Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚυπριακό: Ώρα Αποφάσεων! Τα ψέματα τελειώνουν επικίνδυνα - Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κυπριακό: Ώρα Αποφάσεων! Τα ψέματα τελειώνουν επικίνδυνα – Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

-

Τρέχει ο εποικισμός των Βαρωσίων, κατόρθωσε να «γκριζάρει» τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα με πολλούς και διάφορους τρόπους σκληρύνει την στάση της στην νεκρή ζώνη, δυσκολεύει την ζωή των εγκλωβισμένων και ενεργεί αρνητικά σε κάθε αίτημα για λειτουργία θρησκευτικών εκδηλώσεων σε ναούς της κατεχόμενης περιοχής.

 

Αυτή η στάση εκφράζεται με το πιο κυνικό τρόπο από τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία προβάλλει την λύση κυριαρχικής ισότητας και δύο κρατών.

 

Τα γεγονότα και οι πραγματικότητες είναι πλέον πολύ σκληρές.  Έχουμε ήδη περάσει το κατώφλι της διχοτόμησης και επί του παρόντος δεν προδιαγράφονται θετικές εξελίξεις.  Αν προσθέσουμε και το διεθνές περιβάλλον με ανοιχτά μέτωπα και συγκρούσεις, είναι φυσιολογικό ότι η διεθνής Κοινότητα στρέφει αλλού το βλέμμα, σε μεγαλύτερες κρίσεις που εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.

 

Τώρα είναι η ώρα λήψης αποφάσεων, χωρίς χρονοτριβή. Να λογαριαστούμε με την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι.  Κρίνεται πλέον η φυσική επιβίωση της χώρας μας.  Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, χρειάζεται να θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το Κυπριακό και να κινήσει γη και ουρανό, να πείσει την διεθνή διπλωματία και κυρίως τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες, για την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση του Κυπριακού.  Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να βάλει μπρος ο τροχός.

 

  • Το αφήγημα ότι φταίει η Τουρκία για την σκληρή στάση της, είναι δεδομένο μεν, αλλά όχι αρκετό για άρση του αδιεξόδου. Εμείς τι κάνουμε, εμείς πως ανατρέπουμε το υφιστάμενο status quo και την de facto διχοτόμηση.

 

Αναλογικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταθέσουν Όραμα Λύσης.  Τα ψέματα τελειώνουν επικίνδυνα.  Τολμηρές αποφάσεις όσο οδυνηρές και να είναι για να οικοδομήσουν από την χαραμάδα προοπτική λύσης.  

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

Για το σκοπό αυτό μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία και Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο χρειάζεται να επανακινήσουν την διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών:

 

  1. Σταθερή και όχι μετέωρη στάση για επιστροφή εκεί που μείναμε στο Γκραν Μοντανά, επικαλούμενοι το κεκτημένο και το πλαίσιο Γκουτέρες.

 

  1. Καλή η κινητοποίηση και εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφάσεις που προβλέπει συμμετοχή τους μόνο με την επανέναρξη συνομιλιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε μπορεί, ούτε είναι στις αρμοδιότητες της να λύσει το Κυπριακό.

 

  1. Επαφές μ’ όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενοι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και την επικινδυνότητα από την μη λύση.

 

  1. Επίθεση φιλίας, επαναπροσέγγιση και συνύπαρξη με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, τους Τουρκοκύπριους. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, επαφών, κινητοποιήσεων, κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που να αναδεικνύουν και να ενισχύουν το όραμα για κοινή πατρίδα.

 

  1. Σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών υπάρχει κοινό έδαφος και τεράστιο ενδιαφέρον για ενεργότερη εμπλοκή του λαού. Θέματα παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας περιβάλλοντος, πολιτιστικής κληρονομιάς και πολλά άλλα μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση, πίστη και έμπνευση στο λαϊκό παράγοντα για την προοπτική της λύσης

 

Στη βάση των πιο πάνω, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και οι πολιτικές δυνάμεις, χρειάζεται να εργαστούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας οργανικών συνθηκών ειρήνης.  Η ρητορική μίσους και εθνικισμού, μόνο φυγόκεντρες τάσεις δημιουργούν.

 

Την ίδια ώρα να αποφεύγονται επικοινωνιακά παιχνίδια και επίρριψης ευθυνών, ούτε πολιτικές του ναι μεν αλλά βοηθούν στην άρση της στασιμότητας.  Δεν έχουμε την πολυτέλεια, να κτίζουμε εικόνα και καριέρες στο Κυπριακό.

 

Περισσότερο να λαμβάνουμε υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας, τόσο γεωπολιτικά, όσο και γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά.  Απαιτείται  σωστή ανάγνωση, μελέτη και σταθερές θέσεις που να κτίζουν και όχι να χαλούν.

 

Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά, όπως διαχρονικά, έχει πρώτη προτεραιότητα, την λύση και ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας, το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό θα πράξει.  Με πατριωτική ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, την προοπτική για μια πατρίδα, ένα λαό.

 

  • O Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

Διαβάστε Επίσης