορολογίας την επιστροφή του φόρου! 

ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ…

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή ότι από 1741 ελέγχους που είχε προβεί μέχρι τότε το Τμήμα Φορολογίας σε 759 ελέγχους διαπιστώθηκε ότι πληρώθηκε μειωμένος ΦΠΑ, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις πλήρωσαν μειωμένο ΦΠΑ και ότι θα τους επιβαλλόταν επιπρόσθετη φορολογία 14%.

  • Αυτό που δεν μας είπαν  είναι που θα βρουν αυτούς που επωφελήθηκαν την στιγμή που οι πλείστοι απλά αγόρασαν ακίνητο μαζί με χρυσό διαβατήριο και δεν μένουν στην Κύπρο ή στη χειρότερη των περιπτώσεων δεν την έχουν επισκεφθεί ποτέ;

Τι γίνεται όμως με όλα εκείνα τα εκατομμύρια από την μειωμένη  πληρωμή ΦΠΑ που επωφελήθηκαν οι ούτω καλούμενοι επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα της ομήγυρης τους;  Μιλούμε για ιστορίες για αγρίους και η έγνοια μας είναι ότι πάλι θα κληθεί ο φορολογούμενος να τα αναπληρώσει για να σταλούν στα ταμεία της ΕΕ.

  • Σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εξέτασε τέτοιες περιπτώσεις για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ  που σχετίζονται με περιουσία €1,6 δισεκατομμυρίων  εντόπισαν ότι μόνο από αυτές τις περιπτώσεις το κράτος απώλεσε έσοδα της τάξης των €204 εκατομμυρίων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι η αγορά χλιδάτου διαμερίσματος €14,5 εκατομμυρίων σε πύργο  στην Λεμεσό για το οποίο πληρώθηκε,  αν και εφόσον πληρώθηκε,  μειωμένος ΦΠΑ με το κράτος να εισπράττει μόνο €725000 ενώ απώλεσε €2 εκατομμύρια!  

Η προηγούμενη κυβέρνηση βρήκε την εύκολη  λύση κατηγορώντας   την Βουλή για το θέμα των παραβιάσεων των κανόνων και κανονισμών για ελλιπή νομοθέτηση και ότι ευθύνεται  για την ψήφιση του μειωμένου ΦΠΑ.

‘Όμως έστω κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, ο τέως Πρόεδρος κ. Νίκος Χρύσανθου Αναστασιάδης, αν διαφωνούσε, που δεν διαφωνούσε,  γιατί υπέγραψε το νόμο και δεν τον ανέπεμψε όπως έκανε σε πλείστες περιπτώσεις άλλων νομοθεσιών;

Με λίγα λόγια με τις ευλογίες του «κράτους» ιδιώτες εκμεταλλεύονταν  δημόσια περιουσία όπως είναι  τα διαβατήρια και επιπλέον στερούσαν έσοδα εκατομμυρίων στο κράτος όπως το ΦΠΑ.  Για αυτή την «κοινωνική» παροχή  τους τα εμπλεκόμενα μεγαλοδικηγορικά/ελεγκτικά γραφεία και οι  μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης πόσα είσπραξαν και μάλιστα χωρίς να φορολογηθούν;  

Τι γίνεται όμως με όλα εκείνα τα εκατομμύρια από την πληρωμή μειωμένου ΦΠΑ που επωφελήθηκαν οι ούτω καλούμενοι επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα από την ομήγυρη των κυβερνώντων; 

  • Θα κληθεί ο φορολογούμενος να τα αναπληρώσει για να σταλούν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης;

ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ,

ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ…

Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Αρχικά ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% νοουμένου ότι είναι πρώτη κατοικία και δεν θα ξεπερνούσε τα 200τ.μ. και η συνολική αξία τις €350000 χωρίς κανένα περιορισμό, κάτι  που δεν έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν. 

Στην Κομισιόν τα πήραν στο κρανίο και έστειλαν αιτιολογημένη γνώμη επειδή η χώρα μας δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για πρώτη κατοικία. 

Το μόνο που αποδέχονται είναι μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα 110 τ.μ. και για κατοικία/διαμέρισμα μέχρι και την αξία των €350/000 νοουμένου ότι η συνολική αξία του ακινήτου δεν θα υπερβαίνει τις €475000 και το συνολικό εμβαδόν τα 190τ.μ.  

Οι Ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν προθεσμία δύο μηνών στην χώρα μας όπως συμμορφωθεί διαφορετικά ανά πάσα στιγμή θα οδηγήσουν την Κύπρο ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ και σε περίπτωση καταδίκης το πρόστιμο θα είναι πολύ βαρύ. Τα δε σπασμένα από το σκάνδαλο με τα διαβατήρια για να πλουτίσει μια δράκα του περίγυρου της κυβέρνησης Αναστασιάδη θα τα πληρώσει ο κύπριος φορολογούμενος συμπεριλαμβανομένων και των νεαρών ζευγαριών που εκτός από το μερίδιο του προστίμου που θα τους αναλογεί δεν θα μπορούν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους ενώ «κάποιοι» που επωφελήθηκαν από το έγκλημα των διαβατηρίων θα λένε «εις υγεία των κορόιδων»!

Γράφει: Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης