Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔυσβάσταχτο το βάρος για τους δανειολήπτες aπό τις συνεχείς αυξήσεις στα δανειστικά...

Δυσβάσταχτο το βάρος για τους δανειολήπτες aπό τις συνεχείς αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια!

-

Αν δε λάβουμε υπόψη ότι οι αυξήσεις των  επιτοκίων δεν αφορούν μόνο στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια τα οποία σε απόλυτους αριθμούς φτάνουν το 82% του συνόλου των δανείων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα καθώς και στα δάνεια που έχουν είτε αγοράσει έναντι πινακίου φακής είτε διαχειρίζονται τα επενδυτικά ταμεία – κοράκια, τότε η κατάσταση γίνεται τραγική. 

Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο σε στεγαστικά δάνεια ξεπερνά το 6% – 6,30%  με το πρόβλημα να γίνεται δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις γιατί πέραν του 80% των δανειοληπτών έχουν περισσότερο από ένα δάνειο, όπως καταναλωτικό δάνεια, τα οποία επίσης επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων με τις επιβαρύνσεις να γίνονται δυσβάστακτες.

΄Οσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια στην Κύπρο, οι επιχειρήσεις πληρώνουν τα πιο ψηλά επιτόκια μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με τον μέσο όρο μετά τη νέα αύξηση να φτάνει στο 5,60% χωρίς σε αυτό να προστίθεται το περιθώριο κέρδους της τράπεζας.  Αυτές οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι καθαρό κέρδος για τις τράπεζες.

Ο λαός  έσωσε τις ιδιωτικές τράπεζες μια φορά, τις έσωσε δυο,  τις έσωσε τρεις, τις έσωσε χίλιες τρεις με τα κουρέματα καταθέσεων, με τις μειώσεις μισθών, με το χάρισμα του Συνεργατισμού, με την ψήφιση νόμων υπέρ των τραπεζών για τις εκποιήσεις, την ανταλλαγή χρεών έναντι ακίνητης περιουσίας ύψους πέραν των €4 δισεκατομμυρίων.

Ακόμη, τα σιαμαία κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, τους χάρισαν οφειλόμενους φόρους ύψους €280 εκατομμυρίων. Για χάρη τους έγινε το Εστία/Ληστεία, το ούτω καλούμενο σχέδιο Οικία και τώρα περιμένουν έγκριση από τις Βρυξέλλες για το «Ενοίκιο αντί δόσης», αλλά και πάλι  δεν χορταίνουν με τίποτε, θέλουν όλο και περισσότερα.

Πρόσφατα οι δύο συστημικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα κατέγραψαν σημαντική αύξηση των εσόδων τους τόσο από τους αυξημένους τόκους όσον και από τις προμήθειες που εισπράττουν. 

Τα καθαρά έσοδα τους από προμήθειες αυξήθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου, στην επονομαζόμενη «Κοινό Κυπρίων» κατά 12%, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 25%,  ενώ της διασωθείσας από τον Συνεργατισμό Ελληνικής Τράπεζας, τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 23% ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 17%;

Εδώ διευκρινίζουμε ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, δεν θεωρείται κακό να βγάζει μια επιχείρηση κέρδη αλλά στο παρακράτος οι τράπεζες το έχουν παρακάνει!

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Κάθε τρεις και μία αλλάζουν τις χρεώσεις, προς τα πάνω εννοείται, επικαλούμενες την… ψηφιακή μεταμόρφωση (παραμόρφωση θέλουν να πουν γιατί καλή η τεχνολογία αλλά όχι όπως  την εφαρμόζουν εδώ,) σε μία προσπάθεια όπως λένε να μειωθεί η κίνηση στα ταμεία των καταστημάτων τους. Όσα βεβαίως έχουν απομείνει  με ότι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή περαιτέρω ταλαιπωρία των πελατών τους, και ιδιαίτερα των συνταξιούχων με παράλληλη περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.

Οι ιδιωτικές τράπεζες που ο λαός θα πληρώνει γενεές των γενεών τη δική τους διάσωση, έχουν καταστεί κράτος εν κράτει με τις ευλογίες εννοείται της κυβέρνησης του κεφαλαίου. Κατέστρεψαν την οικονομία του τόπου, ένα ολόκληρο λαό για να σωθούν. 

Θυσιάστηκε ο Συνεργαρισμός και συνεχίζουν ανενόχλητες να ενεργούν αυθαίρετα με τις παραφουσκωμένες χρεώσεις τους.

Οι νέοι κυβερνώντες, όπως ήταν αναμενόμενο, κινούνται στα χνάρια των πρώην. Σφυρίζουν αδιάφορα στη νέα ληστεία κατά των πολιτών, όπως και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι φορείς που έπρεπε να εποπτεύουν τους σύγχρονους τοκογλύφους, αλλά περί άλλων τυρβάζουν! Έρχεται  δε  καπάκι η Κεντρική Τράπεζα ως επόπτες των τραπεζών και αμολούν  ένα «δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις χρεώσεις των τραπεζών, παρά μόνο να κάνουμε…. προφορικές παρεμβάσεις»! Έτσι η τραπεζική αυθαιρεσία συνεχίζεται και οι πολίτες δέχονται τα κτυπήματα χωρίς έλεος, το ένα μετά το άλλο.

Οι κυριότερες αυξημένες χρεώσεις από τις τράπεζες είναι οι εξής και εξ όσων γνωρίζουμε έρχονται νέες στις 2 Μαϊου:

 

  • Ανάληψη μετρητών από το ταμείο μέχρι €6 και εδώ επηρεάζονται  οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία 
  • Εκτύπωση κατάστασης λογαριασμού €3
  • Αντίγραφο κατάστασης λογαριασμού €5
  • Χρέωση €5  στο τέλος του χρόνου για διατήρηση λογαριασμού ταμιευτηρίου
  • Πέραν των τόκων χρεώνουν για τρεχούμενους λογαριασμούς με όριο  €12  ανά τριμηνία για «έξοδα διαχείρισης»
  • Για τρεχούμενους λογαριασμούς χωρίς όριο, δηλαδή για δικά μας χρήματα που δεν κάνουν απολύτως τίποτε χρεώνουν €6 ανά τριμηνία για «έξοδα διαχείρισης»
  • Για παραγγελία βιβλιαρίου επιταγών €40
  • Κάτι πολύ ανησυχητικό είναι ο τόκος  στις πιστωτικές κάρτες που φτάνει στο 11,5%.  Μιλούμε για καθαρή τοκογλυφία γιατί αν κάτοχος πιστωτικής κάρτας δεν ξοφλά στο τέλος του μήνα ολόκληρο  το οφειλόμενο ποσό του προηγούμενου μήνα με βάσει τους δικούς μας υπολογισμούς στην πραγματικότητα χρεώνεται με 16,57%

Φοβού όχι τους υπό σου ευεργετηθέντες αλλά από τους από εσένα διασωθέντες που τώρα εκτός από το ότι κερδοσκοπούν αυθαίρετα στις πλάτες μας, παράλληλα αρπάζουν τις περιουσίες του κόσμου αντί να προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

΄Οσον για τους συνεχιστές της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον «αχταρμά των κομμάτων που κυβερνούν»,  θα συνεχίσουν την  προπαγάνδα στο όνομα του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού και θ’ αφήνουν το καρτέλ των τραπεζών  να έχει δέσει χειροπόδαρα τα νοικοκυριά  και τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις με την αύξηση των επιτοκίων και τις αλόγιστες χρεώσεις  για να αντλούν εύκολα και ακίνδυνα κέρδη!

Από το 2013 και εντεύθεν, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοι τους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια  στο καρτέλ έχουν προστεθεί και τα ξένα επενδυτικά ταμεία – κοράκια, κυβερνούν την χώρα και είναι υπεράνω των κυβερνήσεων της Δεξιάς που εκλέγηκαν για να τους υπηρετούν. Τρανό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ψήφιση από την ενδοκοινοβουλευτική συμμαχία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ για ΜΗ αναστολή των εκποιήσεων ανοίγοντας το δρόμο διάπλατα στις τράπεζες και στα επενδυτικά ταμεία να προβαίνουν σε εκποιήσεις εξπρές μέσω πλειστηριασμών!

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης