Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚατακραυγή για την αιματηρή εισβολή Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσα

Κατακραυγή για την αιματηρή εισβολή Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσα

-

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές ήταν πως εκατοντάδες νεαροί είχαν κλειστεί στον χώρο του Αλ Ακσα, συγκεντρώνοντας πυροτεχνήματα και κροτίδες για να προκαλέσουν «ταραχές» και να αποτρέψουν πιθανή εμφάνιση Εβραίων φανατικών, που ήθελαν να μεταβούν στον περίβολο για να κάνουν θυσία ζώων ενόψει των 10ήμερων εκδηλώσεων του εβραϊκού Πάσχα.

Το βράδυ της Τετάρτης, το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε ξανά όταν η ισραηλινή αστυνομία μετά τη βραδινή προσευχή άρχισε να πετά χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη των προσκυνητών. Παράλληλα, ο ραβίνος του Δυτικού Τείχους απηύθυνε έκκληση να μην προβούν Εβραίοι φανατικοί σε θυσίες και προσευχές στον χώρο, κάτι που απαγορεύεται υπό το ισχύον καθεστώς.

Σε αυτό το κλίμα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπού Γκάιτ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του οργανισμού και καταδίκασε την εισβολή και τις επιθέσεις σε Μουσουλμάνους προσκυνητές, ζητώντας από τη «διεθνή κοινότητα» να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στο έδαφος των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών. Κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σταματήσει «τις προβοκατόρικες ενέργειες», προειδοποιώντας πως «θα οδηγήσουν σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους».

Εντονη ήταν παράλληλα η αντίδραση των υπουργείων Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών, με αίτημα των οποίων πραγματοποιήθηκε αργότερα η έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων.

ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ

 ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Στην ανακοίνωση της η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο αναφέρει ότι “αυτό που κάνει η κατοχική ισραηλινή δύναμη όσον αφορά την παραβίαση των ιερών χώρων λατρείας, όπως συμβαίνει τώρα στο τέμενος Αλ-Ακσα, η οποία επιτίθεται σε πιστούς, αντιπροσωπεύει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού και του αραβικού έθνους, που θα ανάψει φωτιές στην περιοχή”.

“Θεωρούμε την κατοχική κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη για οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης και θεωρούμε ότι πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα και να σταματήσει αυτόν τον παραλογισμό, ο οποίος θα έχει επικίνδυνες συνέπειες για όλους”, αναφέρει η παλαιστινιακή πρεσβεία.

Επισημαίνει ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι σε θέση να υπερασπιστεί τους ιερούς τόπους λατρείας, τις περιουσίες και τη γη του.

Περαιτέρω η Πρεσβεία της Παλαιστίνης καταγγέλλει ότι η “ακροδεξιά κυβέρνηση απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν αντιλαμβάνεται και υποτιμά την ικανότητα και την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος παραμένει σταθερός και δυνατός στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του”.

Η πρεσβεία της Παλαιστίνης σημειώνει πως ο κόσμος πρέπει να μην μένει απαθής και να αρκείται μόνο στις ντροπαλές καταδίκες. “Τονίζουμε ότι η Ιερουσαλήμ, με τους ιερούς τόπους λατρείας της, χριστιανικούς και ισλαμικούς, είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και κανένας δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στον παλαιστινιακό λαό να την υπερασπιστεί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης