Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΟ Χριστοδουλίδης μαριονέττα των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών! Αμερικανική αποικία η Κύπρος!

Ο Χριστοδουλίδης μαριονέττα των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών! Αμερικανική αποικία η Κύπρος!

-

Τα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες δείχνουν πως η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε για τις προθέσεις να τεθούν κυπριακές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (δικηγόροι και λογιστές – ελεγκτές) στις λίστες των προσώπων στα οποία θα επιβάλλονταν κυρώσεις για «διευκολύνσεις στη Ρωσία», πλην όμως οι όποιες σχέσεις τους αφορούσαν την περίοδο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία!

  • Παρ’ όλα αυτά η κυπριακή κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για ν’ αποτρέψει τα μέτρα κατά των υπηκόων και επιχειρήσεων της χώρας της!

Ακόμη χειρότερα, ούτε η ίδια σε πολιτικό επίπεδο, ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής  Τράπεζας δεν ενήργησαν προς την κατεύθυνση τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία συμμορφώθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη με τα κελεύσματα των Αμερικανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών.

Η συμπεριφορά των διοικήσεων των δυο μεγάλων συστημικών τραπεζών της Κύπρου επιβεβαιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα η οποία φαντάζει ως «κράτος – μπανανία».

ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΝΩ ΧΕΡΙ

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!

Όπως μόλις πρόσφατα, στηριγμένοι σε νεότερα στοιχεία, αναλύσαμε στη «ΓΝΩΜΗ», και επί διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη στην κυπριακή οικονομία έχουν το «απάνω χέρι» οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του ελέγχου των τραπεζών που έγινε με ένα καλά  σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Το 2013 η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία PIMCO αφού πληρώθηκε αδρά ετοίμασε και παρέδωσε στην Κεντρική Τράπεζα την έκθεση της για τις κεφαλαιακές  ανάγκες των τραπεζών και βάσει αυτής της έκθεσης  χρειάζονταν κεφάλαια ύψους €15 δισεκατομμυρίων. Η PIMCO τώρα συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας και μάλιστα είναι μεγαλομέτοχοι μέσω της θυγατρικής τους εταιρείας Poppy Sarl κατέχοντας  το 17,3% των μετοχών, συμμετέχουν  στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενώ παράλληλα δε πέρασε στα χέρια της δάνεια αξίας  €4 δισεκατομμυρίων στην τιμή του €1,5 δισεκατομμυρίου. 

Εξάλλου, το αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό ταμείο Apollo το οποίο αγόρασε συνολικά μέχρι τώρα  από την Τράπεζα Κύπρου μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια με υπόλοιπα €5,4 δισεκατομμύρια για τα οποία είσπραξε όπως λέχθηκε  €1,4 δισεκατομμύρια σε μετρητά, δηλαδή τα ξεπούλησαν στο 25% της αξίας τους, ενώ για την τελευταία τους πώληση που έγινε τον Αύγουστο του 2021 ενυπόθηκα  δάνεια με υπόλοιπα €2,5 δισεκατομμυρίων πωλήθηκαν για €560 εκατομμύρια με την τράπεζα να εισπράττει προκαταβολικά σε μετρητά μόνο €165 εκατομμύρια και για τα υπόλοιπα έχει να παίρνει μέχρι τον… Δεκέμβριο του 2025!

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις δημοσιεύτηκε ότι το Apollo μεταβίβασε αυτά τα δάνεια στην  δικών της συμφερόντων εταιρεία Gordian Holdings Ltd, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν CYSMC III Limited και ΑΝΗΚΕ  ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ!

 Το σκάνδαλο του αιώνα αφορά το Συνεργατισμό. Για τις κεφαλαιακές ανάγκες του η κυβέρνηση  είχε διορίσει την Αμερικανική PIMCO για να κάνει σχετική μελέτη για  τις κεφαλαιακές του ανάγκες.  Η μελέτη έγινε, καλοπληρώθηκαν και την ορθότητα της έκθεσης έλεγξε η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Black Rock.

H BLACK ROCK τότε σύστησε στην τότε  «άριστη» διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση του Συνεργατισμού την ALTAMIRA για να διαχειρίζεται τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με την οποία οι κυβερνώντες προχώρησαν σε συνεργασία χωρίς την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού. 

Στην Ερευνητική Επιτροπή λέχθηκε από μάρτυρα ότι την Altamira  σύστησε και «άλλη» εταιρεία και αυτή   η «άλλη» εταιρεία  πρόσφερε συμβουλές στην Ελληνική Τράπεζα για την εξαγορά του Συνεργατισμού εν γνώσει του Υπουργείου Οικονομικών! 

Κύριοι μέτοιχοι της ALTAMIRA είναι το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo

 Παράλληλα οι Αμερικανοί έχουν προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μεγάλων Οργανισμών και Επιχειρήσεων όπως είναι Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, κι άλλοι Νευραλγικοί Οργανισμοί. 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΚΤΥΠΗΜΑ

ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Με την κορυφούμενη σύγκρουση  Ανατολής – Δύσης με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα μέτρα κατά της Μόσχας, οι Αμερικανοί ενεργοποίησαν τις επιρροές τους και στην Κύπρο την οποία όχι μόνο μετέτρεψαν οικονομικά σε αποικία τους αλλά πλέον ελέγχουν και πολιτικά – διπλωματικά.

Αποκορύφωμα των μεθοδεύσεων των  Δυτικών να φέρουν την Κύπρο σε πλήρη σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα ήταν η ψήφιση σε νόμο του  περιβόητου Νομοσχεδίου Ρούμπιο – Μενέντεζ για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και οι όροι πλήρους ελέγχου της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Κυπριακής  Δημοκρατίας.

  • Έτσι, αφού οι ΝΑΤΟϊκοί έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα, τώρα αποφασίζουν και διατάσσουν. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει να περιορίζεται σε ρόλο «μαριονέττας» στα χέρια των Δυτικών!

Η υπόθεση ήλθε στο φως με ανακοίνωση στις 12 Απριλίου 2023, του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) σύμφωνα με την οποία έλαβε μέτρα για περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους.

Αυτή η κίνηση αφορά και άτομα με κυπριακή υπηκοότητα και κυπριακές εταιρείες. Ανάμεσά τους, ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης και ο λογιστής Δημήτρης Ιωαννίδης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, στοχεύουν στο δίκτυο διευκολύνσεων προς τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alisher Usmanov, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις σε πολλαπλές δικαιοδοσίες.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, αναφέρεται, περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και την περαιτέρω παρεμπόδιση εισαγωγών κρίσιμων τεχνολογιών από τη Ρωσία που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Συνολικά, η OFAC ορίζει 25 άτομα και 29 οντότητες με σημεία επαφής σε 20 δικαιοδοσίες.

Την ίδια μέρα (12.04.2023), στο Λονδίνο ανακοινωνόταν ότι τα ονόματα δύο Κύπριων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ενός δικηγόρου (Χριστόδουλος Βασιλειάδης) και ενός λογιστή (Δημήτρης Ιωαννίδης), βρίσκονται στη λίστα των προσώπων στους οποίους η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν υπό το πρίσμα της κατηγορίας για παροχή βοήθειας στους Ρώσους ολιγάρχες Roman Abramovich και Alisher Usmanov, προς απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά την περίπτωση Abramovich, ο Κύπριος λογιστής στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις, θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

 

 

 

«ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ» ΑΛΛΑ…

 ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ!

 

Ωστόσο, τις επόμενες μέρες, με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διαφάνηκε πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα και εταιρείας της Κύπρου δεν παραβίασαν καμιά απόφαση ούτε της Κυπριακής κυβέρνησης, ούτε της Ε.Ε. ενώ οι όποιες ενέργειες τους με πελάτες τους από τη Ρωσία είχαν γίνει πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν διαβάσετε τα δημοσιεύματα στην Guardian θα προσέξετε ότι στη μία τουλάχιστον των περιπτώσεων επικεντρώνονται σε δραστηριότητες του 2014 με 2017, όταν δεν υπήρχαν τότε κυρώσεις. Το ίδιο και για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όσα αναφέρονται σε άλλο δημοσίευμα της Guardian είναι και πάλι πριν την εισβολή».

Για την περίπτωση του «Αμπράμοβιτς, σημείωσε ότι έκανε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Βρετανία. Οι Βρετανοί πήραν αυτά τα δισεκατομμύρια.  Το ίδιο και ο Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία στη Βρετανία και η διαχείριση έγινε μέσα από ένα νόμιμο σύστημα. Τώρα κατηγορούν την Κύπρο ότι είναι η Μόσχα της Μεσογείου».

Ο κ. Χρ. Κληρίδης επισήμανε ότι δεν τους έχουν δοθεί στοιχεία για παραβιάσεις από Κύπριους δικηγόρους, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις μπήκαν για να αποδομήσουν το σύστημα διαχείρισης των περιουσιών αυτών των δύο ολιγαρχών, το οποίο έγινε πριν τη ρωσική εισβολή.  

  • Εξήγησε ότι αν και οι κυρώσεις αφορούν μόνο σε ΗΠΑ και Βρετανία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα συμπλέει με το αγγλοαμερικανικό σύστημα και παγοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία, αν και δεν έχει νομική υποχρέωση.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει όντως παραβιάσεις, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση. Σε άλλες περιπτώσεις, είχαμε πληροφόρηση και καταγγελίες και από τις πρεσβείες και κάναμε τους ελέγχους μας. Μέσα από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πλήρης συμμόρφωση των δικηγορικών γραφείων με τις κυρώσεις, εκτός από μία δύο περιπτώσεις που τελούν υπό διερεύνηση.  Εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραβίαση, θα εφαρμοστούν οι νενομισμένες κυρώσεις.

Εξάλλου, ο γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κυριάκος Ιορδάνους σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Guardian, ανέφερε ότι πρόκειται για πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και παλαιότερα.

Ο σύνδεσμος Λογιστών είπε, είχε μελετήσει το 2017 τα δημοσιεύματα και είχε καλέσει το μέλος του στη Λεμεσό να διακόψει κάθε σχέση με τον συγκεκριμένο Ρώσο ολιγάρχη όπως και έγινε.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…

Σκανδαλώδης είναι η συμπεριφορά και οι ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης η οποία όχι γνώριζε εκ των προτέρων και δεν αντέδρασε αλλά στη συνέχεια, όταν ξέσπασε σάλος για τις κυρώσεις σε βάρος της Κύπρου, υποκρινόμενη ότι… «αιφνιδιάστηκε», συγκάλεσε συσκέψεις για μελέτη της κατάστασης και ανακοίνωσε ότι ζήτησε στοιχεία από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Οικονομικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο στις συσκέψεις αυτές δεν προσκλήθηκαν και δεν έλαβαν μέρος οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών μέλη των οποίων υφίστανται τις συνέπειες των τρομοκρατικών, οικονομικά,  κτυπημάτων από τους Αμερικανο-βρετανούς!

Η άρνηση της κυβέρνησης να καλέσει στις συσκέψεις τους δυο φορείς, προκάλεσε την αντίδραση του κ.Χρ. Κληρίδη αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από κυβερνητικής πλευράς!

Επίσημα λέχθηκε πως η κυβέρνηση ζήτησε οι Υπηρεσίες του κράτους και οι αρμόδιες Αρχές, συντονισμένα, επικοινώνησαν τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντίστοιχες σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έτσι ώστε να βρεθούν οι γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί δίαυλοι παροχής των στοιχείων, ώστε να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για να μπορούν να αξιολογηθούν.

  • Αυτό είναι το… παραμύθι της άγνοιας, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων. Και η πλάκα είναι πως αντί να υπερασπιστούν τους Κύπριους πολίτες και τις κυπριακές επιχειρήσεις, οι κυβερνώντες με Πρόεδρο το Νϊκο Χριστοδουλίδη αναλώνονται πως να… εξευμενίσουν το θεριό!

Δίνουν όρκους πίστης και αφοσίωσης και δηλώνουν ολοπρόθυμοι για «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις» των Αγγλο-αμερικανών ιμπεριαλιστών που δια πυρός και σιδήρου επιχειρούν να ελέγξουν τον Πλανήτη!

Με αυτή τη συμπεριφορά εκ μέρους του επίσημου κράτους, από την κυβέρνηση, δεν θα ανέμενε κανείς διαφορετική στάση από τις ιδιωτικών και μάλιστα Αμερικανικών συμφερόντων, κυπριακές τράπεζες.

Έτσι, η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες της που είναι πολίτες της Ρωσίας ότι θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους, γράφει η ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes επικαλούμενη την εταιρεία Main Partner Trust, η οποία παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες της στην Κύπρο. Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε στο Forbes πηγή στον τραπεζικό τομέα.     

Σύμφωνα με την διευθύντρια της Main Partner Trust Αλιόνα Σάχαροβα, η τράπεζα άρχισε να στέλνει ενημερωτικές επιστολές την περασμένη εβδομάδα. Στις επιστολές που στέλνει προς τους πελάτες της η τράπεζα τους κοινοποιεί ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών από την στιγμή που λάβουν τη σχετική ενημέρωση, επειδή τα στοιχεία του χρήστη δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της διαδικασίας «γνώριζε τον πελάτη σου».  

Ούτε τους τύπους δεν κρατούν οι Αμερικανικών συμφερόντων «κυπριακές» τράπεζες! Ούτε σκέψη καν να αναμένουν την ολοκλήρωση της τυπικής έστω διερεύνησης που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση πως θα κάνει και ζήτησε στοιχεία από τις δυο χώρες. Οι Αμερικανοί μεγαλομέτοχοι ενεργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα όποια κελεύσματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ! Όσο για τον επόπτη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, κινείται κι αυτή στη γραμμή πλεύσης της Αμερικανόδουλης κυπριακής κυβέρνησης!

 

Διαβάστε Επίσης