Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΖητούμενο η πολιτική ευθιξία! Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την...

Ζητούμενο η πολιτική ευθιξία! Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παράνομη πρόσληψη της 19χρονης στο υφ. Τουρισμού;

-

Στο πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησης τους έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τα αισθήματα των πολιτών είτε με γκάφες ολκής είτε με διοικητικές ενέργειες του ιδίου του Προέδρου ή στενών συνεργατών του. Έτσι, για ακόμη μια φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δεν έχουν κλείσει ακόμη οι «πρώτες εκατό ημέρες» της προεδρίας του ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η κυβέρνηση του βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο για την πρόσληψη από τον ίδιο, ως συμβούλου / συνεργάτη του υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή. Πρόκειται για άτομο το οποίο δεν τηρεί καν το τυπικό προσόν να είναι κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου ενώ όπως έγινε γνωστό, προεκλογικά συμμετείχε στο Επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη…

  • Με τον τρόπο που κυβερνά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τον προκάτοχο και πολιτικό μέντορα του στην ημετεροκρατία και αναξιοκρατία.

Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης και τις διογκούμενες αντιδράσεις κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το συγκεκριμένο πρόσωπο υπέβαλε τελικά την παραίτηση του από το υφυπουργείο Τουρισμού, αφού ο  Γενικός Ελεγκτής  Δημοκρατίας είχε υποδείξει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι έστω κι αν η προηγούμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε καταργήσει το πλαίσιο / κανονισμό για τη ρήτρα της ηλικίας (21 ετών) και την  κατοχή πτυχίου για πρόσληψη, και πάλι υπήρχε παρανομία.

Όπως εξηγούσε η  Ελεγκτική Υπηρεσία παραβιάζονταν άλλοι νόμοι της Δημοκρατίας και ειδικότερα ο περί Προϋπολογισμού Νόμος.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

Η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης άφησε το θέμα να πάρει διαστάσεις και ούτε η δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε το θέμα. Αντίθετα έριξε λάδι στη φωτιά. Η κριτική, είπε, πρέπει να ασκείται στην κυβέρνηση και να μην γίνεται κανιβαλισμός εναντίον ατόμων.

Θράσος απύθμενο από τον «εκπαιδευόμενο μάγο της πολιτικής». Είναι φανερό πως Ν. Χριστοδουλίδης επιχείρησε να μετατοπίσει το κέντρο βάρους, αφού κανείς δεν άφησε καν αιχμές κατά του διορισθέντος ατόμου. Τα πολιτικά πυρά στράφηκαν εξ αρχής απευθείας στην κυβέρνηση για την πολιτική πράξη της.

  • Είναι φανερό πως εγείρεται θέμα πολιτικών ευθυνών οι οποίες σε χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα αναλαμβάνονται από τον πολιτειακό αξιωματούχο που έλαβε την πολιτική απόφαση. Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα αφορά τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή.

Πολιτειακό θέμα όμως εγείρεται και για τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος όχι μόνο δεν ζήτησε εξηγήσεις, έστω, από τον υφυπουργό του, αλλά έσπευσε να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και επιχείρησε να συγκαλύψει τον εκλεκτό του.

Σε πολιτικό επίπεδο έντονες αντιδράσεις προήλθαν από πλευράς ΑΚΕΛ και Κινήματος Οικολόγων, ενώ μια χλιαρή ανακοίνωση για τα… μάτια του κόσμου, εξέδωσε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος έκανε λόγο για άκομψους χειρισμούς, προχειρότητα και άγνοια των νόμων…

Πολύ χλιαρή η αντίδραση της αμαρτωλής ηγεσίας του ΔΗΣΥ την οποία βαραίνει η δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη με τα πρωτοφανή σκάνδαλα, με κορυφαίο εκείνο της βιομηχανίας των «χρυσών διαβατηρίων», που έκαναν την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς.

Όσο για τους συγκυβερνήτες του Νίκου Χριστοδουλίδη, τα συνεργαζόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ; Απέφυγαν να τοποθετηθούν… Λούφαξαν, φοβούμενα μήπως και διακινδυνεύσουν να χάσουν από το υπόλοιπο της πίττας (ρουσφέτια και διορισμοί ημετέρων), της νομής της εξουσίας…

  • Στο δρόμο που χάραξε ο πολιτικός του μέντορας Νίκος Αναστασιάδης, βαδίζει ο νυν Πρόεδρος….

Θυμίζουμε ότι το θέμα των συμβούλων-συνεργατών του προέδρου και των υπουργών απασχολεί την πολιτική συζήτηση και το δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια.

Κραυγαλέα ήταν η περίπτωση των τεσσάρων συνεργάτιδων του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίες μάλιστα προσελήφθησαν στο δημόσιο. Τρεις εξ αυτών εργάζονταν στον ΔΗΣΥ ενώ η τέταρτη είχε συγγενική σχέση με την τότε προεδρική οικογένεια.

Εμβρόντητη είχε μείνει η κοινή γνώμη από την υπόθεση του εκ των «άριστων των αρίστων» Γιαννάκη Γιαννάκη ο οποίος είχε διοριστεί από τον τέως Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και υπηρετούσε για χρόνια στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και στο τέλος αποκαλύφθηκε πως είχε καταθέσει πλαστά πτυχία…

Με την υπόθεση «Γιαννάκη Γιαννάκη» προσομοιάζει η ο διορισμός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη του Μιχαλάκη Μιχαήλ στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και η παραίτηση του μόλις 24 ώρες μετά το διορισμό του αφού είχαν ξεσπάσει έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη αναφορικά με τα ακαδημαϊκά του προσόντα.

Συγγενική σχέση με την οικογένεια του νέου Προέδρου έχει και άτομο που διορίστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για τον σύγαμπρο του του νυν Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη, τον οποία διόρισε στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του…

  • Έτσι ακριβώς! Ο Χριστοδουλίδης βαδίζει στ’ αχνάρια του Αναστασιάδη και οι δικοί του υπουργοί και υφυπουργοί συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο…

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η ανακίνηση του θέματος παίρνει πλέον το δρόμο της Βουλής, για έλεγχο ενδεχομένως και για άσκηση πίεσης προς την εκτελεστική εξουσία για ρύθμιση της επιλογής και απασχόλησης συνεργατών της προεδρίας και των υπουργών.

Το ΑΚΕΛ προχώρησε ήδη στην εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος σε σχέση με τους διορισμούς στους οποίους προέβη η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη το τελευταίο διάστημα.

Ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού, ενέγραψε το θέμα στη Βουλή υπό τον τίτλο «Η υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας να προβαίνει σε διορισμούς στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας» και με αιτιολογικό ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διορισμοί, οι οποίοι απασχόλησαν την κοινωνία και κρίνεται αναγκαίο όπως διεξαχθεί συζήτηση, για λόγους δημόσιου συμφέροντος και θεσμοθέτησης μετρήσιμων κριτηρίων στους διορισμούς της Εκτελεστικής Εξουσίας και άλλων θεσμών.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Δαμιανού ανέφερε:

Η ρήση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», δυστυχώς, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πολλαπλασιαστεί επί δύο. Οι αστοχίες και οι σκοπιμότητες γύρω από συγκεκριμένους διορισμούς συνεχίζονται προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα, πλήττοντας τη χρηστή διοίκηση και χωρίς σεβασμό στη διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Ασφαλώς, είπε ο Α. Δαμιανού, ως αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε και σε ετοιμασία ειδικής πρότασης νόμου, ιδιαίτερα αν η εκτελεστική εξουσία αρνηθεί να προωθήσει η ίδια νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΚΑ

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ…

Λένε πως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την πρώτη πολιτική πράξη του μας προετοίμασε για όσα παρακολουθούμε σήμερα αθετώντας τις δεσμεύσεις του προς τους ψηφοφόρους οι οποίοι, όσοι τον ψήφισαν, θα νιώθουν απογοητευμένοι…

Πρώτη πήγε περίπατο η… διαφάνεια. Όλα επί των ημερών του, έλεγε, θα γίνονται «υπό το φως της μέρας» αλλά της εξαγγελίας των μελών της κυβέρνησης προηγήθηκε ένα φοβερό παρασκήνιο με καυγάδες και αγκρίσματα μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη. Ο ένας προσπαθούσε να υποσκάψει υποψηφιότητες που περιλαμβανόταν στις λίστες του άλλου κόμματος.

Εκεί που ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμπεριφέρθηκε ως «άξιος» διάδοχος του Νίκου  Αναστασιάδη είναι στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την προεκλογική του δέσμευση πως στην κυβέρνηση θα διόριζε 50% γυναίκες και 50% άνδρες.

Ωστόσο σύμφωνα με τη σύνθεση του νέου υπουργικού που ανακοινώθηκε από το Γραφείο του ΜΟΝΟ σε τρία (3) από τα 11 υπουργεία διόρισε γυναίκες!

  • Η εκτίμηση πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ψηλά τον πήχη και τελικά πέρασε από κάτω, επιβεβαιώνεται συνεχώς σε όλο το χρονικό διάστημα των δυο μηνών που βρίσκεται στο πηδάλιο της κυβέρνησης.

Και επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά με το διορισμό στη θέση συμβούλου στο υφυπουργείο Τουρισμού ατόμου χωρίς τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα. Και δεν συνιστά εξιλέωση για την κυβέρνηση το γεγονός πως το άτομο που προσέλαβαν που προφανώς αναγνώρισε πως ο διορισμός του ήταν παράνομος και υπέβαλε παραίτηση. Αντίθετα μεγεθύνει το πρόβλημα γιατί ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις οι κυβερνώντες, επέμεναν να δικαιολογούν την παράνομη πράξη του διορισμού ατόμου χωρίς προσόντα σε κυβερνητική θέση.

Διαβάστε Επίσης