Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΜε πολλήν ελαφρότητα, καλλιεργούν την εχθρότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων!

Με πολλήν ελαφρότητα, καλλιεργούν την εχθρότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων!

-

Όσοι έχουμε την αίσθηση του τόπου και του χρόνου, ανησυχούμε που η χώρα, κυρίως λόγω της στάσης της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας που βρίσκονται και καλλιεργούν μια  ατμόσφαιρα νιρβάνα, μια απάθεια, λες και όλα βαίνουν καλώς στην μισή Κύπρο και η άλλη μισή δεν μας αφορά!

Όπως είχε πει ο χειρότερος πρόεδρος που είχαμε ποτέ, ο Νίκος Αναστασιάδης, «η τουρκική εισβολή έχει ξεχαστεί προ πολλού». Είχαμε προέδρους που πίστεψαν στην επανένωση της χώρας, προσπάθησαν και έχουν βάλει τις βάσεις για μια λύση του κυπριακού.

  • Όμως σήμερα, εδώ και μερικά χρόνια, από το 2017, όλα μοιάζουν και είναι βαλτωμένα, ενώ η διχοτόμηση ριζώνει.

 Οι ηγέτες που έχουμε τα τελευταία χρόνια παραμένουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, προσηλωμένοι σε ένα διχαστικό και εθνικιστικό πνεύμα, με τους Ελληνοκύπριους ηγέτες να επιστρέφουν στην θεωρία της ελληνικής Κύπρου και τους Τουρκοκύπριους στη θεωρία της τουρκικής Κύπρου. 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ! 

Με πολλήν ελαφρότητα, καλλιεργούν την εχθρότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ ως εκπρόσωπος των ακραίων στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, και από την Ελληνοκυπριακή πλευρά έχουμε τον Χριστοδουλίδη που άλλα λέει τη μια και άλλη την άλλη βδομάδα, άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στην Κύπρο. Παρουσιάζεται δηλαδή το ίδιο αναξιόπιστος, με τον προκάτοχό του Ν. Αναστασιάδη και είναι συνυπεύθυνος για τη μακροβιότερη στασιμότητα (από το 2017) και το  αδιέξοδο που υπάρχει στο κυπριακό κυρίως λόγω της τουρκικής πλευράς, και τη θέση για δύο κράτη που εμφανίστηκε μετά το 2017, από τον κ. Τατάρ επισήμως, από δε Ελληνοκυπριακής πλευράς παρασκηνιακά.

Είναι δε ανησυχητική η εικόνα που παρουσιάζει ο Ν. Χριστοδουλίδης, να μην ενοχλείται από συνθήματα που παραπέμπουν σε δεκαετίες πίσω και σε διχοτομικές πολιτικές, όπως όταν πρόσφατα εκφώνησε ομιλία κάτω από ένα τεράστιο πανό με σύνθημα «Ελλάς Κύπρος Ένωση».

Μετά από όσα πάθαμε από τον ψευδοπατριωτισμό ομάδων όπως η ΕΟΚΑ Β΄ κα την καπηλεία συνθημάτων, μετά την εισβολή και κατοχή του 37% της πατρίδας μας από την Τουρκία, είναι δυνατόν να μην έχουμε κατανοήσει πως η Κύπρος δεν είναι πλέον ούτε Ελληνική ούτε Τουρκική, αλλά είναι η πατρίδα των Κυπρίων, έχει ένα κράτος την Κυπριακή Δημοκρατία που έχει δική της σημαία και δικό της κρατικό ύμνο, τον οποίο περιέργως δεν ακούμε ποτέ!

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

Η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 

Η Κύπρος πλήρωσε και εξακολουθεί να υποφέρει από τις εθνικιστικές εξάρσεις και προδοτικές ενέργειες του παρελθόντος. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για ανοχή των ίδιων λαθών. Ούτε υπάρχει χρόνος για να περιμένουμε την οριστικοποίηση και αναγνώριση της de facto διχοτόμησης.

  • Είναι επείγουσα η λήψη άμεσα μέτρων για αναστροφή της στασιμότητας, για την ανατροπή της τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης της μικρής μας πατρίδας.

 Είναι θετικό ότι, παρά την καλλιέργεια μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που γίνεται από ομάδες και στις δύο πλευρές, ακόμη υπάρχει το αίσθημα της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της επιθυμίας για ειρήνη, σε σημαντικό βαθμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το βάρος στους ώμους της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Χριστοδουλίδη, είναι τεράστιο.

  • Ο Ν. Αναστασιάδης, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρόεδρος που σιωπηλά αποδέχθηκε τη διχοτόμηση. Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει την ευκαιρία να ανατρέψει αυτό το κακό και να μην καταγραφεί ως εκείνος που επί των ημερών του θα νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση με σίγουρο επακόλουθο την καταστροφή της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Η απόρριψη των ακραίων εθνικιστικών συνθημάτων και η συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων με αμοιβαία κίνητρα για βήματα λύσης, χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές μας, είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί ο πρόεδρος να κτίσει και να απευθυνθεί προς τον ΟΗΕ για αναθέρμανση της προσπάθειας λύσης.

Διαβάστε Επίσης