Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΟ εκσυγχρονισμός δεν είναι πολιτική ετικέτα για χρήση προς άγραν ψήφων

Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι πολιτική ετικέτα για χρήση προς άγραν ψήφων

-

Λίγο πριν την ένταξη μας στην Ε.Ε., μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα η Δεξιά θεωρούσε τον εξευρωπαϊσμό μας ως πανάκεια για εκσυγχρονισμό. Βέβαια αρκετές αρχές που επικράτησαν στην Ευρώπη ήταν και είναι ακόμα στοιχεία εκσυγχρονισμού δεδομένης της δικής μας καθυστέρησης.

Αν και η Ευρώπη πέρασε από τον μεσαίωνα στο διαφωτισμό πριν αρκετούς αιώνες, εμείς ακόμα δεν έχουμε «διαφωτιστεί» εντελώς και η Ευρώπη συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται αλλά και να παλινδρομεί. Ο εκσυγχρονισμός είναι μια διαδικασία που μπορεί να συμβεί σε μια ή περισσότερες περιοχές του οικονομικού, του πολιτικού, του κοινωνικού και του πολιτισμικού μας γίγνεσθαι.

Ο όρος εκσυγχρονισμός παραπέμπει σε μια σύνθετη διαδικασία αλλαγών στους θεσμούς της κοινωνίας ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της γνώσης και της τεχνολογίας που να στοχεύει στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα για καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων. Εκσυγχρονισμός κατά την άποψη μου, σημαίνει διαφοροποίηση από το υφιστάμενο προς το καλύτερο, σημαίνει ισότητα ευκαιριών και αυξημένη ικανότητα λύσης προβλημάτων με δημοκρατικό τρόπο με στόχο τη  βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Σημαίνει τερματισμό των πελατειακών σχέσεων, του ρουσφετιού, της διαπλοκής, διαχωρισμό της συγγένειας και του επαγγέλματος, διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, σημαίνει νόμους και δικαιοσύνη ανεξάρτητη από τα οικονομικά συμφέροντα και την εκκλησία, σημαίνει τον έπαινο και  την βράβευση του επιτεύγματος και όχι του κληροδοτούμενου.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Δεν γνωρίζω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που η εξουσία κληροδοτείται από εκείνους που πρωτοπήραν την εξουσία, το 1960 στην περίπτωσή μας, στους απογόνους τους εξ αίματος και εξ ιδεολογίας.

  • Η σημερινή πραγματικότητα δημιουργεί μια ψεύτικη εικόνα στο λαό για ευημερία που βασίζεται όχι στο γενικό καλό αλλά στη διανομή προνομίων και στη διαχείριση συμφερόντων, ενισχύοντας τον ατομισμό, το γλύψιμο και το μέσο για να γίνει η δουλειά σου. Δηλαδή ένας αναχρονισμός.

 Η δημοκρατία, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση είναι στοιχεία εκσυγχρονισμού. Η αποτελεσματικότητα στην πολιτική και στη διοίκηση, και  η με επιστημονικό τρόπο ανάλυση και λύση προβλημάτων, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πολιτικού εκσυγχρονισμού.

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που μπορούν να δείξουν αν υπάρχει ή όχι εκσυγχρονισμός. Για παράδειγμα το ΓεΣΥ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποτέλεσμα εκσυγχρονισμού, ειδικά αν επιτύχει.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε από ομάδα πανεπιστημιακών επί κυβερνήσεων Παπαδόπουλου και Χριστόφια αλλά σταμάτησε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, ήταν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού στην Παιδεία.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση επίσης είναι ένα μέτρο εκσυγχρονισμού, αν τελικά επιτευχθεί και αν  χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η ισότητα των δυο φύλων στην πράξη είναι άλλο ένα στοιχείου εκσυγχρονισμού.

  • Η σχέση της εκκλησίας με το κράτος αποτελεί αντίθετα ένα στοιχείο αναχρονισμού, όπως και η οικογενειοκρατία στη δικαιοσύνη.

Ο εκδημοκρατισμός της πολιτικής και κομματικής ζωής, το κράτος δικαίου, η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, η τήρηση αξιοκρατικών κανόνων στελέχωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας, η λογοδοσία, η διασφάλιση της διαφάνειας, η δημιουργία κοινωνικού κράτους, η δίκαιη διανομή του πλούτου, αποτελούν μερικές μόνο προκλήσεις που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για να μην αισθανόμαστε ότι ζούμε ακόμα στο 1960.

 Και μια προτροπή προς τους άρχοντες: Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι πολιτική ετικέτα για χρήση προς άγραν ψήφων ούτε μετριέται μόνο με αριθμούς, λογαριασμούς, λεφτά στα ταμεία των λίγων και στατιστικές. Μετριέται κυρίως με νέο πνεύμα, το πνεύμα του εμείς, που πρέπει να κυριαρχήσει στη χώρα. Κάθε νέα κυβέρνηση, έχει την ευκαιρία να πει στο τέλος της θητείας της ότι έφερε τον εκσυγχρονισμό. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο συμβαίνει με το σταγονόμετρο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα αλλάξει.

 

 

Διαβάστε Επίσης