Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαιρός είναι να επέμβει η Βουλή για να βάλει χαλινάρι στους αδίσταχτους...

Καιρός είναι να επέμβει η Βουλή για να βάλει χαλινάρι στους αδίσταχτους τραπεζίτες

-

Συνέχισε λέγοντας «ότι σε ενδεχόμενο που δεν τύχουν εφαρμογής οι αυστηρές συστάσεις μου γίνονται σκέψεις και ενέργειες για την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.  Παράλληλα ανέφερε  ότι απγύθυνε αυστηρές συστάσεις σε τράπεζες και ταμεία για την συγκράτηση των χρεωστικών επιτοκίων και αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.  Θου Λαέ φυλακή τω στόματι μου! Πρώτα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έδωσαν όλα τα υπερόπλα στις τράπεζες  και τώρα που βλέπουν να έρχεται νέο τσουνάμι μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνουν πως είναι ακόμη στις «σκέψεις» για ψήφιση νόμων.  ΄Οσο για τις όλο και αυξανόμενες χρεώσεις τους, κανένας δεν μπορεί να τους βάλει χαλινάρι εκτός αν  οι «σκέψεις» των κυβερνώντων γίνουν ΝΟΜΟΣ.

Παράλληλα   ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου βλέποντας το τι θα επακολουθήσει, και πολύ καλά έπραξε,  τόνισε για ακόμη μία φορά στις διοικήσεις των τραπεζών όπως προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις γιατί κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας του τόπου καθ’ ότι τα νοικοκυριά και οι πλείστες επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα με την μείωση των εισοδημάτων  τους λόγω του πληθωρισμού και την κάθε τρεις και μία αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των δανειστικών επιτοκίων.  Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφάνειας στις χρεώσεις των τραπεζών  ενώ παράλληλα προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό με αξιολόγηση των δεδομένων τους αναφορικά με το ύψος των καταθετικών τους επιτοκίων.

Από ότι πληροφορούμαστε στα όσα αναφέρθηκε ΔΕΝ βρήκε ευχαριστημένες και δεν βλέπουν με καλό μάτι τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται από τις όλο και αυξανόμενες προμήθειες και χρεώσεις που εισπράττουν και από την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων που από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα το 82% του δανειστικού τους χαρτοφυλακίου έχει αύξηση κατά 3% με μόνο τα στεγαστικά δάνεια το δανειστικό  επιτόκιο να κυμαίνεται μέχρι στιγμής στο 6%-6,30%. 

΄Ενα έχω να πω στον κύριο Διοικητή ότι οι διασωθέντες από τον Κύπριο φορολογούμενο τράπεζες δεν παίρνουν από λόγια και δυστυχώς η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να εξαναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια την στιγμή που για δέκα χρόνια τόσον οι καταθέτες όσον και οι δανειολήπτες με τες υπερχρεώσεις στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν την διόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών που με τόσο φτηνό χρήμα, μηδενικά  καταθετικά επιτόκια δεν κατάφεραν να βγάλουν κέρδος εκτός από το χαράτσι των όλο και αυξανόμενων χρεώσεων, προμηθειών και επιτοκίων. 

  • Καιρός είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων να επιληφθεί του θέματος των χρεώσεων των τραπεζών όσον και του περιθωρίου κέρδους επί του δανεισμού.

Kαι ας μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος έχει τα πιο ψηλά δανειστικά επιτόκια και τα πιο χαμηλά στη ζώνη της Ευρωζώνης όσον αφορά τα καταθετικά επιτόκια!  

Επίσης οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού θα πρέπει να επιληφθούν της τοκογλυφίας από μέρους του τραπεζικού συστήματος γιατί εκτός από το βασικό επιτόκιο και το περιθώριο κέρδους χρεώνουν διπλά τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες δόσεις χρεώνοντας τους με επιπλέον επιτόκιο 2% επί των καθυστερήσεων βάσει του Νόμου και βάσει του δικού ΤΟΥΣ  νόμου με επιπλέον €5 μηνιαίως για τις πρώτες 60 μέρες που παρουσιάζει το δάνειο καθυστερήσεις και μετά τις 60 μέρες με επιπλέον €20 μηνιαίως. 

ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Και ερχόμαστε τώρα στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τα οποία σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας στις 31/12/2022 ανέρχονταν στο 9,5% των συνολικών χορηγήσεων τους και σε απόλυτους αριθμούς ανέρχονται στα €2,3 δισεκατομμύρια. Σ’ αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια ύψους €6,5 δισεκατομμυρίων που διαχειρίζεται η ΚΕΔΙΠΕΣ ούτε τα δάνεια ύψους €19.,6 δισεκατομμύρια που οι τράπεζες έβγαλαν από τα βιβλία τους ξεπουλώντας τα από 6%-25% της αξίας τους αναλόγως της εξασφάλισης που έχουν με αυτά τα δάνεια να βρίσκονται στην πραγματική οικονομία, απλά άνοιξαν ένα λάκκο έβαλαν μέσα μία πυρηνική βόμβα που ανά πάσα στιγμή θα εκραγεί! 

Ο κοσμάκης συνεχίζει να τα χρωστά με τα κοράκια που τα απέκτησαν να θέλουν να έχουν πολύ καλή απόδοση από αυτά και να βγάλουν κέρδη βάζοντας το μαχαίρι στον λαιμό των δανειοληπτών. Το μόνο που καταφέρνουν είναι απλά την μεταφορά του προβλήματος από τις τράπεζες στα επενδυτικά ταμεία ενώ το πρόβλημα στην κοινωνία και την οικονομία παραμένει και θα γίνεται όλο και χειρότερο. 

΄Οσον για την έκκληση του Διοικητή για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις αυτό αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τους πλείστους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια.  Τα στεγαστικά σχέδια των τραπεζών έχουν διάρκεια μέχρι 35 χρόνια ούτως ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να τα εξοφλούν μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή στη συνταξιοδότηση.  Με αυτή την πρόφαση οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν επιμήκυνση του δανείου αλλά έχουν την «λύση» έτοιμη.  Εισηγούνται στους δανειολήπτες όπως προσθέσουν στο δάνειο ως συνιδιοκτήτες του δανείου τα παιδιά τους έτσι για να έχουν όλη την οικογένεια δεμένη χειροπόδαρα.

Και όλα αυτά γιατί έχουν το πάνω χέρι με την κυβέρνηση της Δεξιάς να έχει δώσει  στις ιδιωτικές τράπεζες και στα επενδυτικά ταμεία / κοράκια  όλα τα υπερόπλα και κατάντησαν κράτος εν κράτει,  δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα  και τώρα η συνέχεια τους η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη με την Κοινοπραξία των κομμάτων που τον στηρίζουν, ήρθε να αποτελειώσει τους δανειολήπτες! Τους άφησαν βορά στα δόντια των τραπεζών και των επενδυτικών τους ταμείων  με την απόρριψη της πρότασης νόμου για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις

Είπαμε ότι αν κάποιος φτωχός χρωστά σε μια τράπεζα είναι άσχημα μπλεγμένος μαζί της, αν όμως είχε τη δυνατότητα να πληρώνει και δεν το έπραττε, αν πρόκειται για κάποιο δανειολήπτη   της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου που  χρωστά εκατομμύρια, τότε είναι η τράπεζα που είναι άσχημα μπλεγμένη μαζί τους, αλλά στην Κύπρο έχουμε και  την κυβέρνηση που τους αντιπροσωπεύει και τους ξελασπώνει.

Το πιο ενοχλητικό με τους ανίκανους αλλά συνάμα πονηρούς  που μας κυβερνούν είναι ότι μιλάνε χωρίς σταματημό τάζοντας στον λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες, λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τον μη εξυπηρετούμενο δανεισμό,   ή καλύτερα όπως είπε ο Γάλλος ποιητής Robert Sabatier «Υπάρχουν κάποιοι χειρότεροι από τους ανίκανους, είναι αυτοί που είναι ικανοί για ΟΛΑ!»

 

 

Διαβάστε Επίσης