Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΟι μεγάλες πληγές της κυπριακής διαιτησίας - Του Κόκου ΚΑΘΗΤΖΙΩΤΗ

Οι μεγάλες πληγές της κυπριακής διαιτησίας – Του Κόκου ΚΑΘΗΤΖΙΩΤΗ

-

Αυτά όλα συμβαίνουν ιδιαίτερα όταν κάποια «μεγάλη» ομάδα που διεκδικεί προνομιούχες θέσεις ή κάποια από τις μικρές όταν «κινδυνεύει» με διαβάθμιση, δεν τις ικανοποιεί το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα και σίγουρα κάποιος άλλος θα πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα! Και το αστείο στην υπόθεση ταιριάζει απόλυτα με το ρητό «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

 Ειδικότερα, όλα αυτά συμβαίνουν όταν πλησιάζουμε προς το τέλος της Α’ φάσης και θα ξεκινήσει η Β’ φάση του πρωταθλήματος, όταν παίζονται οι θέσεις που θα δώσουν τα «χρυσά» εισιτήρια της Ευρώπης και στο βυθό θα κρίνει ποιοι θα φύγουν από την Α’ κατηγορία.

Το γεγονός ότι η διαιτησία μας είχε, έχει και θα έχει προβλήματα σε όλα τα σωματεία είναι γνωστό και γι’ αυτό πριν και μετά από κάθε αγωνιστική περίοδο είναι το βασικό θέμα της ΚΟΠ που συζητείται, αλλά ποτέ δεν λύνεται, απλά η έλευση ξένων διαιτητών για τους κρίσιμους αγώνες ή μεγάλα ντέρμπι, είναι το προσωρινό φάρμακο.

 Άρα το θέμα διαιτησία θα πρέπει να επιλυθεί μακροπρόθεσμα διαφορετικά σε κάθε αγωνιστική περίοδο θα έχουμε τα ίδια παρατράγουδα. Η ΚΟΠ, τα σωματεία και ο σύνδεσμος διαιτητών γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα αίτια αφού τίποτα δεν μένει «κρυφό». Η προκατάληψη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί.

Η ΚΟΠ ήταν, είναι και θα είναι «δεξιόστροφη», ο Σύνδεσμος διαιτητών ακόμα πιο «δεξιόστροφος» και από τα μέλη του, δηλαδή, ανάμεσα στους διαιτητές, δεν θα βρεις ούτε ένα «τριφυλλοφόρο» ή «κόκκινο» ή «αριστερόστροφο»!

Επίσης πρέπει οι «ελίτ διαιτητές» να προέρχονται από όλες τις επαρχίες. Η πίεση που εξασκείται στους διαιτητές πριν από τους αγώνες, από τους παράγοντες των Σωματείων ή και από τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας ή και από τους εκπροσώπους των Σωματείων στην ΚΟΠ, όπως και οι «κλίκες» που δημιουργούν οι διαιτητές μεταξύ τους, αλλά και οι «κακοί» διαιτητές που τα λάθη τους δεν εμπίπτουν στα πιο πάνω, είναι τα κυριότερα προβλήματα της Κυπριακής Διαιτησίας.

 

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ…

Με όλα αυτά τα μειονεκτήματα πάντα θα υπάρχουν διαμαρτυρίες για τη Διαιτησία. Πριν δυο -τρία χρόνια η  ΚΟΠ και τα Σωματεία της αποφάσισαν να κάνουν μια ανανέωση των διαιτητών για να λύσουν το πρόβλημα της διαιτησίας ή να το περιορίσουν.  

Η ανανέωση έγινε και με την βοήθεια των ξένων διαιτητών στα κρίσιμα παιχνίδια και ιδιαίτερα στην Β’ φάση του πρωταθλήματος. Τα καταφέραμε αλλά δεν έλειψαν οι φωνές και τα παρατράγουδα. Δεν γνώριζαν όλοι τους ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα ήταν εύκολη;

Από την μια μέρα στην άλλη δεν δημιουργείς διαιτητές αλάνθαστους. Πόσο μάλλον όταν ενοχλείς αυτούς τους άπειρους διαιτητές.

Ο κ.  Μίλοραντ Μάζιτς ή ο οποιοσδήποτε διευθυντής της Επιτροπής Διαιτησίας θα πρέπει να αξιολογήσουν σωστά και αμερόληπτα τους νέους διαιτητές και να προχωρήσουν με τους ικανότερους και με τη βοήθεια και των ξένων διαιτητών να μπορούν να διαιτητεύουν τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της Α’ κατηγορίας σε ένα καλό και αποδεκτό επίπεδο.

  • Αν δεν μπορέσουν να το πετύχουν ούτε αυτό, τότε πρέπει να βρουν μια λύση που θα βασίζεται στις ξένες σφυρίχτρες για όλα τα ντέρμπι και τους αγώνες της Β’ φάσης του Α’ ομίλου για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αλλά και στα κρίσιμα παιχνίδια της διαβάθμισης.

