Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓονάτισαν τα νοικοκυριά κύριε Ηροδότου! Είναι δηλητήριο και όχι «φάρμακο» η αύξηση...

Γονάτισαν τα νοικοκυριά κύριε Ηροδότου! Είναι δηλητήριο και όχι «φάρμακο» η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων!

-

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης δηλώνει ότι θέλει να μπει φρένο σε αναδιαρθρώσεις για μείωση των επιτοκίων.  Μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ανέφερε επί λέξη ο Κωνσταντίνος Ηροδότου: «Φάρμακο για αντιμετώπιση του πληθωρισμού η αύξηση των επιτοκίων με μείωση τους όταν ο πληθωρισμός μειωθεί στο 2%»!

Μίλησε για φάρμακο αντί για δηλητήριο! Εξερχόμενος του Προεδρικού απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε συστάσεις προς τις τράπεζες για τα δανειστικά επιτόκια λέγοντας πως «οτιδήποτε αποφασιστεί να γίνει από τις τράπεζες πρέπει να συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι το οποίο αυτόματα λόγω των κανονισμών να μετρήσει ως αναδιάρθρωση των δανείων».

  • Εξέφρασε μάλιστα αισιοδοξία ότι… μέχρι το τέλος του 2023 θα δούμε σημαντική μείωση του πληθωρισμού ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές βλέπουν μείωση του πληθωρισμού στο 2% μέχρι τα τέλη του… 2025!

Δεν μας έφτανε το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο είναι από τα πιο υψηλά σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με τις  χώρες να χωρίζονται σε δύο ομάδες μια με χαμηλά επιτόκια και με πολύ ψηλά επιτόκια, περίπου τα διπλάσια,  με την Κύπρο να ανήκει στην δεύτερη ομάδα σημειώνοντας ότι: «Αυτό το υψηλό κόστος δανεισμού επιβαρύνει  τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρότερες καθώς και στην παραχώρηση νέων στεγαστικών δανείων».

Δεν μας έφταναν τα ήδη ψηλά βασικά επιτόκια που χρέωναν  οι τράπεζες, ως επίσης και το πολύ ψηλό περιθώριο κέρδους τους που μπορούν να το αυξήσουν ανά πάσα στιγμή, οι ψηλές χρεώσεις και έξοδα που χρεώνουν,  από τον Ιούλιο του 2022 οι καρεκλοκένταυροι της ΕΚΤ με πρόφαση την τιθάσευση του πληθωρισμού έχουν προχωρήσει στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων κατά 3,5%,  ενώ επίκειται  νέα αύξηση στις 4 Μαϊου  και άλλη στα μέσα Ιουνίου της τάξης του 0,25% και πάει λέγοντας!  

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Αν δε λάβουμε υπόψη ότι οι αυξήσεις των  επιτοκίων δεν αφορούν μόνο στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια που σε απόλυτους αριθμούς φτάνουν το 82% του συνόλου των δανείων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα καθώς και στα δάνεια που έχουν είτε αγοράσει έναντι πινακίου φακής είτε διαχειρίζονται τα επενδυτικά ταμεία κοράκια τότε η κατάσταση γίνεται τραγική. 

Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο σε στεγαστικά δάνεια  ξεπερνά το 6%-6,30%  με το πρόβλημα να γίνεται δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις γιατί πέραν το 80% των δανειοληπτών έχουν περισσότερο από ένα δάνειο, όπως καταναλωτικό δάνεια, τα οποία επίσης επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων με το πρόβλημα να γίνεται δυσβάστακτο.  Αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι καθαρό κέρδος για τις τράπεζες.

Από πλευράς της η κυβέρνηση του κεφαλαίου που εδώ και δέκα χρόνια δίνει και σώσει τις ιδιωτικές τράπεζες είτε βάζοντας μας σε μνημόνιο, είτε χαρίζοντας τους φόρους εκατομμυρίων, είτε με την ψήφιση νόμων που είναι πάντοτε υπέρ των συμφερόντων τους  και των επενδυτικών ταμείων πιστώσεων που αγοράζουν τα δάνεια του κοσμάκη στο 5%-20% της αξίας τους, απλά τους στέλνει επιστολές παρακαλώντας τις να αποφορρήσουν μέρος των όλο και αυξανόμενων επιτοκίων αλλά ακόμα περιμένουν απάντηση. 

Ε… ΤΟΤΕ, ΜΕΙΩΣΤΕ

ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ!

Αρχές Απριλίου ο Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών  και στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ  καθώς  και της Κεντρικής Τράπεζας όσο και στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων αλλά  και  στο θέμα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος.

Συμφωνούμε ότι δεν μπορούν παρά να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Βρυξελλών όσον αφορά το βασικό χρεωστικό επιτόκιο αλλά μπορούν να κάνουν πολλά αλλά δεν θέλουν για τα εξωφρενικά δανειστικά επιτόκια των τραπεζών. 

  • Μπορεί κάλλιστα να μειωθεί το περιθώριο κέρδους των τραπεζών γιατί μόνο η αύξηση του βασικού δανειστικού επιτοκίου κατά 3,5% από τον Ιούλιο του 2022 και εντεύθεν είναι καθαρό κέρδος πολλών εκατομμυρίων για τις τράπεζες. 

Το βασικό δανειστικό επιτόκιο των τραπεζών αυτή την στιγμή ξεκινά από 5,60% και φτάνει το 11,50% όσον αφορά πιστωτικές κάρτες.  Φαίνεται ότι σε αυτή την κυβέρνηση που είναι η συνέχεια της προηγούμενης ξεχνούν τι είχε πει ο Υπουργός Οικονομικών την πρώτη φορά που πήγε στην Βουλή. Είπε  επί λέξη:

  • «Υπάρχει περιθώριο στην κυβέρνηση για να αλλάξει το νομικό περιβάλλον ως προς τα δάνεια, τα επιτόκια, τις αναδιαρθρώσεις και τις εκποιήσεις»… 

Ιδού η Ρόδος κύριοι κυβερνώντες! Τολμάτε να τα βάλετε με το κεφάλαιο που εκπροσωπείται; 

΄Οσον αφορά τους δανειολήπτες, όλο και περισσότερο ζορίζονται στην αποπληρωμή των δόσεων τους αφού οι τράπεζες είναι διστακτικές στο να προχωρήσουν με σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είτε σε επιμήκυνση στην εξόφληση δανείων, επικαλούμενες χίλιες δυο δικαιολογίες. Η πιο προσφιλής τους τακτική είναι στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων να ζητούν για δάνεια που διατηρούν οι γονείς, να συμπεριληφθούν σαν συνιδιοκτήτες και τα ενήλικα παιδιά τους, έτσι θα έχουν ολόκληρη την οικογένεια δεμένη χειροπόδαρα!

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΗΤΜΑ

Από την άλλη θα βλέπουμε όλο και περισσότερα δάνεια να καθίστανται μη εξυπηρετούμενα με τις τράπεζες να τρίβουν τα χέρια τους γιατί σε τέτοια δάνεια ο δανειστικός τόκος εκτοξεύεται. 

 ΄Εχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων υποθέσεων που έφτασαν στα δικαστήρια που φέρουν τόκο μέχρι και 14% με το ποσό που απαιτούν οι τράπεζες μέχρι και 40% να αφορά υπερχρεώσεις και τα δικαστήρια να κάνουν αποδεκτά μόνο τα στοιχεία, δηλαδή τις καταστάσεις λογαριασμών, που τους παρουσιάζουν οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία! 

Μιλούμε για κράτος εν κράτει! Στη χώρα μας η αρπαγή έχει γίνει τρόπος ζωής για μια δράκα μεγαλοκαρχαριών και των κολαούζων τους που με την πάροδο του χρόνου κατάφεραν μέσω της κυβέρνησης του κεφαλαίου και των συνοδοιπόρων τους να αναπτύξουν ένα νομικό σύστημα που νομιμοποιεί και επιβραβεύει τα αίσχη τους.  Είπαμε οι τράπεζες σου δίνουν ομπρέλα στην λιακάδα και στην παίρνουν στην βροχή, πόσο μάλλον τα τελευταία δέκα χρόνια όπου οι κυβερνήσεις τους όχι μόνο τους κρατούν την ομπρέλα αλλά άφησαν το λαό έρμαιο στα χέρια τους!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης