Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται νέο, μεγάλο τσουνάμι μη εξυπηρετούμενων δανείων

Έρχεται νέο, μεγάλο τσουνάμι μη εξυπηρετούμενων δανείων

-

Δεν μας έφταναν τα ήδη ψηλά βασικά επιτόκια που χρέωναν  οι τράπεζες, ως επίσης και το πολύ ψηλό περιθώριο κέρδους τους που μπορούν να το αυξήσουν ανά πάσα στιγμή, οι ψηλές χρεώσεις και έξοδα που χρεώνουν,  από τον Ιούλιο του 2022 οι καρεκλοκένταυροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με πρόφαση την τιθάσευση του πληθωρισμού, έχουν προχωρήσει στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων κατά 3% ενώ  επίκειται  νέα αύξηση στα μέσα Μαρτίου της τάξης του 0,50%! Άλλο  0,75% θα επιβληθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!

Και δυστυχώς δεν τελειώνουμε εδώ!

  • Οι αυξήσεις θα συνεχίσουν μέχρι να επιτευχθεί ο «στόχος» τους, λένε, για μείωση του πληθωρισμού στο 2% που υπολογίζουν  να φτάσει μέχρι τα τέλη του…. 2025!

Σε συνέντευξή της στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat η Κριστίν Λαγκάρντ είπε: «Δεν ομφαλοσκοπώ, ούτε διαβάζω μια κρυστάλλινη μπάλα. Θέλω να δω τα νέα δεδομένα και ένα είναι σίγουρο θέλουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%». 

Σε παρόμοιες δηλώσεις προβαίνουν και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της συμμορίας που κάνουν πειράματα στις πλάτες των λαών! 

  • ΄Έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα έχουμε νέο τσουνάμι μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ όσοι εξ αυτών πρόσκεινται στην κυβέρνηση του κεφαλαίου καθησυχάζουν ότι η αύξηση θα είναι «μικρή». 

Από που αντλούν αυτή την αισιοδοξία είναι άξιο απορίας την στιγμή που ακόμα και η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεση της για την Κύπρο προειδοποίησε ότι «η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων  επηρεάζει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα χρέη τους αφού τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με κυμαινόμενο επιτόκιο». 

Αν δε λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος στην χώρα μας φτάνει τα €60  δισεκατομμύρια, με την Κύπρο να κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ,  δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος πόσα εκατομμύρια κέρδη θα βγάλουν οι τράπεζες γιατί η αύξηση των επιτοκίων επιβάλλεται τόσο υφιστάμενο όσον και νέο δανεισμό!

ΑΦΗΣΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΣ

ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Το πάρτι για τους τραπεζίτες δεν έχει τελειωμό γιατί η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί στην παράλληλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφού όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις αυξημένες δόσεις τους. Το αποτέλεσμα θα είναι τα δάνεια τους να καταστούν μη πληρωτέα και τα σπίτια και άλλες περιουσίες τους που εξασφαλίζουν τα δάνεια να βγουν στο σφυρί.

  • Οι επενδυτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες είναι εντός των πυλών και αρπάζουν τα σπίτια των πολιτών με συνοπτικές διαδικασίες με τη νομοθεσία – δώρο που τους έκαναν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Τα ίδια κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ,ΔΗΠΑ) μόλις την Πέμπτη καταψήφισαν στη Βουλή πρόταση για στοχευμένη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης!

  • Τα τρία κόμματα καταψήφισαν την Πρόταση Νόμου για στοχευμένη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων και ο σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου θα έδινε μια προσωρινή ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες μέχρι να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις που είναι σκανδαλωδώς μεροληπτικό υπέρ των τραπεζών, σχολιάζει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ προσθέτοντας:

  • Η συμπόρευση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ με τον ΔΗΣΥ (και την επιλογή της ΕΔΕΚ να μην συμμετέχει στη ψηφοφορία) αφήνει έρμαιο χιλιάδες δανειολήπτες αντιμέτωπους στην αυθαιρεσία των τραπεζών και των εταιριών εξαγοράς πιστώσεων.

Τα κόμματα του κεφαλαίου πάλι έκαναν τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, αυτή τη φορά για να διευκολύνουν το τραπεζικό κεφάλαιο στα ληστρικά του σχέδια απόσπασης των περιουσιών του κόσμου!

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΑ

ΣΧΕΔΙΑ…

Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες, τέως και νυν, που είναι το ένα και το αυτό μαζί με τους επόπτες των τραπεζών κοιμούνται ή καμώνονται ότι ούτε είδαν, ούτε άκουσαν!  Απλώς προτείνουν «λύσεις» που είναι ανεφάρμοστες πρώτα με το σχέδιο «Εστία», το οποίο στην ουσία ήταν ληστεία, και τώρα με το ευφάνταστο σχέδιο για «ενοίκιο έναντι δόσης» από το οποίο και πάλι ελάχιστοι θα επωφεληθούν γιατί παιχνίδι σε όλα αυτά τα «σχέδια» κάνουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και τα επενδυτικά ταμεία που είναι συνάμα και μεγαλομέτοχοι των τραπεζών. 

΄Οσο για την άλλη λύση που εισηγούνται όπως οι δανειολήπτες που διατηρούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αιτηθούν από τις τράπεζες όπως αυτό μετατραπεί σε σταθερό είτε να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκεί τα βρίσκουν μπαστούνια γιατί οι τράπεζες κωλυσιεργούν παρεμβάλλοντας σκόπιμα εμπόδια και ταυτόχρονα καθυστερούν τις διαδικασίες γιατί για κάθε μέρα που περνά με τα επιτόκια να αυξάνονται βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται.

  • Και ας έχουμε υπόψη μας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αφορούν μόνο στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια που σε απόλυτους αριθμούς φτάνουν το 75% του συνόλου των δανείων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα καθώς και στα δάνεια που έχουν είτε αγοράσει έναντι πινακίου φακής είτε διαχειρίζονται τα επενδυτικά ταμεία – κοράκια. 

Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο σε στεγαστικά δάνεια φτάνει από 5,5% – 5,75% και από τα μέσα Μαρτίου θα ξεπερνά το 6% – 6,30%  με το πρόβλημα να γίνεται δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις γιατί πέραν το 80% των δανειοληπτών έχουν περισσότερο από ένα δάνειο, όπως καταναλωτικό δάνεια, τα οποία επίσης επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων με το πρόβλημα να γίνεται δυσβάστακτο.

Με την ακρίβεια να καλπάζει,   την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πετρελαιοειδών, καθ’ ότι η κυβέρνηση του κεφαλαίου δεν βλέπει καρτέλ στις πωλήσεις καυσίμων, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας οι λαοί   θα πληρώσουμε τα σφάλματα, τις παραλείψεις  και τις … προβλέψεις των ευρωπαϊκών σαλονιών και των καρεκλοκένταυρων τους.

Επιπλέον  εμείς στην Κύπρο έχουμε και την απραξία των κυβερνώντων,  τέως και νυν οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν στο ροζ συννεφάκι τους ενώ οι πολίτες έχουν γονατίσει από την ακρίβεια. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την δυναμική   διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, διαφορετικά  ζήτω που καήκαμε!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης