Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεσκεπάστηκαν τα παιχνίδια των περιβόητων οίκων αξιολόγησης

Ξεσκεπάστηκαν τα παιχνίδια των περιβόητων οίκων αξιολόγησης

-

Και ενώ αυτό αναμενόταν να συμβεί αίφνης η κοινοπραξία των κομμάτων που στήριξαν στις εκλογές το Νίκο Χριστοδουλίδη συμμάχησαν με τον ΔΗΣΥ και ψήφισαν υπέρ των εκποιήσεων με αποτέλεσμα οι τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία – γύπες να έχουν πάρει τα πάνω τους.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις μας ήρθαν και οι πρώτες αξιολογήσεις από τους γνωστούς Οίκους Αξιολόγησης. Oι μεν Standard & Poor’s διατήρησαν στα ίδια επίπεδα, προς το παρών, την επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας αλλά επισημαίνουν «τις θετικές προοπτικές για την οικονομία, αναμένουν την μείωση του δημοσίου χρέους, την στήριξη της αγοράς εργασίας, το κόστος ζωής και την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα βιβλία των τραπεζών»…  Όπερ και εγένετο με την ψήφιση του νόμου που δίνει όλα τα όπλα στις τράπεζες και τα επενδυτικά τους ταμεία για άμεσες εκποιήσεις.

‘Οσον αφορά τις τράπεζες αναφέρουν ότι με την αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσουν σημαντικά το καθαρό κέρδος τους αλλά η κερδοφορία τους θα υστερεί από εκείνες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών ομολόγων εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και της ανάγκης των τραπεζών να συνεχίσουν να επενδύουν στη μείωση της λειτουργικής τους δομής και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Θου Λαέ φυλακή τω στόματι μου…. 

΄Ερχεται στη συνέχεια ο «οίκος» αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβαθμίζοντας  την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά μια βαθμίδα από ΒΒΒ- σε ΒΒΒ, καθορίζοντας την προοπτική της ως σταθερή. 

Αιτιολογούν δε την απόφαση τους για αναβάθμιση στη βάση των ισχυρών επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια, την «ανθεκτική» σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς οικονομία της χώρας και εκτιμούν ότι αυτές οι ισχυρές επιδόσεις θα συνεχιστούν παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναμένουν δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει για το 2023 το 2,7% στηριζόμενοι στις  εκταμιεύσεις  από το  Ευρωπαϊκό Σχέδιο  Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας 2021-2026. 

  • ΄Οσον αφορά την «ανάπτυξη», αυτή πέτασε στο 6% του ΑΕΠ… Μόνο που δεν μας λεν ποιανών οι τσέπες είδαν αυτή την ανάπτυξη…

Οι κυβερνώντες μάλιστα μας λένε ότι αυτή η αναβάθμιση οφείλεται στον «άριστο» τρόπο που χειρίζονται την οικονομία του τόπου, τη βελτίωση και σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στην αγορά κεφαλαίου.  ΄Ενας από τους λόγους «αναβάθμισης» είναι γιατί, όπως λεν «βελτιώθηκαν τα οικονομικά του κράτους». 

Λογικό είναι γιατί με τη φορομπηχτική  τους πολιτική κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, μόνο από τον αυξημένο ΦΠΑ έχουν βάλει στα ταμεία του κράτους €1 δισεκατομμύριο, αλλά όταν είναι για παροχές προς όφελος των πολιτών έχουν καβούρια στις τσέπες…

Πως γίνεται να «αναβαθμίζεται» η οικονομία μιας χώρας όταν:

  • To δημόσιο χρέος της έχει αυξηθεί κατά €14 δισεκατομμύρια τα τελευταία 10 χρόνια
  • Οι τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί και ξεπουλήσει είτε διαχειρίζονται τα δικά τους επενδυτικά ταμεία κοράκια δάνεια €20 δισεκατομμυρίων
  • Η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει κλείσει 4 τράπεζες συμπεριλαμβανομένου του Συνεργατισμού
  • Το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα €60 δισεκατομμύρια και είναι το  δεύτερο ψηλότερο στην Ευρωζώνη
  • Οι εξαγωγές μειώνονται ενώ οι εισαγωγές όλο και αυξάνονται
  • Το εμπορικό έλλειμμα το 2022  έφτασε τα €7 δισεκατομμύρια και είναι το ψηλότερο στην ΕΕ ενώ μόνο τον πρώτο μήνα του 2023 έφτασε το €1,4 δισεκατομμύρια
  • Η Κύπρος κατέχει την 2η θέση στην Ευρώπη σε θέματα απάτης και διαφθοράς  ενώ παράλληλα έχει κατρακυλήσει και  κατέχει στον δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς την 53η θέση ανάμεσα σε σύνολο 180 χωρών
  • Πολλές από τις  ξένες επενδυτικές εταιρείες που τους δόθηκε άδεια λειτουργίας στην χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια  μας έχουν κάνει ρεζίλι διεθνώς
  • 1500.00 συμπατριώτες μας ζουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας

Δεν μας λεν που οφείλεται αυτή η «ισχυρή» ανάπτυξη των τελευταίων δέκα χρόνων.  Καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν ότι οφείλεται στον τομέα των κατασκευών για τον εύκολο πλουτισμό μιας δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης, δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων που μοσχοπουλούσαν πολυτελείς επαύλεις και διαμερίσματα στους ουρανοξύστες έναντι της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου.

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟ… ΜΑΝΤΕΙΟ

ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ!

Πολύ σκοτεινός ο  ρόλο αυτών των «οίκων» που έχουν αναλάβει το ρόλο της «παγκόσμιας αστυνομίας στην οικονομία». Απλά κάνουν προβλέψεις για την οικονομία, κάτι δηλαδή σαν τον Μαντείο των Δελφών και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη αν πέσουν έξω. 

Αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν την οικονομία μιας χώρας ανάλογα με το πόσο είναι αρεστή στα πραγματικά τους αφεντικά που είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ.  Τα στοιχεία για τις έρευνες τα παίρνουν από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας που αξιολογούν και όσον αφορά τη χώρα μας τα μαγειρεμένα στοιχεία. 

Δεν προβαίνουν σε δικές τους μελέτες, απλά χρησιμοποιούν δημοσιευμένα δεδομένα ή στοιχεία που τους δίνονται από το κράτος που αξιολογούν. 

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ…

Τρανό παράδειγμα είναι η πτώση της Lehman Brothers  την οποία αξιολόγησαν στη βαθμίδα ΑΑΑ και μέσα σε δύο μήνες κατέρρευσε. Το δε ίδιο έγινε με την ελληνική ασφαλιστική εταιρεία «Ασπίς» που πάλι την είχαν στη ψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης και πριν λίγες μέρες την αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Βank την οποία αξιολόγησαν  με ΑΑ- αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα «αντελήφθησαν» ότι κάτι δεν πάει καλά ενώ την Κυριακή που μας πέρασε κατέρρευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα η Signature Bank  με καταθέσεις ύψους $88,59 δισεκατομμυρίων.  

Η μόνη φορά που δύο  από αυτούς τους «οίκους» πλήρωσαν πρόστιμο και μάλιστα μόνο στις ΗΠΑ ήταν για τον μεν οίκο Moody’s ποσό που ανήλθε στα $864 εκατομμύρια  για τον ρόλο που είχαν στην εσφαλμένη εκτίμηση τίτλων ακινήτων για δε τους Standard & Poor’s μετά από δικαστική προσφυγή  πλήρωσαν πρόστιμο $1,375 δισεκατομμύρια γιατί υπερτίμησαν  τα ομόλογα των τραπεζών και των εταιρειών χορήγησης στεγαστικών δανείων συμβάλλοντας στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στοίχισε τρισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές. 

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, πόσον ακόμη άτομα που γνωρίζουν πως εργάζονται, να αμφισβητεί αυτούς τους  «οίκους » αξιολόγησης που είναι δημιούργημα της αμερικανικής  κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες που χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και είναι στο χέρι τους να καταστρέψουν ή να “εκτινάξουν” την οικονομία ενός κράτους. 

Οι οίκοι αυτοί είναι προβλέψεις που κάνουν οι  δε αποφάσεις τους στηρίζονται ανάλογα με τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης κάθε χώρας. Και ας μην ξεχνιόμαστε, αυτοί οι οίκοι αμείβονται αδρά από τις οικονομίες που αξιολογούν.  ΄Οσο “καλύτερα” είναι τα αποτελέσματα τόσο πιο αδρά πληρώνονται.  

Αλήθεια γιατί δεν μας λεν οι απελθόντες κυβερνώντες πόσα εκατομμύρια πλήρωσαν μέχρι σήμερα για αυτές τις αξιολογήσεις – φαρσοκωμωδία;  Κατά καιρούς αυτοί οι οίκοι έχουν κατηγορηθεί για την ενεργή συμμετοχή τους στην κερδοσκοπία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων.

Με δυο λόγια, πλήρωνε Κύπριε φορολογούμενε εκατομμύρια ευρώ σε αυτούς τους “οίκους” για να σε αποκοιμίζουν…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης