Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΣΤΕΦΑΝΟΣ: Είτε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα είτε διχοτόμηση. Αυτό...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Είτε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα είτε διχοτόμηση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα

-

Απευθυνόμενος στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε και φέτος στο Δάλι ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, ειρηνική, δημοκρατική, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. «Για όλα όσα αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι δύο ήρωές μας εξακολουθούν και σήμερα, πενήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία τους, να είναι επίκαιρα. Το όραμα της κοινής πατρίδας έχει ως προαπαιτούμενο τη λύση του Κυπριακού. Και την ίδια ώρα επιβάλλει την άρνηση να συμβιβαστούμε με το διχοτομικό στάτους κβο. Την άρνηση να αποδεχθούμε την ψευδαίσθηση της σιγουριάς που τροφοδοτεί η προσωρινότητα» είπε.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές ενώπιον μας. «Είτε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα είτε διχοτόμηση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα. Αυτό ήταν πάντα το διακύβευμα μετά το 1974» συμπλήρωσε.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη λογική να περιμένουμε κάποια αόριστη χρονική συγκυρία η οποία θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη λύση. Οι εξελίξεις, ανέφερε, έχουν αποδείξει ότι το πέρασμα του χρόνου παγιώνει τα κατοχικά δεδομένα και η διχοτόμηση πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό το γεγονός. Η διχοτόμηση μάς απειλεί. Η υπόθεση της λύσης αφορά το μέλλον όλων μας και δεν προσφέρεται για μικροπαραταξιακά συμφέροντα ή εκλογικές σκοπιμότητες. Οι εκλογές άλλωστε έχουν τελειώσει και τα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Κι αυτά δεν επιλύονται με ρητορικά σχήματα και λεκτικές ακροβασίες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές που αξιολογούνται και κρίνονται από τα αποτελέσματά τους» συνέχισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση σήμερα και είναι απαραίτητο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και πολύτιμες. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνέχισε, δηλώνει ετοιμότητα να διαμορφώσει θετική ατζέντα προς την Τουρκία για να απελευθερωθούν κίνητρα που θα τη φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ επέμενε όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά μετά το 2017 και την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Η θετική ατζέντα, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί να την διαφημίζουμε, πρέπει να της δώσουμε τέτοιο περιεχόμενο που να δίνει όντως κίνητρα στην Τουρκία. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε διαφορετική εκτίμηση από του Προέδρου Χριστοδουλίδη που θεωρεί ότι τα ευρωτουρκικά ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν τη θετική ατζέντα, λέγοντας ότι τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας βρίσκονται σε αδιέξοδο και ουσιαστικά είναι όλα παγωμένα.

Για να ανοίξουν και – πολύ περισσότερο – να συμφωνηθούν θέματα τέτοιας φύσης χρειάζεται ομοφωνία των κρατών μελών, ανέφερε σημειώνοντας ότι θα βρεθούμε ενώπιον αντιδράσεων από κράτη μέλη που έχουν έντονες απόψεις στα ευρωτουρκικά και, αντί να συζητούμε με την Τουρκία, θα αναλώσουμε δυνάμεις και πολύτιμο χρόνο προκειμένου να πείσουμε αναφορικά με τα βήματα που θα εξυπηρετούν τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Πιο σημαντικό θεωρεί, όπως είπε, ότι η Τουρκία δεν εντάσσει ούτε και διασυνδέει το Κυπριακό με τα ευρωτουρκικά, αλλά με τις εξελίξεις και τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο και πως κεντρικό θέμα γι’ αυτήν είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας.

«Οι ενεργειακές διεργασίες στην περιοχή μας και το κυπριακό φυσικό αέριο είναι το πεδίο που μπορεί να αποδώσει ισχυρά κίνητρα για την Τουρκία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Έχουμε την πεποίθηση ότι σ’ αυτό το πεδίο θα πρέπει να σταθούμε για να δημιουργήσουμε θετική ατζέντα».

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου επανακατάθεσε την πρόταση που είχε υποβάλει στον τέως Πρόεδρο, τον Δεκέμβριο του 2020, για τη μετατροπή του θέματος της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο σε θετική ατζέντα.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο ΓΓ του, θα συνεχίσει να διαμορφώνει συνειδήσεις υπέρ της λύσης. «Το λέμε και το πιστεύουμε: η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν καταφέρει να λυτρωθεί από την τουρκική κατοχή και τα διχοτομικά συρματοπλέγματα. Μόνο αν επανενωθούν ο τόπος και ο λαός μας. Μόνο αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι χτίσουν μαζί στο κοινό τους σπίτι το κοινό τους μέλλον».

Χαιρετισμός προέδρου DEV-İŞ

Ο Καβαζόγλου και ο Μισιαουλής υπερασπίστηκαν γενναία και ηρωικά τη φιλία, συνεργασία και συνύπαρξη Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους της κυπριακής ιστορίας, σε περιόδους διακοινοτικών συγκρούσεων, καταπίεσης και βίαιων δολοφονιών ανθρώπων που υπερασπίζονταν τις αριστερές ιδέες, ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση στο Δάλι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων DEV-İŞ, Κοράλ Ασιάμ.

Ο Ντερβίς Αλί, είπε, «ήταν πάντα στο στόχαστρο των φασιστικών και σοβινιστικών κύκλων γιατί αντιτασσόταν στις διχοτομικές και σοβινιστικές πολιτικές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας». Ο Καβαζόγλου, συνέχισε,  υπερασπίστηκε τις σκέψεις και ιδανικά του, για τα οποία πίστευε ήταν σωστά, δεν τα έβαλε κάτω, δεν παραδόθηκε, αντιστάθηκε, μέχρι εκείνη την καταραμένη μέρα. «Στις 11 Απριλίου 1965, φασίστες δολοφόνοι δολοφόνησαν ανελέητα τον Καβάζογλου και τον σύντροφό του Κώστα Μισıαούλη. Ενώ εκείνους τους δολοφονους όλοι τους θυμούνται με κατάρα, η δάδα που άναψαν οι ήρωές μας συνεχίζει να φωτίζει τον δρόμο όλων των Κυπρίων μέχρι σήμερα. Μας δίνει έμπνευση και δύναμη».

Ο Κοράμ Ασιάμ είπε ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά η χώρα μας βρέθηκε σε αδιέξοδο και η διαπραγματευτική διαδικασία διακόπηκε και πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε τις φωνές μας ώστε οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν άμεσα και αποτελεσματικά από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Η λύση του Κυπριακού, η επανένωση της χώρας μας και του λαού μας, παραμένει η προτεραιότητα της εργατικής τάξης της Κύπρου. Ο αγώνας για μια διζωνική, δικοινοτική Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων παραμένει προτεραιότητά μας».

Εξαιτίας του status quo που δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και των οικονομικών πακέτων που επιβάλλει η κυβέρνηση του AKP στην Τουρκία, μέρα με τη μέρα η κοινοτική ύπαρξη, η ταυτότητα και ο πολιτισμός των Τουρκοκυπρίων διαβρώνονται, σημείωσε ο κ. Ασιάμ. Η δημογραφική δομή, είπε, αλλάζει με τις πληθυσμιακές πολιτικές που εφαρμόζονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με την επιβολή των Οικονομικών Πακέτων ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά και επιδιώκεται η κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της DEV-İŞ σημείωσε τον αγώνα που δίνουν με την «αδελφή συντεχνία ΠΕΟ» στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία «ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διχάζουν τη χώρα μας και μετατρέπουν τον κόσμο σε λουτρό αίματος».

Θέλησε δε να τιμήσει και την μνήμη των Φάζιλ Οντέρ, Σάββα Μένοικου και δεκάδων άλλων πατριωτών που αντιτάχθηκαν στις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» του ιμπεριαλισμού και υπεράσπισαν την αδελφοσύνη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις στην μνήμη των Καβάζογλου και Μιασούλη ξεκίνησαν το πρωί με κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, στον τάφο του Κώστα Μιασιαούλη. Ακολούθησε η συγκέντρωση στο Πέρα Χωριό και η πορεία στο Δάλι, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μπροστά από το σύλλογο «Άδωνις Ιδαλίου». Κατάθεση στεφάνων έγινε και στο τ/κ κοιμητήριο Ιδαλίου, στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε η μπάντα «Let’s sing together».

 

Διαβάστε Επίσης