Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά!

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά!

-

  • Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου τον Φεβρουάριο 2023 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 6,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε κατά 0,8%.

 Σημειώνεται επίσης ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 σημειώθηκε αύξηση 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2022 παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστό 13,5%. Αναφέρεται, επίσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ότι η κατηγορία Τρόφιμα, Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός (3,2%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2022, οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (18,8%) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,5%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Επίσης, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (3,6%).

Ακόμη, για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (18,4%) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,2%).

Οι μεταβολές ανά κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών είναι οι ακόλουθες:

  • Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, υγραέριο και καύσιμα: Αύξηση 18,8%
  • Επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαρισμού: Αύξηση 8,6%
  • Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά: Αύξηση 9,5%
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αύξηση 1,7%
  • Ένδυση και υπόδηση: Αύξηση 2%
  • Υγεία: Αύξηση 1,4%
  • Μεταφορές: Αύξηση 3%
  • Επικοινωνίες: Μείωση 3,3%
  • Αναψυχή και πολιτισμός: Αύξηση 4,9%
  • Εκπαίδευση: Αύξηση 1,8%
  • Εστιατόρια και ξενοδοχεία: Αύξηση 8,6%
  • Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Αύξηση 4,8%

 

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους αποτυπώνουν τη μεγάλη η οποία επήλθε στην αγοραστική δύναμη των μισθών.

 Όπως δείχνουν τα στοιχεία, παρά το ρυθμό  ανάπτυξης 4,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, καθώς και την αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 7,6% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, το ωριαίο εργατικό κόστος (συνολικό κόστος) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σημείωσε αύξηση μόνο 3,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι δύο συνιστώσες του εργατικού κόστους, οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας και το μη μισθολογικό κόστος ανά ώρα εργασίας σημείωσαν αύξηση 3,7% και 4,1% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναφέρεται επίσης ότι το ωριαίο εργατικό κόστος (συνολικό κόστος), διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ωριαίο εργατικό κόστος που αναφέρεται στους μισθούς και ημερομίσθια, διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, σημείωσε αύξηση 0,8%, ενώ το ωριαίο μη μισθολογικό κόστος, σημείωσε μείωση 0,2%.

 

 

Διαβάστε Επίσης