Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Αποδόθηκε δικαιοσύνη! Πρωταθλητής ο Άρης, κυπελλούχος η Ομόνοια

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ: Αποδόθηκε δικαιοσύνη! Πρωταθλητής ο Άρης, κυπελλούχος η Ομόνοια

-

Βασικός στόχος και επιδίωξη συνήθως ήταν η παραμονή της στην Α’ κατηγορία. Στην πρόσφατη παρουσία του ο Άρης το 2009 -10 υποβιβάστηκε στην Β’ κατηγορία. Το 2010-11 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας και προήχθη στην μεγάλη κατηγορία αλλά και πάλι έπεσε στην Β’ κατηγορία.

Το 2012-13 και πάλι κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας και πήρε την προαγωγή του στην Α’ κατηγορία, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε και επανήλθε στην μεγάλη κατηγορία το 2015-16, όπου τερμάτισε τέταρτος στον Β’ όμιλο της Β’ φάσης. Το 2017-18 και πάλι υποβιβάστηκε στην Β’ κατηγορία.

Την τελευταία τριετία τον Άρη ανέλαβε Λευκορώσος επιχειρηματίας και το 2020-21 ανέβηκε στην Α’ κατηγορία όπου διέπρεψε και έκανε το μεγάλο μπαμ, μπαίνοντας στην πρώτη εξάδα, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση κερδίζοντας και την έξοδο του στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του.

ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ ΟΙ… «ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ»

Στην φετινή σεζόν η «ελαφρά ταξιαρχία» ξεκίνησε από εκεί που έμεινε στην περσινή σεζόν, δηλαδή, με το καλό του το κοστούμι. Ήταν από τις πιο σταθερές ομάδες και ήταν μέσα στις τρεις -τέσσερις ομάδες μαζί με την Πάφο, ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ, μέχρι το τέλος της Α’ φάσης. Εκεί όπου όλοι υπολόγιζαν ότι η μάχη του πρωταθλήματος θα γινόταν μεταξύ της Πάφου, της ΑΕΚ και του ΑΠΟΕΛ, τελικά στα πλέι – οφ κατέληξε σε μοναρχία μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Άρη με τελικό νικητή και πρωταθλητή τον Άρη, διαψεύδοντας τις κακές «Κασσάνδρες» ότι τάχατες ο Άρης δεν θα είναι ανταγωνιστικός στην Β’ φάση όπου όλοι αγώνες είναι ντέρμπυ.

  • Πανάξιος πρωταθλητής λοιπόν ο Άρης και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κος Λυσάνδρου, ο Άρης ήρθε για να μείνει!

Συγχαρητήρια στον Άρη κι ας παραδειγματιστούν και οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες με το κατόρθωμα της «ελαφράς ταξιαρχίας» που μάλλον ήταν οδοστρωτήρας στην φετινή σεζόν, αφού στην Β’ φάση ο Άρης πέτυχε έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και δέχθηκε μόνο μια ήττα από τον δεύτερο ΑΠΟΕΛ στην τελευταία αγωνιστική.

ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ και ΠΑΦΟΣ παρουσίασαν σκαμπανεβάσματα και αστάθεια στην γενική τους πορεία  στο πρωτάθλημα γι’ αυτό και έχασαν την μάχη του τίτλου από τον ΑΡΗ. Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ άργησε να «ξυπνήσει» και παρά τις υπερπροσπάθειες που κατέβαλε στους αγώνες κατάταξης της Β’ φάσης, έχασε το «τρένο» της Ευρώπης.

Ο Απόλλωνας πέτυχε έξι νίκες και τέσσερις ήττες μαζεύοντας 18 βαθμούς, τρεις λιγότερους από τον ΑΡΗ. Το δεύτερο ΑΠΟΕΛ και η τρίτη ΑΕΚ Λάρνακας πήραν τα άλλα δυο εισιτήρια για το Conference, ενώ το τρίτο το πήρε η Κυπελλούχος ομάδα της Ομόνοιας.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κατετάγη στην έκτη θέση, αφού έδειξε αδιαφορία για το πρωτάθλημα, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην κατάκτηση του κυπέλλου, το οποίο τελικά το πέτυχε εις βάρος της ΑΕΛ Λεμεσού η οποία έμεινε εκτός εξάδας και Ευρώπης για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως και η Ανόρθωση.

Βέβαια οι φίλαθλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι μεν ικανοποιημένοι για την κατάκτηση του κυπέλλου ενός ακόμη τροπαίου στην πλούσια ιστορία της, όχι όμως και για την παρουσία της στο πρωτάθλημα όπου κατάφερε απλώς στο παρά πέντε να μπει στην πρώτη εξάδα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μην είναι στους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Οι πολυπληθείς φίλοι της αναμένουν από την διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να μην επαναληφθούν τα λάθη της τελευταίας διετίας.

Η ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΟ Β΄ΟΜΙΛΟΥ…

Η παρωδία του Β’ ομίλου τελείωσε με την Ανόρθωση να τερματίζει στην πρώτη θέση, την ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ στην δεύτερη θέση, την ΑΕΛ στην τρίτη θέση, την Καρμιώτισσα Πολεμιδιών στην τέταρτη θέση και στην Πέμπτη θέση η Δόξα Κατωκοπιάς. Όπως αναμενόταν η έκτη Ένωση Νέων Παραλιμνίου, ο έβδομος Ακρίτας Χλώρακας και ο τελευταίος Ολυμπιακός Λευκωσίας αποχαιρέτησαν την Α’ κατηγορία σίγουρα πικραμένες και απογοητευμένες με τον άδικο τρόπο που διεξάγεται η μάχη της διαβάθμισης σε ένα όμιλο οκτώ ομάδων με τις περισσότερες να «σφυρίζουν» αδιάφορα!

  • Η ΚΟΠ και τα Σωματεία βέβαια οφείλουν και πρέπει άμεσα από την νέα σεζόν την μάχη για την διαβάθμιση να βρουν τρόπους να γίνει ανταγωνιστική και δικαιότερη.

Η ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ

ΤΩΝ «ΓΚΟΛΤΖΗΔΩΝ»….

Και στην φετινή διοργάνωση έλειψαν οι «καθαρόαιμοι» γκολτζήδες από τα γήπεδα μας που σίγουρα συντείνουν και στην μειωμένη γενικά αποτελεσματικότητα των ομάδων στο πρωτάθλημα. Στην φετινή σεζόν η αποτελεσματικότητα των ομάδων γενικά ήταν μέτρια και κινήθηκε όπως και στην περσινή.

Είναι η τρίτη σεζόν που ο δείκτης δεν ξεπερνά τα 2,50 τέρματα σε αγώνα ενώ την προηγούμενη δεκαετία ο μέσος όρος ήταν πάνω από 2,75 τέρματα; σε κάθε αγώνα. Στους 268 αγώνες σημειώθηκαν 636 τέρματα, δηλαδή 2,37 τέρματα σε κάθε συνάντηση όσα και την περσινή περίοδο (2,38, 456 τέρματα σε 192 συναντήσεις).

Πρώτα κανόνια στην φετινή περίοδο αναδείχθηκαν δυο ποδοσφαιριστές, ο Ιωάννης Πίττας

(Απόλλωνα) και ο SAIRO DE MACEDO (Πάφος FC) που πέτυχαν από 18 τέρματα. Στην περσινή σεζόν ο TRICKOVSKI (AEK) είχε πετύχει 15 τέρματα, ενώ το 2020-21 ο DIGUINI (ΑΠΟΛΛΩΝ) πέτυχε 17 τέρματα.

ΑΛΛΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Πρώτη επίθεση αυτή του Άρη που πέτυχε 65 τέρματα, με δεύτερη αυτή της Πάφου με 60 τέρματα. Καλύτερη άμυνα με 26 τέρματα παθητικό ήταν του ΑΠΟΕΛ και δεύτερη του ΑΡΗ που δέχτηκε 28 τέρματα.

Οι έξι ομάδες του Α’ ομίλου πέτυχαν συνολικά και στους 36 αγώνες που έδωσαν 322 τέρματα ή 2,98 τέρματα σε κάθε συνάντηση. Ενώ οι οκτώ ομάδες του Β’ ομίλου σε 40 αγώνες σημείωσαν 314 τέρματα με μέσο όρο 1,96 τέρματα σε κάθε αγώνα.

Στην Α’ φάση οι ομάδες σημείωσαν 416 τέρματα με μέσο όρο 2,30, ενώ στην Β’  φάση 220 τέρματα ή 2,57 σε κάθε συνάντηση.  Η αύξηση αυτή στην Β’ φάση οφειλόταν στους αδιάφορους αγώνες, ιδιαίτερα στον Β’ όμιλο. Γι’ αυτό κι από την ΟΥΕΦΑ στάλθηκαν αρκετοί φάκελοι για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για κάποιους αγώνες. Γι’ αυτό και σε κάποιες αγωνιστικές στην Β’ φάση σημειώθηκαν τέρματα με το τσουβάλι και σε κάποιες με το σταγονόμετρο.

Στην ένατη αγωνιστική στον Β’ όμιλο (διαβάθμισης) σημειώθηκαν 20 τέρματα, δηλαδή πέντε τέρματα σε κάθε αγώνα μέσο όρο (Β’ φάση) και στην τρίτη αγωνιστική 17 τέρματα ή 4,25 σε κάθε αγώνα. Επίσης στην έβδομη αγωνιστική στον ίδιο όμιλο σημειώθηκαν μόνο δυο τέρματα στους τέσσερις αγώνες (ο,5) τέρματα σε κάθε συνάντηση!

Διαβάστε Επίσης