Ας σταματήσουν λοιπόν το θέατρο του παραλόγου γιατί «αυτοί είναι οι παπάδες, αυτοί είναι και οι νταντάδες»! Τις τελευταίες αγωνιστικές μέχρι και πρόεδροι ξέσπασαν κατά της διαιτησίας με επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας κατηγορώντας τον Αρχιδιαιτητή κ. Μίλοραντ Μάζιτς την ΚΟΠ και τον πρόεδρο της. Μάλιστα με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Ελπίζουμε ο Αθλητικός Δικαστής να τα διάβασε και να τα άκουσε όλα αυτά!

ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΡΑΒΟΥΝ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ!

Η διοίκηση του Πρόδρομου Πετρίδη με μακροσκελείς ανακοινώσεις διαμαρτύρεται για την διαιτησία του κ. Μ. Αντωνίου και του VARίστα κ. Ροβέρτου Κώστα στον αγώνα τους εναντίον της Δόξας.

Χαρακτηρίζοντας την σαν την «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και ότι το ΑΠΟΕΛ δεν πρόκειται να γίνει πλέον «κορόιδο» κανενός άσχετου διαιτητή και VARίστα!

Επίσης κατηγορούν τον κύριο Κούμα και τον κ. Μάζιτς, ότι δεν έστειλαν κανένα διαιτητή στο σπίτι του παρά τα λάθη τους, γιατί είναι «άσχετοι» και «άτολμοι῾ και ως ΑΠΟΕΛ αίρει την εμπιστοσύνη του προς την ηγεσία της ΚΟΠ και τον κ. Μάζιτς και ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο τους στην ΚΟΠ να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες ότι δεν θα αποδεχθούν τους πιο πάνω διαιτητές ξανά (ο εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ στην ΚΟΠ είναι ο κύριος Λοϊζίδης ο οποίος είναι και ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ!).

  • Στην περσινή σεζόν ο κύριος Λοϊζίδης απείλησε τον κύριο Μάζιτς να στείλει τον διαιτητή στο σπίτι του μέχρι το πρωί διαφορετικά θα πάει αυτός σπίτι του. Και η ΚΟΠ την επόμενη έστειλε το τρίο της διαιτησίας του αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την Ανόρθωση στο σπίτι τους, υποβιβάζοντας τους στην Γ ’κατηγορία!

Φέτος το ΑΠΟΕΛ ζήτησε από τον κ. Μάζιτς να στείλει τον Αντωνίου να διαιτητεύει στη Δανία. Και πράγματι ο κ. Μάζιτς τον έστειλε αλλά οι Δανοί έμειναν ευχαριστημένοι! Στον αγώνα του ΑΠΟΕΛ με το Παραλίμνι ο διαιτητής έδωσε πέναλτι σε απόκρουση στη γραμμή τέρματος από αμυντικό του ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιώντας και το χέρι. Το VAR ακύρωσε το πέναλτι και η Επιτροπή διαιτησίας κάλυψε την διαιτησία αποδεχόμενη πως το… «χέρι» δεν ήταν «χέρι»…

 Όλα καλά και άγια… Το Παραλίμνι το καημένο, καμιά ανακοίνωση, καμιά διαμαρτυρία…

Ο πρόεδρος της Δόξας κ. Κώστας Χριστοδούλου (γνωστός ως Καραβίδας) χαρακτήρισε τους διαιτητές του αγώνα με το ΑΠΟΕΛ Μενέλαο Αντωνίου, Κώστα Ροβέρτο και τρείς -τέσσερις άλλους σαν «κλίκα». Το σύστημα, είπε, είναι «σάπιο» και δεν βελτιώνεται. Επίσης είπε ότι «13 χρόνια πρόεδρος της Δόξας δεν έχω πάει διαβάθμιση. Όταν βαρεθώ και όταν θέλω, θα πάω διαβάθμιση»!

Και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Χριστόφορς Τορναρίτης εξέφρασε παράπονα για την διαιτησία στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Ανόρθωσης, αναμένοντας την αντίδραση της Επιτροπής διαιτησίας, γι’ αυτά που είδε όλος ο φίλαθλος κόσμος, αλλά όπως είπε, «κάθε φτωχός και η μοίρα του»!

Όσο για «κάποιους» προέδρους και παράγοντες των ομάδων που επιτίθενται κατά των διαιτητών, βρίζουν και απειλούν, όταν εξέρχονται από το γήπεδο και μέσα στ’ αποδυτήρια τους, εξασκώντας εκφοβισμό, βία και τρομοκρατία, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες που μας μεταφέρουν περίπου μισό αιώνα πίσω, στο τι συνέβαινε στο άμοιρο κυπριακό ποδόσφαιρο. Με ένα «προστιματάκι» ή δυο αγωνιστικές αποκλεισμό, πάμε «πάτσι». Διασκεδαστικό δεν είναι το «σιόου»;

Διαβάστε Επίσης