Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠροκαλεί ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου ο πολιτικός «αχταρμάς» που ανέλαβε τη...

Προκαλεί ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου ο πολιτικός «αχταρμάς» που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας

-

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη πως τέλειωσαν οι εκλογές, εξακολουθεί να προβαίνει σε ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα, δημιουργώντας σοβαρά πολιτειακά και πολιτικά ζητήματα.

Εξ αποστάσεως και ευρισκόμενος στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, παρενέβη σε ένα θέμα καθαρά εσωτερικής διακυβέρνησης, αναφορικά με το σύστημα εξετάσεων στη μέση εκπαίδευση και παράκαμψε την υπουργό Παιδείας Δρ Αθηνά Κυριακίδου. Διαμήνυσε δια του εκπροσώπου του πως θα ασχοληθεί με το θέμα που αποτελούσε αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με την επιστροφή του στην Κύπρο και θα δώσει άμεση λύση…

 Η ενέργεια του προκάλεσε αρνητικά σχόλια ακόμη και από φιλοκυβερνητικούς παράγοντες ενώ έντονα ενοχλημένη είναι η υπουργός Παιδείας η οποία ωστόσο απέφυγε οποιεσδήποτε περαιτέρω δημόσιες τοποθετήσεις, προφανώς, αναμένοντας τον εκπαιδευόμενο «μάγο» να κτυπήσει με το μαγικό ραβδί του και να… «καταργήσει» τις εξετάσεις τετραμήνων όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά, όμως, χωρίς να τα… καταργήσει, αλλά να επιφέρει βελτιώσεις, όπως λέει μετεκλογικά, αθετώντας στην πραγματικότητα τις δεσμεύσεις του….

Οι χιλιάδες των μαθητών, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αναμένουν τι θα πράξει ο Πρόεδρος ενώ ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους απαιτώντας πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος γραπτών εξετάσεων ανά τετράμηνο.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΥΠΟΣΚΑΨΗ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Εκεί όμως που ο Πρόεδρος προκάλεσε μείζον πολιτικό και πολιτειακό ζήτημα είναι με την εξαγγελία, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για τη… «σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας», αδιαφορώντας για τα αρνητικά μηνύματα που στέλνουν προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία που καιροφυλακτεί για να υποσκάψει την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προωθήσει τα διχοτομικά της σχέδια.  

Στην πραγματικότητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πολιτικός «αχταρμάς» που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου, επαναφέρουν το δόγμα «η Ελλάς αποφασίζει και η Κύπρος εκτελεί»!

Όπως ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο πλαίσιο «αυτής της θεσμοθετημένης διακυβερνητικής συνεργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων στην παρουσία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας»!

  • Η εξαγγελία για το «Ανώτατο Συμβούλιο», μάλιστα την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης στην Κύπρο για συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο Κυπριακών Κοινοτήτων της Αναπληρώτριας Γ.Γ. του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο,  προκάλεσε ερωτηματικά για τα κίνητρα του νέου Προέδρου.

Ενώ επιμελώς ο κ. Χριστοδουλίδης αποφεύγει την όποια αναφορά στη συμφωνημένη μορφή λύσης του Κυπριακού, στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) και δεν τοποθετείται κατά πόσο υιοθετεί τη θέση για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους δίνοντας την εντύπωση πως αναζητεί άλλοθι να παραμείνουν όλα όπως έχουν στο Κυπριακό, όπως τα παρέλαβε από τον προκάτοχο του και μέντορα του Νίκο Αναστασιάδη.

Γιατί και αυτός απόφευγε «όπως ο διάβολος το λιβάνι» αναφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού ενώ έστειλε στις ελληνικές καλένδες το έγγραφο Αντώνιο Γκουτέρες.

  • Όμως τα περί εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό και η νεκρανάσταση των «ενιαίων δογμάτων», πολιτικών και αμυντικών, είναι η μεθοδολογία για να αποφύγουν τοποθέτηση στα κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού.

Ο νέος Πρόεδρος προφανώς προβαίνει σε ενέργειες για να ικανοποιεί τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του και συμμετέχουν στην κυβέρνηση του.  Η αποφυγή αναφοράς στη ΔΔΟ και στη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά αποτελούν αξίωση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και της ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος θέτει ταυτόχρονα έντονα και θέμα  επανενεργοποιήσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) Κύπρου – Ελλάδας!

Η ηγεσία της συγκυβερνώσας ΕΔΕΚ προβάλλει θέσεις που οδηγούν στη στρατικοποίηση του Κυπριακού και υποβάλλει ευθέως και δημόσια στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στην ελληνική κυβέρνηση πως… «επιβάλλεται Ελλάδα και Κύπρος να επανενεργοποιήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μία αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, πέρα από την αποτρεπτική ισχύ, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου»…

  • Το πολιτικό αφήγημα των νυν κυβερνώντων και συγκυβερνώντων οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού. Και να θυμίσουμε πως προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δημόσιες, πολεμοχαρείς τοποθετήσεις του του υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα ο οποίος θεωρεί τον πόλεμο ως επιλογή για «λύση» του Κυπριακού

Είναι προφανές ότι με τις τοποθετήσεις τους προσφέρουν στο πιάτο στην τουρκική πλευρά το άλλοθι για να επιμένει στην παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και να συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της .

Με τις ενέργειες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη εκείνοι που τρίβουν τα χέρια είναι οι διχοτομιστές και στις δυο κοινότητες ενώ ο εθνικιστής Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και η Άγκυρα θεωρούν πως έχουν πλέον επιπρόσθετους λόγους – προφάσεις, για να εμμένουν στην παράλογη αξίωση για συνομοσπονδία δυο κρατών!

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ

΄Εντονη υπήρξε η αντίδραση του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εξαγγελίες για το περιβόητο «Ανώτατο Συμβούλιο» Κύπρου – Ελλάδας. 

«Η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη. Ωστόσο, οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Γ. Κουκουμάς για να προσθέσει ότι είναι βέβαιο ότι «θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ΑΚΕΛ, κατέληξε, αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων.

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης