Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΦτάνει λόγια και διακηρύξεις. Ώρα για πράξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Φτάνει λόγια και διακηρύξεις. Ώρα για πράξεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

-

Η πανδημία του κορωνοϊού απόδειξε περίτρανα ότι χωρίς Γενικό Σύστημα Υγείας ως χώρα θα είμασταν χωρίς θωράκιση, απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι.  Τα δημόσια νοσηλευτήρια τονίσαμε εξ’ υπαρχής ότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά, την σπονδυλική στήλη του ΓεΣΥ, χωρίς ισχυρά δημόσια νοσηλευτήρια, το ΓεΣΥ θα παραπαίει και θα κινδυνεύει ο ρόλος και η αποστολή του.  Τότε είναι που θα πέσουν απάνω του οι γύπες και τα αρπαχτικά με σκοπό την άλωση τους.  Η τακτική να διαιωνίζονται και πολλές φορές να διογκώνονται τα προβλήματα, δημιουργούν έκθεση στα δημόσια νοσοκομεία μας, γίνονται αδύνατα και αφήνονται στις ορέξεις των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων funds και των εδώ εκπροσώπων τους.  Ούτε ξεπούλημα, ούτε ιδιωτικοποιήσεις είναι η λύση!  Τα συμφέροντα και τα κέρδη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τίθενται πάνω από την Υγεία του λαού. 

Στη συνέχεια μετά από μελέτη και έρευνα καταθέτω τα προβλήματα, τις ελλείψεις και αδυναμίες που «ταλαιπωρούν» το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.  Τεράστια η προσφορά του και της Διεύθυνσης, αλλά κυρίως των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων.  Υπερβάλλουν καθημερινά εαυτόν για να ανταποκριθούν, για να λειτουργεί στο βαθμό που λειτουργεί ομαλά το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

 

  • Σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ασφυκτιά ανάμεσα στα προβλήματα και τις πολλαπλές ανάγκες των ασθενών

 

Τώρα, όχι αύριο οι κυβερνώντες χρειάζεται να αποδείξουν ότι διαθέτουν όραμα, σχέδιο και πλάνο για την στήριξη και βοήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, φτάνει θεωρίες, λόγια και διακηρύξεις, έργα μόνο έργα!

 

 

ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΕΣ

ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Τα ΓΝ Λεμεσού (παραδόθηκε το 1993) και ΓΝ Πάφου (παραδόθηκε τι 1992) και έκτοτε δεν είχαν καμία ουσιαστική αναβάθμιση. Τα προβλήματα είναι αφ’ ενός η παλαιότητα (η οποία είναι και ένας από τους λογούς που επικαλούνται οι ασθενείς) αλλά και η έλλειψη χώρων για σκοπούς υποδομών (γραφεία ιατρών, εξωτερικά ιατρεία, διαχείριση ασθενών, μικρό χειρουργοί, κτλ.)

 

O τότε Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, κ. Πολύζος έγκρινε και απέδωσε 5,000 ευρώ για αγορά υπηρεσιών αρχιτέκτονα. Έγιναν κάποια σχέδια σε Λεμεσό και Πάφο τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέδρια του ΔΣ στο ΓΝ Λεμεσού.

 

Τις 30/11/2020 στάλθηκε επιστολή στον ΓΕΔ επισυνάπτοντας το Master Plan που έγινε το 2017 για λογαριασμό του Υ.Υ. ζητώντας να εξεταστεί ή/και ενημέρωση αν υπάρχει πρόθεση από το Οργανισμό να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο επέκτασης. Αναμένεται απάντηση.

 

Στις 4/6/2021 έγιναν δεσμεύσεις κονδυλίων και συγκεκριμένα αιτήματα για τα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου για αγορά υπηρεσιών μελετητή για προώθηση έργων που είχαμε καταγράψει. Καμία απάντηση.

 

Τελικά κάποια από τα έργα έχουν προωθηθεί λόγο του σχεδίου ανάκαμψης. Αρκετές από τις εισηγήσεις που δεν εμπίπταν στο σχέδιο ανάκαμψης όπως το νέο αυτόνομο κτήριο για σκοπούς μετακίνησης μη ιατρικών υπηρεσιών εκτός του κυρίου κτηρίου δεν έχουν εισακουστεί.

 

Πέραν τούτου κάποια από τα μικρότερα έργα και αναβαθμίσεις που ήταν δύσκολο  να προωθηθούν μέσω της ευελιξίας να προωθηθούν έργα σε τοπικό επίπεδο μέχρι 25 χιλιάδες έχουν διακοπεί λόγο νομικού κωλύματος. Αυτή την στιγμή εκκρεμούν κοντά στα 40 μικρά έργα κάτω των 25 χιλιάδων τα οποία εκκρεμούν στη Περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου.   

 

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κτηριακή αναβάθμιση.

 

Απουσία μηχανογραφημένων συστημάτων η οποία προκαλεί αυξημένο λειτουργικό κόστος αλλά και προβλήματα ελέγχου και διοίκησης.

  • Ενδονοσοκομειακό σύστημα
  • HR
  • Πάγια
  • Αγορές
  • Αποθέματα
  • Παραγγελίες
  • Τιμολογήσεις ασθενών

 

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ

Ένας παρεξηγημένος όρος για τον οποίον υπάρχουν πολλές ερμηνείες τόσο στον ΟΚΥπΥ όσο και στους συμβαλλόμενους με αυτόν Οργανισμούς και Υπηρεσίες. Το σίγουρο είναι ότι ο  νομοθέτης δεν ήθελε την κεντρικοποίηση της εξουσίας. Απόδειξη της θέλησης του νομοθέτη είναι η δημιουργία των Περιφερειών.   

  • Διοικητική
  • Χημείο
  • Ίδρυση ελλειπόντων κλινικών
  • Η εξάρτηση από το Γ.Ν Λευκωσίας θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι του τοπικού ιδιωτικού τομέα
  • Κατάργηση της διαλογής στο Γ.Ν Λευκωσίας εις βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ
  • Η επί μακρόν εξάρτηση του Γ.Ν Λευκωσίας από την τροφοδοσία του με ασθενείς από τα περιφερειακά νοσοκομεία το καθιστούν ευάλωτο στον ανταγωνισμό
  • Εξάρτηση από Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (π.χ. Λογιστήριο Γ.Ν Λεμεσού) και από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο ρόλος των Νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ στη μετά ΓΕΣΥ κατάσταση είναι διαφορετικός και θα πρέπει να βρεθεί ο νέος ρόλος του κάθε νοσοκομείου, των περιφερειών αλλά και του Οργανισμού (στρατηγικός σχεδιασμός). 

Χρονοβόρες διαδικασίες (προσλήψεις, αντικαταστάσεις, διαγωνισμοί κλπ)

 

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

  • Ιατρικό προσωπικό
  • Νοσηλευτές (κλειστές 50 κλίνες)
  • Γραφείς (ως και 3 κλινικές καλύπτονται από ένα και μόνο γραφέα, την στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ο γιατρός μπορεί να πλαισιώνεται από 1 ως 2 γραφείς)

 

ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

 

  • Νέος ρόλος των περιφερειακών νοσοκομείων βάσει της νέας εντός ΓΕΣΥ πραγματικότητας
  • Ρόλος Γ.Ν Λεμεσού – 2ο κεντρικό νοσηλευτήριο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ως επίσης και του Νοσοκομείου Κυπερούντας.
  • Ρόλοι/ αρμοδιότητες Κεντρικής Διοίκησης και Περιφερειακών Διευθύνσεων.
  • Συμπλεγματοποίηση και συνεργασία κλινικών
  • Συνεργασία με πανεπιστήμια
  • Συνεργασία με επισκεπτόμενους ιατρούς
  • Ασφαλιστική κάλυψη των διευθυντών
  • Νομική προστασία των νοσηλευτηρίων και του προσωπικού του έναντι δυσφήμισης

 

  • Ρόλος του ΟΚΥπΥ ως στρατηγική εφεδρεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης/ κρίσης. Πως θα μπορεί να βοηθήσει ένα νοσοκομείο που προορίζεται συνειδητά σε γηροκομείο με τις όσες χειρουργικές ειδικότητες έχει να υπολειτουργούν.

 

  • Μια σημαντική παράμετρος που άπτεται του στρατηγικού σχεδιασμού είναι και αυτό που ονομάζουμε Παγκύπριες Κλινικές/Τμήματα. Για την Περιφέρεια γίνεται αναφορά στις Νεύρο αγγείο και Θωρακο χειρουργικές κλινικές, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το τραύμα και την ανάγκη κάλυψης της Περιφέρειας και του 34% του πληθυσμού. Είναι για αυτόν τον λόγο που έχουν υποβληθεί αιτήματα για γιατρούς. Στόχος δεν είναι η δημιουργία 3 Κλινικών με 5 γιατρούς εκάστη αλλά «Ομάδα διαχείρισης Τραύματος. Αίτημα να καλυφθεί το τραύμα άρα να στελεχωθεί 2 νεύρο, 1 αγγείο και 1 θωρακο χειρουργό αρχικά. Στα πρότυπα του επιτυχημένου μοντέλου λειτουργίας των μονήρων Παγκύπριων Κλινικών  (γναθοχειρουργική και Επεμβατική ακτινολογία).

 

  • Χωρίς τις ειδικότητες και πολύ σύντομα ως νοσοκομείο δεν θα είναι δυνατό να δέχονται καν περιστατικά που αφορούν τα πιο πάνω αφού αυτά θα οδηγούνται αυτόματα στα πλησιέστερα κατάλληλα (από τα ασθενοφόρα) δηλαδή στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το ΤΑΕΠ δεν θα είναι το μόνο που θα χάσει. Δεν θα είναι δυνατό  όπως δεν μπορεί και σήμερα να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Αν μιλούμε με οικονομικούς ορούς αυτό που θα πρέπει να δει ο Οργανισμός και ιδιαίτερα οι Διευθύνσεις των Παγκύπριων Κλινικών, είναι πόσα περιστατικά θα χάσουν από την Περιφέρεια (34% του πληθυσμού). Ο ανταγωνισμός δεν είναι το ΓΝ Λεμεσού αλλά οι έξω που ετοιμάζουν κέντρα τραύματος. Δεν χρειάζεται να γίνει οικονομική μελέτη ως Περιφέρεια για να δικαιολογηθεί, γιατί υπάρχει το αίτημα για 5 γιατρούς. Αυτή μπορεί να την κάνει το ΓΝ Λευκωσίας για να δικαιολογήσει το τι θα χάσει από πλευράς περιστατικών και εισοδημάτων.

 

  • Η άλλη ειδικότητα για την οποία υπάρχει είναι η επεμβατική ακτινολογία. Έχει υποβληθεί αίτημα. Όλα αυτά έχουν υποβληθεί και αναμένονται αποφάσεις. Υπάρχει εξοπλισμός 2 εκ. όπως αγγειογράφο, μίνι αγγειογράφο και νέο αξονικό (που θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα) κατάλληλο για στήριξη της ειδικότητας όπως και  άλλων ειδικοτήτων.  Το ΓΝ Λεμεσού χρειάζεται τον γιατρό και την έγκριση της εφημερίας του. Κάτι παρόμοιο με το τι γινόταν στο ΓΝ Λευκωσίας τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Αυτά είναι θεμελιώδη θέματα για τα οποία χρειάζονται άμεσες πρακτικές λύσεις.  Το κράτος, η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, καθώς και οι βραχίονες Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και (ΟΚΥπΥ) χρειάζεται να τρέξουν τώρα και όχι αύριο γιατί πλέον θα είναι αργά.

 

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί ένα ισχυρό Τομέα Δημόσιας Υγείας.  Γιατί πάνω από όλα θέτουμε την υγεία του λαού μας!

  • O Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

 

Διαβάστε Επίσης