Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΡΙΒΕΙΑ: Το ποτήρι ξεχείλισε! Έντονη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης για το κόστος...

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Το ποτήρι ξεχείλισε! Έντονη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης για το κόστος ζωής

-

Τα αποτελέσματα του ειδικού ευρωβαρόμετρου δόθηκαν στη δημοσιότητα έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές που προγραμματίζονται για τις 6 με 9 Ιουνίου 2024, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αίθουσας Σύνταξης (European Newsroom) στις Βρυξέλλες, μιας πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν πρακτορεία Τύπου από όλη την ΕΕ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση πόσο ενδιαφέρονται για τις επόμενες ευρωεκλογές, 49% των Κυπρίων (56% στην ΕΕ) απάντησαν θετικά, 49% στην Κύπρο (43% στην ΕΕ) απάντησαν αρνητικά και 2% στην Κύπρο (1% στην ΕΕ) απάντησαν πως δεν γνωρίζουν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 26 Μαρτίου σε όλη την ΕΕ μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και δείγμα 26.376 ατόμων. Η έρευνα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 17 Μαρτίου και δείγμα 504 ατόμων.

Η Κύπρος ήταν επίσης η χώρα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι ενέργειες της ΕΕ επηρεάζουν (θετικά ή αρνητικά) την καθημερινότητα τους, με 87% να απαντούν πως η ΕΕ έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους (71% στην ΕΕ).

Ωστόσο σημαντικό ποσοστό αυτών που θεωρούν πως οι ενέργειες της ΕΕ επηρεάζουν την καθημερινότητά τους απάντησαν σε ξεχωριστή ερώτηση πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τον περισσότερο καιρό (91% στην Κύπρο, 68% στην ΕΕ) ή κάποτε (93% έναντι 68%), αν και δεν ήταν χαμηλά τα ποσοστά αυτών που απάντησαν σχεδόν ποτέ ή ποτέ (82% έναντι 73%).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ

ΑΠΟ  ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η Κύπρος είναι εν τω μεταξύ η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που δήλωσαν πως είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της εθνικής τους κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής (14% σε σχέση με 33% στην ΕΕ), και το χαμηλότερο ποσοστό όσων απάντησαν θετικά στην ίδια ερώτηση για την ΕΕ (13% έναντι 32%).

Οι απαντήσεις των Κυπρίων στο Ευρωβαρόμετρο εναρμονίζονται πλήρως με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς βλέπουν τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων να αυξάνονται συνεχώς ενώ οι διαμαρτυρίες των οργανωμένων φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδέσμων καταναλωτών φτάνουν σε ώτα μη ακουόντων.

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει και το κόστος ανέγερσης κατοικίας.  Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο ανήλθε στις 135,89 μονάδες κατέγραψε αύξηση 8,15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκε αύξηση 24,45% στα ορυκτά, 15,53% στα προϊόντα ορυκτών, 7,98% στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά και 7,08% στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη. Οριακή μείωση 0,82% παρατηρήθηκε στα μεταλλικά προϊόντα σε σχέση με τον Μάρτιο 2022.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών παρουσίασε οριακή μείωση της τάξης του 0,15%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ),  (οικίες και διαμερίσματα) καταγράφηκε τόσο τριμηνιαία όσο και ετήσια αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ κατά επαρχία η ετήσια αύξηση στον ΔΤΚ στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας παρουσιάζει επιτάχυνση, που ενδεχομένως να σχετίζεται με την επικέντρωση της ζήτησης ακινήτων από ξένους στις εν λόγω επαρχίες.

  • Εντυπωσιακή ετήσια αύξηση σημείωσαν οι τιμές οικιών στην Πάφο, κατά 10,4%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν μεγάλη ετήσια αύξηση στην Λεμεσό (9,3%), στη Λάρνακα (9,4%) και στην Πάφο (8,6%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο ΔΤΚ (οικίες και διαμερίσματα) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 1,6% σε σχέση με 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος του ΔΤΚ προέρχεται από αύξηση κατά 2,1% στις τιμές διαμερισμάτων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,1% στις τιμές των οικιών την ίδια περίοδο.

Σε ετήσια βάση, παρουσιάζεται επίσης αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 6,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με 6,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το υπό εξέταση τρίμηνο κατέγραψαν ετήσια αύξηση 7,7% και οι τιμές των οικιών κατά 5,6%.

«Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στηρίζονται κυρίως στο αυξημένο αν και επιβραδυνόμενο κατασκευαστικό κόστος, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση εκτιμάται ότι συμβάλλει και η αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων», υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι αυξημένη ζήτηση στην αγορά ακινήτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία πωλητηρίων εγγράφων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), τα οποία συνέχισαν την αυξητική πορεία. Πλησίασαν μάλιστα τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου του 2019, όταν και κατέγραψαν το ιστορικά ψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Επίσης, αναφέρει ότι κατά το υπό εξέταση τρίμηνο «η κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολούθησε να κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στην συνεχιζόμενη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους», ενώ υπογραμμίζει πως μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2022, «η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η συνεπακόλουθη μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη ζήτηση ακινήτων σε ουσιαστικό βαθμό».

ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΝΑ ΕΠΑΡΧΙΑ

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες εκτός της Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία καταγράφηκε οριακή αύξηση 0,3%, στη Λεμεσό 2,5%, στη Λάρνακα 2%, στην Πάφο 2%, ενώ στην Αμμόχωστο καταγράφηκε οριακή μείωση 0,8%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, σύμφωνα με την ΚΤΚ, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,5%, στη Λεμεσό κατά 8,7%, στη Λάρνακα κατά 5,1%, στην Πάφο κατά 9,8% και στην Αμμόχωστο κατά 4,4%.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου σημείωσε επιτάχυνση, εξέλιξη που ενδεχόμενα να σχετίζεται με τη ζήτηση που δημιουργείται λόγω headquartering policy.

Αντίθετα, στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου ο ρυθμός αύξησης κατέγραψε επιβράδυνση.

Διαβάστε Επίσης