Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΟγκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ, έκκληση ΥΠΑΜ για πάγωμα νομοθετικής διαδικασίας και διακοπή...

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ, έκκληση ΥΠΑΜ για πάγωμα νομοθετικής διαδικασίας και διακοπή διαδηλώσεων

-

Πάνω από 120.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών διαδηλωτές απέκλεισαν για πάνω από ένα δίωρο την περιμετρική υπεραστική εθνική οδό Αγιαλόν, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναμετρήθηκαν με τους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, ενώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας από τον Πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, να εργαστεί ώστε να σταματήσει άμεσα η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης των επίμαχων νομοσχεδίων.

Η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές στο Τελ Αβίβ, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την κίνηση στην περιμετρική εθνική οδό ενώ στην πόλη Ορ-Ακίβα, ένα από τα προπύργια του κόμματος Λικούντ, συνελήφθησαν 10 διαδηλωτές. Άλλες μεγάλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Αράντ, Αφούλα, Ρεχόβοτ και Νες-Τσιόνα.

Νωρίτερα το απόγευμα ομάδα χιλίων πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από την ιδιωτική κατοικία του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ζητώντας του παρέμβει «για να σταματήσει η τελική ψήφιση των νομοσχεδίων και να προστατεύσει την δημοκρατία».

Ο ΥΠΑΜ Γκάλαντ είχε προαναγγείλει ότι θα απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας την περασμένη Πέμπτη, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να τον φέρουν να θέλει να ζητήσει δημόσια από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την νομοθετική διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές μετέδωσαν ότι, ύστερα από μία έντονη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, αποφάσισε να μην προβεί σε καμία κίνηση που θα έπληττε την εικόνα της κυβέρνησης.

Χθες βράδυ, ο Γιοάβ Γκάλαντ αποφάσισε να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες της χώρας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, εξέθεσε τους ποικίλους κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα σε εσωτερικό και περιφερειακό επίπεδο, τόνισε ότι ο αριθμός των εφέδρων που αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι σημαντικός, δυσκολεύοντας το έργο των ενόπλων δυνάμεων.

Στο διάγγελμά του ο Γκάλαντ κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει άμεσα την διαδικασία ψήφισης των επίμαχων νομοσχεδίων, και παράλληλα κάλεσε να σταματήσουν άμεσα όλες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύστησε σε όλες τις πλευράς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν την επικείμενη δεκαήμερη αργία του Eβραϊκού Πάσχα, που αρχίζεις τις 5/4, έως και τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις 26/4, προκειμένου να αρχίσει μια διαδικασία ανεύρεσης ευρέων συναινέσεων «και να επιτευχθεί ένα πλαίσιο εξισορρόπησης των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία», επιδίωξη την οποία και ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί ως απολύτως αναγκαία.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε με σχετικές δηλώσεις του και ο Υπουργός Γεωργίας, Άβι Ντίχτερ, ενώ την κίνηση Γκάλαντ χαιρέτισαν άλλοι τρεις βουλευτές του Λικούντ. Αντιθέτως, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτης του εθνοθρησκευτικού κόμματος της ακροδεξιάς «Εβραϊκή Ισχύς», κάλεσε τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να απομακρύνει τον Υπουργό Άμυνας Γκάλαντ από την κυβέρνηση «επειδή έθεσε τον εαυτό του εκτός της δεξιάς παράταξης».

Ο ηγέτης της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, και τα ηγετικά στελέχη της κεντροδεξιάς «Παράταξης Εξουσίας», τέως αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του ΥΠΑΜ Γιοάβ Γκάλαντ, χαρακτηρίζοντάς την ως «γενναία πράξη πατριωτισμού.  

Από πλευράς του Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση που να σχολιάζει την πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η κυβέρνηση Νετανιάχου να θέσει προς τελική ψηφοφορία τα νομοσχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου την περασμένη Πέμπτη, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι θα παρέμβει προσωπικά ούτως ώστε οι αναθεωρήσεις που θα προτείνει να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Παράλληλα όμως, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν ότι από σήμερα και καθ’όλη την διάρκεια της εβδομάδας θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την «πανεθνική μεγάλη διαδήλωση», όπως την χαρακτήρισαν, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου.

                                                                               

Διαβάστε Επίσης