Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέες γενναιόδωρες χαλαρώσεις στα εισαγόμενα «golden boys»!

Νέες γενναιόδωρες χαλαρώσεις στα εισαγόμενα «golden boys»!

-

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ζητήσει όπως της δοθεί λίστα με τα ονόματα όσων επωφελούνται, καθώς και τα στοιχεία των εταιρειών που τους εργοδοτούν αλλά οι κυβερνώντες ποτέ δεν ικανοποίησαν το αίτημα το κοινοβουλίου!

Μετά  που οι Ευρωπαϊκές Αρχές έβαλαν  τέλος στο ούτω καλούμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα της χώρας μας  οι κυβερνώντες σκαρφίστηκαν την αντικατάσταση της πώλησης διαβατηρίων με «χρυσές» βίζες.

Τον Μάϊο του 2022   ανακοίνωσαν  χαλαρώσεις στο σχέδιο προσέλκυσης «επαγγελματιών υψηλού βιοτικού επιπέδου»  όπως τους απεκάλεσαν,  καθώς και ξένων εταιρειών που θα θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο.  Μάλιστα δήλωσαν  ότι όσον αφορά τα εισοδήματα όσων θα ενταχθούν στο εν λόγω «σχέδιο» μειώνονται από €100.000 στις €55.000 με άμεση ισχύ.  Τους  παραχωρείται έκπτωση 50% στον πληρωτέο Φόρο Εισοδήματος για 15 χρόνια από 10 που ίσχυε μέχρι τον Μάϊο του 2022. 

Ακόμη, παραχώρησαν τη συγκεκριμένη φορολογική έκπτωση σε υφιστάμενα golden boys με αμοιβές πέραν των €55.000 που δεν καλύπτονταν από το υφιστάμενο σχέδιο!

Προχώρησαν  δε ένα βήμα πάρα πέρα και ανακοίνωσαν  την παραχώρηση  στα golden boys χαριστικής περιόδου  για να ενταχθούν στο σχέδιο ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης διάρκειας δύο χρόνων για τους νέους εργαζόμενους και έξι μήνες για τους υφιστάμενους, ενώ παράλληλα παραχωρείται άδεια παραμονής «χρυσής» βίζας τόσον στους ίδιους όσον και στις συζύγους τους και τα τέκνα τους καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. 

Μάλιστα για να είναι σίγουροι ότι δεν θα κατηγορηθούν προχώρησαν και με νομοθέτηση της… ευφάνταστης ιδέας τους.  Στο άκουσμα για νέα κάθοδο golden boys και την παραχώρηση «χρυσής» βίζας οι μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης έσπευσαν να ζητήσουν όπως τους δοθούν κίνητρα για ανέγερση νέων τερατουργημάτων!

ΝΕΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΑ «GOLDEN BOYS»…

Τώρα η συνέχεια της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, η κυβέρνηση «Νίκου Χριστουδουλίδη & Κοινοπραξία» έστειλαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών πρόταση όπως δοθούν νέες γενναιόδωρες  χαλαρώσεις για αυτά τα golden boys και συγκεκριμένα ζητούν την τροποποίηση του νόμου ώστε η απαλλαγή της αμοιβής από τον πρώτο εργοδότη τους να παραχωρείται μέχρι την εξάντληση του περιόδου των 17 φορολογικών ετών και να μην τερματίζεται σε περίπτωση που τα golden boys αλλάζουν εργοδότη!

  • Το θέμα που εγείρεται είναι κατά πόσο δεν είναι αντισυνταγματικός ένας νόμος με την εφαρμογή του οποίου θα γίνεται διάκριση ανάμεσα στους φορολογούμενους πολίτες.

Ο Νόμος μιλά ξεκάθαρα ότι όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με πέραν των €19.500 ετησίως φορολογούνται ανάλογα, με την φορολογία να αρχίσει από το 19% και να φτάνει μέχρι το 35% επί των δεδηλωμένων εισοδημάτων.

Και όλα αυτά  γίνονται για να επωφελούνται  τα εισαγόμενα «επίλεκτα» στελέχη των τραπεζών  και ΟΧΙ των 2-3 πολυεθνικών που οι ιδιοκτήτες τους φέρνουν από το εξωτερικό τους πιο έμπιστους συνεργάτες τους γιατί είναι πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου τους που είναι ελάχιστοι  και κατά το πλείστο εργοδοτούν  ντόπιους υπαλλήλους. 

Παράλληλα  εξυπηρετούνται αυτοί  που  κουβάλησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, τους βάφτισαν σαν «τραπεζοσωτήρες» καθώς  και τα ξένα επενδυτικά ταμεία – κοράκια που τα τελευταία χρόνια  μετάφεραν υπαλλήλους τους από άλλες χώρες στην Κύπρο γιατί απλά και μόνο έχουν όλα τα φόντα και έχουν τεράστια πείρα πως να ξεσπιτώνουν κόσμο και να αρπάζουν περιουσίες.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Αν κάποιος κάνει σωστούς υπολογισμούς θα βρει ότι αυτά τα εισαγόμενα  golden boys στην τελική επωφελούνται έκπτωση από τις φορολογίες μέχρι 87%.  Δεν φτάνει που η κυβέρνηση του κεφαλαίου  το 2019  χάρισαν  σε μία τράπεζα φόρους €220 εκατομμυρίων, μετά το κλαψούρισμα του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αν δεν χαρίζονταν την επομένη θα γκρεμιζόταν το τραπεζικό σύστημα!  Για τη συγκεκριμένη τράπεζα παρατάθηκε η αποπληρωμή των οφειλόμενων φόρων της τράπεζας ύψους €50 εκατομμυρίων  μετά από 15 χρόνια, αφού κανένας δεν ξέρει αν η τράπεζα θα υπάρχει καν μέχρι τότε. Ωστόσο, οι κυβερνώντες έρχονται τώρα και φοροαπαλλάσσουν τα golden boys τους. 

Όλοι αυτοί δεν φοροαπαλλάσονται μόνο αλλά και τα εισοδήματα τους κάνουν φτερά γιατί τα στέλνουν στις χώρες καταγωγής τους.  Ο καπιταλισμός των golden boys μοιράζει χρεωκοπίες με τρανό παράδειγμα αυτό της Thomas Cook.  Διώχνουν λαμπρά μυαλά της Κύπρου τα οποία διαπρέπουν στο εξωτερικό και επιτρέπουν την εισαγωγή  golden boys που δήθεν έχουν τεράστια γνώση και πείρα στο αντικείμενο τους  χωρίς να προβαίνουν  σε κανένα έλεγχο και μάλιστα  τους επιβραβεύουν  και από πάνω με μειωμένη φορολογία!

Ενώ για όλους  τους υπόλοιπους  που είναι η πλειοψηφία και πέραν του 50% και αμείβονται με ακαθάριστο μηνιαίο μισθό μέχρι €1500,  η κυβέρνηση του κεφαλαίου  όχι μόνο τους κουρεύει σαν πρόβατα με τις φορολογίες, αλλά τους γδέρνουν  και το πετσί!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης