Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤα πρώτα θύματα του ρεβανσισμού του Νίκου Χριστοδουλίδη και της «ανανεωμένης Συμμορίας»...

Τα πρώτα θύματα του ρεβανσισμού του Νίκου Χριστοδουλίδη και της «ανανεωμένης Συμμορίας» που μας κυβερνά

-

Απέχει μακράν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του για «αλλαγή» και «ανανέωση» στη διακυβέρνηση του τόπου. Επιβεβαιώνει πως επί της ουσίας, στις πολιτικές αλλά και στη διαχείριση της εξουσίας, τίποτα δεν άλλαξε. Συνεχίζει από εκεί που παράλαβε τη σκυτάλη από τον πολιτικό του μέντορα, το Νίκο Αναστασιάδη η διακυβέρνηση του οποία καταγράφηκε ήδη στην ιστορία ως η χειρότερη στα ιστορικά της Κυπριακής  Δημοκρατίας.

Στο δια ταύτα όμως. Εκείνο που κάνουν ο ίδιος  ο Νίκος Χριστοδουλίδης και οι επιτελείς του είναι να στήνουν με συγκεκριμένες κινήσεις τους τη νέα κατάσταση πραγμάτων κατά πανομοιότυπο τρόπο που λειτουργούσε και η Συμμορία Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Αυτό που άλλαξε είναι ορισμένες προσωπικότητες και τα κόμματα εξουσίας. Τον ΔΗΣΥ υποκατέστησαν το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ ενώ ο Χριστοδουλίδης προετοιμάζει το έδαφος για να «ενώσει δυνάμεις» με το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς, τον ΔΗΣΥ από τον οποίο ποτέ δεν αποχώρησε με καταγεγραμμένες δημόσιες αναφορές του πως παραμένει Συναγερμικός. Η συμμετοχή μετά την εκλογή του στην προεδρία, στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη συγκατάθεση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, δεν του επιτρέπει πλέον ούτε καν λεκτικά να εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος» ή «υπερκομματικός» πρόεδρος…

Με αλλαγές κάποιων προσώπων που δεν είναι αρεστά στο νέο ένοικο του Προεδρικού, το κατεστημένο της Δεξιάς καλά κρατεί και κυβερνά προασπίζοντας  τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου.

  • Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως όλα στη μεγάλη παράταξη της Δεξιάς είναι «μέλι – γάλα». Αντίθετα, ο εμφύλιος που ξέσπασε προεκλογικά και συνεχίστηκε για την εκλογή νέου προέδρου του ΔΗΣΥ, μαίνεται με αμείωτη ένταση και σε διαφορετικά επίπεδα.

Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ…

Μάλιστα σε επίπεδο προσωπικοτήτων φέρεται άμεσα εμπλεκόμενος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με χαρακτηριστική την περίπτωση του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη ο οποίος δημόσια κατάγγειλε τον Πρόεδρο πως ενήργησε με ρεβανσισμό πλήττοντας τα συμφέροντα της Κύπρου στην υπόθεση της εκλογής του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για την επόμενη τετραετία.

Ενώ και η Ε.Ε. ευνοούσε την υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης «τιμώρησε» τον πρώην συνάδελφο του στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ν. Αναστασιάδη γιατί δεν τον υποστήριξε στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως την Κύπρο θα εκπροσωπήσει άλλο πρόσωπο που θα διορίσει ο ίδιος, διαγράφοντας έτσι την όλη δουλειά που προηγήθηκε για την προώθηση της κυπριακής υποψηφιότητας.

Και ακόμα χειρότερα έδωσε «άλλοθι» στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε συμφωνία αλληλοϋποστήριξης με την Τουρκία για το Διεθνές Ναυτιλιακό Οργανισμό και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι πάντοτε παρούσα στο ΔΝΟ.

 Έγραψε σχετικά στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Βασίλης Δημητριάδης:

  • «Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕΒΑΣΤΕΣ.  Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides που γνωρίζω τόσα χρόνια μέσα από την κοινή μας πορεία στη Δημόσια και Διπλωματική Υπηρεσία αντίστοιχα, μέσα από την πολύ εποικοδομητική συνεργασία των τελευταίων 3 χρόνων στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είχε για κριτήριο στην όποια απόφαση του τον ρεβανσισμό γιατί απλά εγώ δεν στήριξα την υποψηφιότητα του.  Αλίμονο μας αν συμβαίνει κάτι τέτοιο!».

Τι να πούμε εμείς; Εξ ιδίων τα βέλη. Πολύ νωρίς ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει τόσοι πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους και πρώην συνεργάτες του, να αναφωνούν εκείνο το ιστορικό «ντροπή κύριε πρόεδρε» που είπε απηυδισμένος ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης για το Νϊκο Αναστασιάδη για την ιστορία διαφθοράς με πρωταγωνιστή έναν «άριστο των αρίστων» που είχε διορίσει Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα…

 

Η ΛΑΣΠΗ ΚΑΤΑ

ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΦΑΙΔΩΝΟΣ

Όμως η περίπτωση ρεβανσισμού από τη νέα Συμμορία που κυβερνά στη Λευκωσία με θύμα τον  Βασίλη Δημητριάδη, δεν είναι η μοναδική. Πρώτο θύμα ίσως είναι ο Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου και ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ.   

  • Αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος μετά τον πόλεμο λάσπης που δέχτηκε γιατί είχε προτείνει, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Η προσπάθεια κάποιων, δήλωνε ο κ. Φαίδωνος, αποσύροντας την υποψηφιότητα του, να φέρουν μέσα στις πολιτικές διεργασίες τον διαχωρισμό για αυτούς που βρέθηκαν στην μεριά των νικητών στις προεδρικές εκλογές και σε “φιλοαριστερούς”, εκτιμώ ότι ζημιώνει ανεπανόρθωτα την συνοχή του κόμματος. Πιστεύω ότι το πολιτικό κλίμα εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως διαμορφώνεται σήμερα, δεν επιτρέπει να ακουστούν όλες οι αλήθειες και η επιλογή του κατευνασμού και της διαχείρισης σε μικρή κλίμακα είναι αυτό που θα επικρατήσει. Την ίδια ώρα, υποβολή υποψηφιοτήτων με σκοπιμότητες είναι ότι χειρότερο και εκτιμώ ότι δεν το αποφύγαμε».

Η «ΘΙΓΜΕΝΗ» ΕΠΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ…

Και την ίδια ώρα που ένας πρώην συνάδελφος του Νίκου Χριστοδουλίδη «στήνεται στον τοίχο» γιατί κι αυτός βρέθηκε στη μεριά των «ηττημένων», ο Πρόεδρος προχωρεί στον επαναδιορισμό της κας Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραγκωνίζοντας τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές και στελέχη κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του.

Έχει πλάκα η συγκεκριμένη υπόθεση γιατί όταν πρωτοδιορίστηκε από τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ξέσπασε σάλος αφού ο διορισμός της θεωρήθηκε ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης των οικογενειακών επιχειρήσεων της στον τέως, κάτι που  έγινε και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όμως τώρα η ίδια έχοντας την προϋπηρεσία ως διορισθείσα από τον κ. Αναστασιάδη, παραπονείται πως κρίνεται… «σεξιστικά» ως σύζυγος του συγκεκριμένου συζύγου και ιδιοκτήτη των ΜΜΕ, επιχείρημα ωστόσο που δεν επικαλείτο με το διορισμό της από τον τέως Πρόεδρο. Τότε η κριτική που δεχόταν δεν… έπασχε από «σεξιστικά» σύνδρομα;

ΜΕ ΑΛΛΟ ΚΑΠΕΛΟ

Η ΚΑ ΔΟΞΑ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ…

Προφανώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδεικνύεται και στον τομέα αυτό πολύ καλός μαθητής του Νίκου Αναστασιάδη και το επιβεβαίωσε και με την περίπτωση της κας Δόξας Κωμοδρόμου ο διορισμός της οποίας στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, αποτέλεσε αντικείμενο  διερεύνησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε εγείρει αρχές Μαρτίου το ζήτημα της διατήρησης της θέσης που κατείχε ως Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρά τον πολιτικό διορισμό της ως μέλους της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε να ανακαλέσει το διορισμό της ωστόσο, η κα Δόξας Κωμοδρόμου θα διατηρήσει τη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου μέσω απόσπασης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ανάθεση καθηκόντων κι έτσι παραμένει στην… «παρέα» του Προεδρικού με διαφορετικό καπέλο, προς δόξα της «νέας εποχής» στη διακυβέρνηση του τόπου!

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑΣ

Κυνήγι όσων βρέθηκαν στη μεριά των «ηττημένων» και προώθηση όσων στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη είτε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είτε στο δεύτερο γύρο, είτε φανερά είτε παρασκηνιακά.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο οικογενειακός περίγυρος του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ της επιρροής του, όπως ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος.  Ο εκ Λεμεσού ορμώμενος πολιτικός γνωρίζει που τυγχάνει να είναι και πρωτοκούμπαρος του τέως Προέδρου και διεκδικεί τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, διαλαλεί την προοπτική πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων του νυν Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Συναγερμό.

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της ρουσφετολογίας και  ημετεροκρατίας και το αξιοποιεί καταλλήλως ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΣΥ για να εξουδετερώσει τους ανθυποψηφίους του, τον Μιχάλη Σοφοκλέους και τον Σωτήρη Σαμψών.

  • Δηλώνει δημόσια χωρίς περιστροφές πως είναι θέμα χρόνου η επισημοποίηση της συνεργασίας του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και η συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Στόχος, αναφέρει, είναι σε λίγους μήνες ο ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη …

Το ερώτημα είναι γιατί προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις παραβιάζοντας την απόφαση του  Πολιτικού Γραφείου του κόμματος του σύμφωνα με την οποία ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

  • Μα είναι προφανές: Ο υποψήφιος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ αυτοδιαφημίζεται πως σύντομα θα είναι σε θέση και πάλι να επηρεάζει την κεντρική εξουσία με ότι αυτό συνεπάγεται!

Και το κάνει ακριβώς λίγες μέρες πριν από την 8η εκλογική συνέλευση του κόμματος της 6ης Μαίου και της εσωκομματικής διαδικασίας για εκλογή της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος περιλαμβανομένης της θέσης του αναπληρωτή προέδρου. Δεν  χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα για ν’ αντιληφθεί κανείς που το πάει…

Πάει έτσι κι αλλιώς από μόνο του: Ψηφίστε με για να καταλάβω τον θώκο του αναπληρωτή και δεν θα σας ξεχάσω… Όπου νάναι θα μπούμε ξανά στην κυβέρνηση…

Ούτως ή άλλως η θέση του αναπληρωτή Προέδρου είναι ιδιαίτερα σημαντική, πολύ περισσότερο που με την Αννίτα Δημητρίου στην προεδρία του ΔΗΣΥ με τα παράλληλα καθήκοντα της στην Προεδρία της Βουλής, είναι αναμενόμενο μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων του κόμματος να τα χειρίζεται ο αναπληρωτής πρόεδρος…

Το αφήγημα του Ευθύμιου Δίπλαρου έρχεται να ενισχύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος με κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως «ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι ένα αναγκαίο συστατικό και για την δική μας διακυβέρνηση».

Πρόκειται για μια τοποθέτηση που αρχικά είχε γίνει ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του ΔΗΣΥ και με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνεται με παρασκηνιακές παρεμβάσεις για «εκκαθάριση» από την ηγετική πυραμίδα του κόμματος όσων δεν βρέθηκαν στο στρατόπεδο του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης