Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑOIKONOMIA: Από το κακό στο χειρότερο και με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και...

OIKONOMIA: Από το κακό στο χειρότερο και με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και των κομμάτων του αχταρμά!

-

  • Η επιδείνωση οφείλεται στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 ΄Οσον αφορά το καταναλωτικό κλίμα καταγράφεται ότι «οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την μελλοντική κατάσταση της χώρας καθώς και των νοικοκυρών τους» και αυτό το φαινόμενο μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων χρόνων».

Ο μόνος τομέας που παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση είναι αυτός των κατασκευών και αυτό οφείλεται μόνο και μόνο στο γεγονός ότι πρέπει να αποπερατωθούν τα υπό κατασκευή ακίνητα.

  • Παράλληλα ο δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας σημείωσε αύξηση και είναι ψηλότερος από αυτό του ευρωπαϊκού δείκτη ΕPU.

 Προστίθεται ότι η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου. Το κλίμα στη μεταποίηση επιδεινώθηκε ελαφρώς ως αποτέλεσμα αρνητικότερων αξιολογήσεων της τρέχουσας κατάστασης. 

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ…

Σημειώνουμε ότι και τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιο) σημειώθηκε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας να μειώνεται κατά 2,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο και το καταναλωτικό κλίμα να καταγράφει σημαντική επιδείνωση.

  • Η μείωση του ΔΟΣ οφείλεται στην αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, αλλά και στην κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αναφέρεται στον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

O δείκτης EPU σταθμίζει πληροφορίες σε μηνιαία συχνότητα οι οποίες αναφέρονται σε άρθρα που αφορούν την οικονομία, την αβεβαιότητα την μεταρρύθμιση και το έλλειμμα. 

Από πλευράς της η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και των κομμάτων του αχταρμά που εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές με τους προκατόχους τους, την κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ούτε καν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους, αναλώνονται στα ρουσφέτια και στα βολέματα των ημετέρων!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

 

Διαβάστε Επίσης