Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤώρα είναι η ώρα των έργων και αποφάσεων για τα δημόσια νοσηλευτήρια...

Τώρα είναι η ώρα των έργων και αποφάσεων για τα δημόσια νοσηλευτήρια – Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

Το 2017 τον Ιούνιο ψηφίστηκε η Νομοθεσία για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και για το σκοπό αυτό ως πυλώνες, ανέλαβαν έργον ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και στο πλαίσιο της αυτονόμησης ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), ο οποίος ανέλαβε την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την ομαλή λειτουργία τους.

 

Έκτοτε έχουν περάσει κοντά έξι χρόνια.  Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι όντως το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του λαού μας.  Αυτό φάνηκε, αναδείχθηκε και αποδείχθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊου, όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια έγιναν η ασπίδα και εμπροσθοφυλακή της υγείας του λαού.

 

Από το 2020 μέχρι το 2022 τα δημόσια νοσηλευτήρια, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας υπέρβαλαν πολλές φορές εαυτόν για να ανταποκριθούν.

 

Τώρα είναι η ώρα της εκτίμησης, της αξιολόγησης και αποτίμησης του ρόλου και της αποστολής, τόσο του ΓεΣΥ, όσο και των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Και είμαι βέβαιος ότι κανένας νουνεχής άνθρωπος δεν θα βρεθεί είτε να μειώσει είτε ακόμα να ακυρώσει με οποιοδήποτε τρόπο το ΓεΣΥ.  Σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΓεΣΥ έτρεξε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και είναι σήμερα το κυριότερο αποκούμπι των ασθενών, των ηλικιωμένων μας και των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.

 

Αποδείχθηκε από την ίδια την ζωή, ότι χωρίς ισχυρά δημόσια νοσηλευτήρια, ούτε δημόσια υγεία οικοδομείται, αλλά και ούτε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες.  Η υγειονομική κρίση αυτό επιβεβαιώνει.  Απορρίφθηκαν ακόμα κάποιες θεωρίες για το πολυασφαλιστικό, για mini ΓεΣΥ και άλλες ευφάνταστες ιδέες που  στόχο είχαν το ροκάνισμα του χαρακτήρα του ως μονοασφαλιστικό.

 

 

Σήμερα χρειάζεται να προχωρήσουμε με περισσότερη τόλμη και αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε το Γενικό Σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

Πρόσφατα η νέα Υπουργός Υγείας κα Πόπη Κανάρη προέβη σε βαρυσήμαντες δηλώσεις τόσο για τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών (ΤΑΕΠ), όσο και γενικότερα για το Επαρχιακό Νοσοκομείο Λεμεσού.  Τα προβλήματα, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες είναι τοις πάσι γνωστά.  Τώρα είναι η ώρα των έργων και αποφάσεων.

 

ΑΣΠΙΔΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓεΣΥ

 

Ειδικότερα για τα δημόσια νοσηλευτήρια της Λεμεσού που εξελίσσονται ως ο παρίας της δημόσιας υγείας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

  1. Χρονίζει για δεκαετίες ο σχεδιασμός για επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Για δεκαετίες συζητείται το θέμα, τόσο στην Βουλή, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο διάλογο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.  Το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ασφυκτιά, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του.

 

  1. Υπάρχουν ακέφαλες κλινικές, χρειάζονται εξειδικευμένοι γιατροί, μ’ αποτέλεσμα το Γενικό Νοσοκομείο να είναι υποστελεχωμένο και να ταλαιπωρούνται σε καθημερινό επίπεδο ασθενείς, αναζητώντας λύσεις κυρίως στη Λευκωσία.

 

  1. Το ίδιο και χειρότερα συμβαίνει με την στελέχωση σε νοσηλευτές. Μια ακατάσχετη υποσχεολογία από τους πρώην Κυβερνώντες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

  1. Παρόμοια προβλήματα με το γραφειακό και τεχνικό προσωπικό. Όλα μετ’  εμποδίων και βήματα σημειωτά.

 

  1. Απουσία μηχανογραφημένων συστημάτων η οποία προκαλεί αυξημένο λειτουργικό κόστος, αλλά και προβλήματα ελέγχου και διοίκησης.

 

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να έχει μέγιστη προτεραιότητα του την δημόσια υγεία και την συνεχή στήριξη και αναβάθμιση του ΓεΣΥ.  Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε μορφή, είτε πολυασφαλιστικού, είτε ιδιωτικοποίησης.  Η υγεία του λαού είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί και για τον σκοπό αυτό δεν θα φεισθούμε ούτε κόπων, ούτε θυσιών.

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

Διαβάστε Επίσης