Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΜεθοδεύουν επικίνδυνα διπλωματικά παιχνίδια εκτός πλαισίου του ΟΗΕ!

Μεθοδεύουν επικίνδυνα διπλωματικά παιχνίδια εκτός πλαισίου του ΟΗΕ!

-

Τότε, το 2013, που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΔΗΣΥ για να μη δυσαρεστήσει τους απορριπτικούς που τον στήριξαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αντί να απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να δηλώσει ετοιμότητα για συνέχιση της προσπάθειας αναζήτησης λύσης αξιοποιώντας τις συγκλίσεις Χριστόφια –  Ταλάτ, έτρεχε κάθε τρις και μια στας… Ευρώπας αναζητώντας ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. Ακριβώς τα ίδια κάνει και το πολιτικό του βλαστάρι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης…

Για άλλη μια φορά δημιουργούν αυταπάτες στους πολίτες. Τότε η «ενεργότερη» εμπλοκή της Ε.Ε. οδήγησε σε πλήρη ρήξη με τις τοποθετήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ιδιαίτερα με τα όσα είχαν διαδραματιστεί στο Κραν Μοντανά όταν η  Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, επαίνεσε δημόσια την Τουρκία για τη στάση της στις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Τόσο η κα Μογκερίνι όσο και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συνέβαλαν στη διαδικασία και ειδικότερα στις διασκέψεις της Γενεύης και του Κραν Μοντανά με Ευρωπαίο ανώτατο πολιτικό αξιωματούχο καθώς και τεχνοκράτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και είδαμε το αποτέλεσμα με την Τουρκία να βγαίνει εκτός κάδρου ευθυνών για το ναυάγιο.

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέστρεψε στην ίδια ρητορική και δημιουργεί, όπως έκανε και ο προκάτοχος του αυταπάτες στους Ελληνοκύπριους πως υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο η Ε.Ε. να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ κι ακόμα χειρότερα πως μια «ευρωπαϊκή» λύση θα είναι διαφορετική από τη λύση που είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πλείστες τόσες φορές πως δεν πρόκειται να κάνουν την παραμικρή κίνηση που να παρακάμπτει το Συμβούλιο  Ασφαλείας και τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και επί της ουσίας και οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν στις ίδιες αρχές για τη λύση. Και ο Αναστασιάδης επιχείρησε να ξεφύγει από την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως περιγράφεται στα Ψηφίσματα και τις  Αποφάσεις του ΟΗΕ και τελικά δυόμιση χρόνια μετά την εκλογή του, αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποδεχτεί την αρχή αυτή, όπως και τις συγκλίσεις του προκατόχου του μακαριστού Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ!

Τα ίδια κάνει σήμερα και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος με την «καραμέλα» της «ευρωπαϊκής λύσης», προσπαθεί να αποφύγει ρήγματα στο μωσαϊκό πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν το κυβερνητικό του σχήμα στο οποίο «χώρεσαν» οπαδοί της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), θιασώτες της ΔΔΟ αλλά με… «σωστό» περιεχόμενο το οποίο ποτέ δεν συγκεκριμενοποιούν, αντιομοσπονδιακοί,  οπαδοί της λύσης μη λύση, ακόμη και θιασώτες της λύσης δυο κρατών, «εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ» με τα κατοχικά στρατεύματα να παραμένουν εσαεί στην Κύπρο και τους πρόσφυγες να ξεγράφουν δια παντός τις περιουσίες τους στο κατεχόμενό τμήμα του νησιού.

  • Προεκλογικά το «copypaste» του Νίκου Χριστοδουλίδη από τους προκατόχους του ήταν προσωπική του υπόθεση, όμως ενεργώντας πλέον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, τα όσα δηλώνει και όσα πράττει δυστυχώς προκαλούν ζημιά στη χώρα!

Η Τουρκία και η εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις τοποθετήσεις του νέου ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.
Σε όσο ψηλούς τόνους εκφράζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης τη ρητορική, ακριβέστερα το σύνθημα χωρίς περιεχόμενο, για «ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε.», σε ανάλογα ψηλούς τόνους διαλαλεί και ο εθνικιστής, Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τη θέση για λύση δυο κρατών.

  • Βολεύει στους θιασώτες της διχοτόμησης η ρητορική στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα που παρακάμπτει τα Ηνωμένα Έθνη και το πλαίσιο του Αντώνιο Γκουτέρες όπως προέκυψε στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά.

 Όσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι επιτελείς του δεν πείθουν με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις πως έχουν την πολιτική βούληση για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διευκολύνουν τους εχθρούς της επανένωσης της χώρας  είτε αυτοί βρίσκονται στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές, μετέχοντας ή όχι στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Χριστοδουλίδη!

ΠΡΟΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ

ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ…

Μπορεί τα ελεγχόμενα από το κατεστημένο της Δεξιάς, μέσα μαζικής ενημέρωσης, να μην ρίχνουν φως στο Κυπριακό γιατί δεν βολεύει την κυβέρνηση και τις συνεργαζόμενες με την ίδια πολιτικές δυνάμεις, αλλά, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, το πλέον ανησυχητικό αφορά στον κίνδυνο ο Νίκος Χριστοδουλίδης να επιμένοντας στη γραμμή της «ενεργότερης εμπλοκής» της Ε.Ε., να οδηγηθεί όπως και ο προκάτοχος του σε «νέες ιδέες» οι οποίες υπόσκαψαν τη βάση αναζήτησης λύσης με την εισαγωγή των επικίνδυνων θέσεων για «αποκεντρωμένη», άλλως «χαλαρή» ομοσπονδία που παραπέμπει σε λύση δυο κρατών και στη συνέχεια ήλθε ως «φυσικό επακόλουθο» η τοποθέτηση Αναστασιάδη για την «ΑΟΖ των κατεχομένων» και τις βολιδοσκοπήσεις για λύση δυο κρατών!

Και είναι με κύριο συνεργάτη και συνεργό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τότε ως υπουργό Εξωτερικών  που ο προκάτοχος του οδήγησε στην εκτροπή του Κυπριακού από τις ράγες αναζήτησης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

  • Οι πληροφορίες μας από το προεδρικό περιβάλλον είναι πως στους προβληματισμούς στενών συνεργατών του Προέδρου, τους οποίους φέρεται να ευνοεί και ο ίδιος είναι με πρόφαση την «άτεγκτη στάση» του Ερσίν Τατάρ που δεν αποδέχεται συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, να ενθαρρυνθεί πρωτοβουλία από μια ή περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με επιρροή και προς την Άγκυρα.

Με αυτό τον τρόπο, ευελπιστούν πως θα μπορέσουν εμπλέξουν  σε δεύτερο στάδιο στη διαδικασία και τους θεσμούς της Ε.Ε….

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, τέτοιες τακτικές είναι άκρως επικίνδυνες αφού θα αφήσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά πλήρως ακάλυπτη. Γίνεται κατανοητό πως σε μια τέτοια διαδικασία δεν θα υπάρχει κανένας θεσμός στον οποίο θα μπορούσε η αδύνατη πλευρά να απευθυνθεί, σ’ αντίθεση με τα Ηνωμένα ΄Εθνη όπου η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να τυγχάνει της στήριξης μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, παρά τη σαφώς εχθρική στάση της κυπριακής κυβέρνησης απέναντι τους στη σύγκρουση Ανατολής – Δύσης.

Τα περί «ενεργότερης εμπλοκής» της Ε.Ε. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη εάν δεν θέλει επί των ημερών της να βάλει την οριστική ταφόπλακα στην προοπτική λύσης κι επανένωσης της χώρας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο να πείσει για τη θέληση της για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και να πείσει διεθνώς για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία να επανέλθει στη γραμμή της λύσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

 

Διαβάστε Επίσης