Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΥπουργικές «πολεμικές ιαχές» εκτροχιάζουν το Κυπριακό! - Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Υπουργικές «πολεμικές ιαχές» εκτροχιάζουν το Κυπριακό! – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Ο νέος πρόεδρος ξεκίνησε τη θητεία του στέλνοντας χείριστα μηνύματα προς τους πολίτες όταν από την πρώτη κι όλας πολιτειακή πράξη του αθέτησε το λόγο του σβήνοντας με μια μονοκονδυλιά δεσμεύεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών που του έδωσαν τη ψήφο τους για να αναλάβει την προεδρία του κράτους.

Πρώτη πράξη με βαθμό απροβίβαστο οι αποφάσεις του για τη Σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου με κραυγαλέα την αθέτηση της προεκλογικής του δέσμευσης πως στην κυβέρνηση θα διόριζε 50% γυναίκες και 50% άνδρες. Τελικά ΜΟΝΟ σε τρία (3) από τα 11 υπουργεία διόρισε γυναίκες!

Και ο κατήφορος συνεχίζεται… Με τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση μέσα από δηλώσεις υπουργών της για το Κυπριακό και τη μορφή αναζήτησης λύσης και τις αποδεσμεύσεις του στα κρίσιμα θέματα της παιδείας τα οποία ταλαιπωρούν χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειες τους.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ

ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ…

Στο Κυπριακό υποτίθεται ο Πρόεδρος διαμηνύει πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και διαλαλεί πως επιδιώκει ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία αναζήτησης λύσης.

Δεν μας λέει όμως ξεκάθαρα πάνω σε ποιά βάση επιδιώκει να ξεκινήσει νέα προσπάθεια. Όπως έκανε και στην προεκλογική περίοδο, δεν μας λέει εάν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες για να συνεχιστεί η προσπάθεια από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, όταν ο προκάτοχος και πολιτικός του μέντορας, Νίκος Αναστασιάδης εγκατέλειψε το Κραν Μοντανά ενόψει των προεδρικών του 2018.

Γιατί εάν δεν αποδέχεται ως έχει το πλαίσιο Γκουτέρες, ο διεθνής παράγοντας και τα Ηνωμένα Έθνη προφανώς και θα συνεχίσουν να αποδίδουν ίσο μερίδιο ευθύνης για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η προσπάθεια και στις δυο Κυπριακές Κοινότητες αφήνοντας έξω από το κάδρο των ευθυνών την Τουρκία.

Οι ανησυχίες επιτείνονται από το γεγονός ότι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ο καθένας «παίζει το δικό του βιολί». Άλλοι θέλουν Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), άλλοι ΔΔΟ με… «σωστό περιεχόμενο» που παραπέμπει στην πολιτική της μη λύσης και συνέχισης του διχοτομικού στάτους κβο  και μια τρίτη ομάδα που επίσης «σήκωσε στους ώμους της» τον Ν. Χριστοδουλίδη για να φτάσει στο Λόφο του Προεδρικού, δεν κρύβει τις απόψεις της για άλλες μορφές αναζήτησης λύσης!

  • Είναι οι ακροδεξιοί εθνικιστές οι οποίοι φαντασιώνονται πως μπορούν να «ρίξουν τον εχθρό στη θάλασσα», όπως έλεγαν και οι πολιτικοί πρόγονοι τους πριν από το 1974 και έφεραν τον Αττίλα και την κατοχή του ενός τρίτου της πατρίδας μας.

Ανεξάρτητα από το εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να ασπάζεται ή όχι τις απόψεις των ακραίων εθνικιστών, όμως ως διπλωμάτης καριέρας, έχει την ικανότητα και μπορεί να εκφράζεται με γλώσσα που δεν… «πιάνει κανείς του πόδι του».

Βεβαίως κάποιες φορές, δεν μπορεί να κρυφτεί, όπως π.χ. όταν εκφωνεί λόγους σε κηδείες ή μνημόσυνα πεσόντων και αναφέρεται στα γεγονότα του 1974…  Ο τακτικιστής πολιτικός πάει κατ’ ευθείαν στην τουρκική εισβολή, παρακάμπτοντας την προπαραξικοπηματική περίοδο, την προδοσία της ΕΟΚΑ Β΄ και της Χούντας με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και το ρόλο των ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών. Και τα κάνει όλ’ αυτά  για να μην δυσαρεστεί το φασισταριό και τους φουστανελάδες της παράταξης που τον στήριξε για την προεδρία.

ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ

ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Με τέτοιων προδιαγραφών Πρόεδρο δεν παραξενεύουν κανένα οι εθνικιστικές και πολεμοχαρείς εξάρσεις του υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα, «επίλεκτου» στελέχους (αναπληρωτής πρόεδρος) του Κινήματος Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους, της επονομαζόμενης «Μπουμπουλίνας της Κύπρου» και του άλλοτε ΕΥΡΩΚΟ του Δημήτρη Συλλούρη…

Βεβαίως όταν ο κ. Γιωργάλλας τοποθετείται ως μέλος της κυβέρνησης το θέμα προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς πλέον οι πράξεις του έχουν αντίκτυπο στη χώρα.

  • Δεν μπορεί από τη μια ο Πρόεδρος να μας λέει πως καταβάλλει προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και από την άλλη ο Γιωργάλλας να ζώνεται τ’ άρματα για να κατατροπώσει (;;), λέει, τον εχθρό.

«Γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας αλλά και τις δυνάμεις μας», είπε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας:

«Σας καλώ να εργαστούμε συντεταγμένα με αφοσίωση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, ώστε να γνωρίσουν όλοι ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αποκτήσει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ, η οποία θα είναι εργαλείο στον αγώνα μας για αποτίναξη της κατοχής και επίσης θα είναι δεδομένο που θα αποθαρρύνει οποιονδήποτε ορέγεται να βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε καταστροφικές περιπέτειες».

Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση Γιωργάλλα. Επιλέγει τη «λύση του Κυπριακού» μέσα από τη στρατικοποίηση του. Γιατί τι άλλο σημαίνει ότι η «ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ» θα είναι εργαλείο στον αγώνα μας για αποτίναξη της κατοχής;

  • Και διερωτόμαστε: Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλαξε την τακτική αγώνα; Θεωρούν οι νέοι ένοικοι του Προεδρικού πως μπορούν να μπουν σε πόλεμο με την Τουρκία και να «τους ρίξουν στη θάλασσα»;

Είναι άκρως επικίνδυνες για την υπόθεση της Κύπρου τέτοιες αναφορές και ο Πρόεδρος θα πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια κατά πόσο τον εκφράζουν οι απόψεις του κ. Γιωργάλλα γιατί τα όσα λένε και πράττουν οι υπουργοί τα ακούνε και οι ξένοι διπλωμάτες και ενημερώνουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Τα ακούνε και οι εδώ εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών τους οποίους υποτίθεται ο κ. Χριστοδουλίδης θέλει να πείσει ότι επιθυμεί λύση με ειρηνικά μέσα…

Αθέτησε τις δεσμεύσεις του

και για τις εξετάσεις τετράμηνων

Δυστυχώς ήταν απόλυτα προβλέψιμος ο πολιτικός αχταρμάς που θα δημιουργείτο στο Λόφο του Προεδρικού με τυχόν, λέγαμε προεκλογικά, εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Από τις πρώτες πράξεις και τις πρώτες ενέργειες τους, επιβεβαιώνουν όσους δεν τους ψήφισαν.

  • Γιατί και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν πάει πίσω. Σαν καλός μαθητής του Αναστασιάδη ακυρώνει τη μια μετά την άλλη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Αυτή τη βδομάδα ήταν η σειρά των μαθητών και μαθητριών να γευτούν το πικρό ποτήρι της προεδρικής ασυνέπειας.

Με ελαφρά την καρδία ο  Νίκος Χριστοδουλίδης λέει τώρα πως δεν θα καταργηθούν τα τετράμηνα εξετάσεων των μαθητών αλλά θα… βελτιωθούν τάχατες!

Έξι χρόνια μετά την εισαγωγή ετσιθελικά του θεσμού από τον τέως υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου με τις ευλογίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη  – ΔΗΣΥ και τη συμμετοχή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας ως μέλους τότε του Υπουργικού Συμβουλίου. Ένας θεσμός που αποδείχτηκε στην πράξη πως είναι αντιεκπαιδευτικός ενώ με τα όσα διαδραματίστηκαν τον Γενάρη με τη διαρροή του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, θα ενέμενε κανείς πως η  νέα κυβέρνηση θα λάμβανε αποφάσεις προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησε ενός αναχρονιστικού συστήματος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξετάσεις τετραμήνων τονίζοντας ότι το μέτρο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Ωστόσο τώρα τα γυρίζει και λέει πως θα βελτιώσει το σύστημα!

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με την κατάθεση από το ΑΚΕΛ πρότασης νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και την ταυτόχρονη επιστολή από τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλώντας τον να θέσει το θέμα στις προτεραιότητες του, ενημερώνοντας τον ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση Νόμου που προνοεί για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες από τη φύση τους είναι ανταγωνιστικές και δεν συνάδουν με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές/παιδαγωγικές μεθόδους.

Το ΑΚΕΛ παράλληλα, με την πρόταση Νόμου εισηγείται όπως οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα και να μην συνυπολογισθούν στην τελική βαθμολογία των μαθητών.»

Ωστόσο ο  Πρόεδρος αθετώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, μιλά για… «μείωση της βαρύτητας της εξέτασης των τετραμήνων» και «βελτιώσεις» στο σύστημα!

Με τη στάση του εμπαίζει το μαθητικό κίνημα το οποία με συνέπεια απαιτεί άμεση κατάργηση του θεσμού.

 

Διαβάστε Επίσης