Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚΑΤΩ Η ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ! Έχουν καταστεί «κράτος εν κράτει»! Αποφασίζουν και διατάσσουν....

ΚΑΤΩ Η ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ! Έχουν καταστεί «κράτος εν κράτει»! Αποφασίζουν και διατάσσουν. Οι κυβερνώντες εκτελούν!

-

Με τα παρατράγουδα που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες στην κυπριακή πολιτική σκηνή, με τις συζητήσεις, τις αποκαλύψεις για τους εσωτερικούς διαλόγους, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα, μέσα στο σκοτάδι, απλώς επιβεβαιώνεται το γεγονός πως όλο το σύστημα δουλεύει για το κεφάλαιο και ειδικότερα το τραπεζικό κεφάλαιο και την πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη που θησαυρίζει ρουφώντας το αίμα των απλών ανθρώπων.

Το τραπεζικό κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τους πολίτες είτε αυτοί είναι δανειολήπτες, ειδικότερα εάν λόγω των οικονομικών δεδομένων που εκείνοι διαμορφώνουν, το δάνειο κάποιου «κοκκίνισε» και κατέστη μη εξυπηρετούμενο, είτε είναι συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες με τις υπερχρεώσεις που επιβάλλουν χωρίς κανένας να τις ελέγχει!

  • Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποτίθεται είναι ο επόπτης των τραπεζών, περί άλλων τυρβάζει. Κι αν καμιά φορά, έτσι για να μας ρίχνει στάχτη στα μάτια, προχωρήσει σε κάποια κίνηση για να…. «τιθασεύσει» κάπως τους αδίσταχτους τραπεζίτες, το κάνει εντελώς για να κρατεί τα προσχήματα.

Ακριβώς όπως έγινε με τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και το ξεσπίτωμα πολιτών. Πήγε ο υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το καυτό θέμα της  προστασίας των δανειοληπτών, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου «με σαφέστατες υποδείξεις».

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου «σήκωσε το γάντι» και λίγα μόλις λεπτά μετά την υπουργική δήλωση, εξέδωσε ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την οποία η σχετική δέσμευση του Διοικητή της ΚΤΚ ενώπιον της Βουλής για τη δημιουργία του Μηχανισμού επαλήθευσης του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση της περιουσίας του, έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα, είναι το αρμόδιο όργανο για να την προωθήσει στη Βουλή…

ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ…

Ακόμη στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο μηχανισμός ετοιμάστηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους που προσέλαβε (η ΚΤ) κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού και συνέταξαν και τις τροποποιήσεις των σχετικών νομοθεσιών για την εφαρμογή και λειτουργία του».

  • Από τον «Άννα στον Καϊάφα». Ο ένας μεταθέτει τις ευθύνες στον άλλο…

Προφάσεις εν αμαρτίαις! Έστω κι αν έστειλε το νομοσχέδιο στο υπουργείο και δεν… εισακούστηκε, γιατί δεν μίλησε με τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείου, τον φίλο του Κωνσταντίνο Πετρίδη ο οποίο τον είχε εισηγηθεί για τη θέση του; Εάν όντως είχε έγνοια για τους δανειολήπτες γιατί δεν έθεσε το θέμα σ’ αυτόν που τον διόρισε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Γιατί κύριε Ηροδότου δεν ενημέρωσες τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης ενός ζητήματος «ζωής και θανάτου» για τους ίδιους για να ενεργήσουν ανάλογα; Να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους;

  • «Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», λένε οι μπακάληδες της γειτονιάς. Κατόπιν εορτής, μετά που έφυγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που τον διόρισε ο κεντρικός τραπεζίτης επιχειρεί να εμφανιστεί και… «προστάτης» των δανειοληπτών, πλην όμως το κόλπο δεν πιάνει…

Με την «αποκάλυψη» οι κεντρικοτραπεζίτες απλώς επιβεβαίωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των απλών πολιτών. Κι αν καμιά φορά καταθέτουν προτάσεις το κάνουν ως άλλοθι για… τεκμηρίωση της «αντικειμενικότητας τους» η οποία όμως κραυγαλέα αμφισβητείται από την όλη φιλοσοφία λειτουργίας τους. Αμφισβητείται από τις βολικές για τους τραπεζίτες πολιτικές που εφαρμόζουν.

  • Γιατί όλοι μαζί, οι καρεκλοκένταυροι της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, αποτελούν γρανάζια της ίδιας κρεατομηχανής που πετσοκόβει τους πολίτες!

Και με πρόεδρο της Δημοκρατίας το Νίκο Χριστοδουλίδη οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται. Η διαφορά είναι η εξής: Στα μεγάλα ζητήματα για την οικονομία ο τέως Πρόεδρος, ο Ν. Αναστασιάδης στα δύσκολα, ιδιαίτερα όταν απαιτείτο πλειοψηφία στη Βουλή, είχε ανοικτή επικοινωνία με τα άλλα κόμματα της Δεξιάς, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ. Σήμερα αντιστράφηκαν οι όροι. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κρατά τις προσβάσεις του στο ΔΗΣΥ για να επιτυγχάνεται ο ίδιος σκοπός, να σχηματίζεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να επιβάλλονται οι πολιτικές που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η «αποκάλυψη» της κεντρικής τράπεζας για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης του χρέους του δανειολήπτη» πέρασε στο ντούκου από τα συγκυβερνώντα κόμματα της Δεξιάς. Ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη Κωνσταντίνος Πετρίδης αντέδρασε, αλλά ούτε και οι λαλίστατοι κατά τα άλλα ηγέτες και βουλευτές του ΔΗΣΥ. Καμιά κίνηση και από τα νυν συγκυβερνώντα κόμματα. Έστω κι αν πέρασε ενάμιση χρόνος, η πρόταση είναι εκεί, σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών. Ιδού η Ρόδος!

 Όμως ποιος τολμά από τα κόμματα της Δεξιάς να τα βάλει με το τραπεζικό κεφάλαιο;  Είναι όλοι τους διαπλεκόμενοι και εξαρτημένοι.  

Επιβεβαιώνουν ότι ο λόγος ύπαρξης τους είναι η προστασία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικότερα του τραπεζικού, οι φορείς του οποίου «δεν αστειεύονται». Έχουν καταστεί κράτος εν κράτει!

«ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ» ΤΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ!

«Μαύρα φίδια» ζώνουν τους δανειολήπτες με αποφάσεις για αλλεπάλληλες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων αφού σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές αναμένεται πολύ σύντομα να αυξηθεί τρομακτικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα περιβόητα επενδυτικά ταμεία – κοράκια καραδοκούν ν’ αρπάξουν τις ενυπόθηκε περιουσίες του κόσμου!

Η αύξηση των επιτοκίων, αυξάνει τις δόσεις, πλην όμως τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν τα ίδια. Τρίβουν τα χέρια οι τραπεζίτες που βλέπουν τα υπερκέρδη τους να επαυξάνονται με κάθε αύξηση των δανειστικών επιτοκίων ενώ τα καταθετικά επιτόκια παραμένουν σταθερά στον πάτο, σχεδόν μηδενικά!

Το θέμα έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών βουλευτές και ο Μάκης Κεραυνός ενημέρωσε πως έστειλε επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τις διοικήσεις των τραπεζών με «σαφέστατες υποδείξεις».

Στις επιστολές γίνεται παραίνεση για μείωση των χρεώσεων, μείωση των επιτοκίων στα δάνεια, αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις, έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τους δανειολήπτες και κατάρτιση καταλόγου στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Όπως είπε, προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων, θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

  • «Θα’ταν πολύ ωραίο το όνειρο για να’ναι αληθινό».! Πριν «αλέκτορ λαλήσαι τρις» οι κυβερνώντες τα πήραν πίσω, γιατί λέει, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί στην επιτοκιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων και στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου».

Τη μια η απροθυμία των κυβερνώντων στη Λευκωσία, την άλλη οι εξυπηρετήσεις των κυβερνώντων κομμάτων της Δεξιάς και την παράλλη οι κυρίαρχοι κύκλοι των Βρυξελλών. Όλοι μαζί δουλεύουν για τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος των πολιτών!

Τα ίδια και χειρότερα με τις υπερχρεώσεις σε βάρος όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες. Από τον καιρό που η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ως εκτελεστικό όργανο του κεφαλαίου, ξέκανε το Συνεργατισμό, οι περιβόητες «συστημικές» τράπεζες ενεργούν ως ολιγοπώλιο. Επιβάλλουν προσυνεννοημένα σχεδόν παρομοιότυπες χρεώσεις για «υπηρεσίες» που προσφέρουν, αλλά οι εποπτικές αρχές (Κεντρική Τράπεζα) κάνουν πως τίποτα δεν βλέπουν! Το ίδιο η Αρχή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού!

Δεν πάει άλλο! Εάν δεν υπάρξει δυναμική αντίδραση, εάν δεν υπάρξει συντεταγμένη ταξική και κοινωνική αντίδραση θα συνεχίσουν κι αυτή την πενταετία το γλέντι πάνω στις πλάτες των πολιτών. Άλλαξαν ρόλους μεταξύ τους τα κόμματα της Δεξιάς. Κυβερνώντες και συγκυβερνώντες προστατεύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ζητούμενο η λαϊκή αντίδραση, η δημιουργία των προϋποθέσεων για να ξεκινήσει, οργανωμένα,  το ποτάμι των πολιτικών, ταξικών και κοινωνικών διεκδικήσεων για να τους απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα!  

Διαβάστε Επίσης