Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓεωπολιτικές ανακατατάξεις και η «Παγίδα του Θουκυδίδη»

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η «Παγίδα του Θουκυδίδη»

-

Με κάθε μέσο η υπερδύναμη προσπαθεί να εμποδίσει μια άλλη δύναμη να κυριαρχήσει στο χώρο, αν και ο χώρος αυτός είναι στα σύνορα της δεύτερης δύναμης και χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα της υπερδύναμης. Όμως αυτή η τάση, κατά τους ιστορικούς, οδηγεί σε πόλεμο αν θεωρήσουμε ότι ισχύει η «Παγίδα του Θουκυδίδη», η σύγκρουση δηλαδή δύο δυνάμεων που οδηγεί τελικά στην αλληλοεξόντωση και καταστροφή και αυτού που άρχισε τη σύγκρουση με την πεποίθηση πως θα καταστρέψει τον άλλο κα θα κυριαρχήσει.

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάλλιστα μπορεί να αποδοθεί, πέραν της επεκτατικής πολιτικής της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης, στον φόβο των ΗΠΑ ότι η Ρωσία του Πούτιν θα έφθανε να αμφισβητήσει την αμερικανική πρωτοκαθεδρία.

Η σημερινή κατάσταση παρομοιάζεται με τη σύγκρουση Αθήνας – Σπάρτης και με την εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία (σήμερα Ουκρανία), στα πλαίσια του Πελοποννησιακού πολέμου (παγκόσμιου για την εποχή) γιατί οι Συρακούσες που ήταν σύμμαχοι των σπαρτιατών, άρχισαν να παίζουν το ρόλο της τοπικής υπερδύναμης.

Οι αθηναίοι δεν άκουσαν τον Νικία και το κόμμα της ειρήνης, και «πέρασε» στην ουσία η γραμμή του Αλκιβιάδη που επέμεινε για την εκστρατεία στη Σικελία που ήταν καταστροφική για όλη την Ελλάδα που εξήλθε τραυματισμένη από τον πόλεμο, με πόλεις που ερειπώθηκαν, χιλιάδες νεκρούς και ηθική κατάρρευση αξιών.

  • Ότι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα. Ακόμη περισσότερο όμως, «παγίδα του Θουκυδίδη» μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή θέση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Οι αμερικανοί θεωρούν ότι σε λιγότερο από μία δεκαετία η Κίνα θα έχει αποκτήσει τόση γεωπολιτική ισχύ, ώστε οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να αναχαιτίσουν μία παγκόσμια κινεζική κυριαρχία. Επομένως, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι ΗΠΑ πρέπει άμεσα να επιχειρήσουν να αποδυναμώσουν την Κίνα και αυτό κάνουν προκαλώντας της προβλήματα με την Ταϊβάν. Αυτή η πεποίθηση λειτουργεί ενδεχομένως ως παγίδα, διότι οδηγεί τις ΗΠΑ σε μία επιθετική πολιτική έναντι της Κίνας και ενδεχομένως σε ένα πόλεμο, παρόμοιο με αυτό της Σικελίας και της Ουκρανίας, με καταστροφικά αποτελέσματα για όλο το κόσμο.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης