Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚυπριακά «πράσινα ομόλογα» και «πράσινα άλογα»…

Κυπριακά «πράσινα ομόλογα» και «πράσινα άλογα»…

-

Υποβάλλουν και μεταδίδουν τα παπαγαλάκια τους δημιουργώντας την εντύπωση πως αυτό οφείλεται σε δικές τους ενέργειες σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Πρόκειται για παραπλάνηση! Ο λόγος «μείωσης» του χρέους είναι γιατί στις 16 Δεκεμβρίου 2022 η κυβέρνηση εξαργύρωσε ομόλογο €650 εκατομμυρίων, από σύνολο κρατικών ομολόγων €4,2 δισεκατομμυρίων που δόθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα μαζί με το υγιές κομμάτι του Συνεργατισμού. 

Μάλιστα εκτός από το €650 εκατομμύρια πληρώσαμε και ετήσιο τόκο 3,50% δηλαδή €22,75 εκατομμύρια που μαζί με όλα τα υπόλοιπα ομόλογα ο τόκος που πληρώθηκε από το 2018 φτάνει τα €120 εκατομμύρια.  Για την εξόφληση αυτού του ομολόγου η κυβέρνηση δανείστηκε τον Ιανουάριο του 2022 ποσό ύψους €1 δισεκατομμυρίου. 

  • Η αλήθεια όμως είναι άλλη γιατί όπως γράψαμε σε πρόσφατη έκδοση της «Γνώμης», εντός Μαρτίου προχωρούν με την έκδοση νέου ομολόγου (δανεισμού) ύψους €1δισεκατομμυρίου υπό μορφή πράσινου ομολόγου.

Πράσινα ομόλογα εκδίδονται για την συγκέντρωση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση κυρίως έργων που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την βελτίωση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος. 

 ΄Εχει έστω ένα αφελή που πιστεύει ότι με την έκδοση πράσινου ομολόγου  το προϊόν του θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό  έκδοσης του  την στιγμή που υπάρχουν παραθυράκια και μη ενδελεχής έλεγχος;

«ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ» ΞΕΝΟΙ…

Σύμφωνα δε  με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat,  η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό ξένων πιστωτών, δηλαδή μη κατοίκων Κύπρου,  σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.  

Συγκεκριμένα αυτό το ποσοστό το  2022 φτάνει στο 92%  του δημόσιου χρέους σε σύγκριση με 88% για το 2021 και  το 83% το 2020.  Για την τύχη του λαού μας τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα κύριο λόγο  έχουν οι ξένοι. ‘ Οσον αφορά το ιδιωτικό χρέος που ανέρχεται στα €60 δισεκατομμύρια και αφορά δανεισμό από τις τράπεζες αυτός  κατά 95% βρίσκεται στα χέρια των ξένων τους μετόχων καθώς και στα ξένα επενδυτικά ταμεία.

Σε  έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που δόθηκε στην δημοσιότητα το μεγάλο ιδιωτικό χρέος είναι η μεγαλύτερη ανισορροπία της Κύπρου με το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ΑΕΠ, να φτάνει το 260% σε απόλυτους αριθμούς φτάνει τα €60  δισεκατομμύρια και είναι το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ. 

Παράλληλα η χώρα μας καταγράφει και μεγάλη ανισορροπία και στο δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην ΕΕ και αν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και τους ετήσιους τόκους που φτάνουν το €1 δισεκατομμύριο συν τα €8,5 δισεκατομμύρια  που οφείλονται από το κράτος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Το δε σύνολο του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ φτάνει τα €90 δισεκατομμύρια (μαζί με τα οφειλόμενα στο ΤΚΑ).  Βάσει της εν λόγω έκθεσης ανισορροπίες εντοπίζονται και σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο και την διεθνή επενδυτική θέση.  

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ

ΑΛΛΑ ΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ

Ο μόνος τομέας που παρουσιάζει «βελτίωση» είναι ο τραπεζικός και ο λόγος εμφανής: Έχουν αποξενώσει και ή ξεπουλήσει  μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €20  δισεκατομμυρίων  ενώ έχουν περάσει στα δικά τους χέρια και ξεπουλούν ακίνητα που εξασφάλιζαν δάνεια ύψους €4,5 δισεκατομμυρίων.

 Ας μην ξεχνούμε και τις κρατικές εγγυήσεις €1,7 δισεκατομμυρίων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως  που δόθηκαν για δανεισμό που εγγυήθηκε και έδωσε στις τράπεζες για παραχώρηση δανεισμού στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αντ’ αυτού οι τράπεζες δάνεισαν τις θυγατρικές εταιρείες των 6-10 μεγάλων Ομίλων τις οποίες βάφτισαν μικρομεσαίες καθώς και τα  €2,4 δισεκατομμυρίων κρατικές εγγυήσεις διάρκειας 12 ετών στην Ελληνική Τράπεζα ως δώρο μαζί με τον Συνεργατισμό για ζημιές που θα προκύψουν από τα εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν κοντά τους.

Παγκόσμια πατέντα κουτοπονηριάς  γιατί πουθενά στον κόσμο καμιά κυβέρνηση ΔΕΝ εγγυήθηκε ποτέ τυχόν  μελλοντικές ζημιές μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Η Κύπρος είναι μια ανοικτή οικονομία που παράλληλα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές  και με την μείωση τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία. To έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για το 2022 έφτασε τα €7 δισεκατομμύρια. 

Κτυπούν καμπάνες από το 2019 για την κυπριακή οικονομία όταν άρχισαν να παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης αλλά  κώφευαν, το μόνο που τους ένοιαζε είναι τα βολέματα και ο εύκολος πλουτισμός του περίγυρου τους.  

  • Με αλχημείες εμφάνιζαν   την οικονομία να ευημερεί σε αριθμούς, την ώρα που οι πολίτες αιμορραγούν.  

Το μόνο κληροδότημα που  άφησαν είναι η τάτσα των διαβατηρίων, της διαφθοράς, των βολεμάτων, των σκανδάλων, που πολύ φοβούμαι θα συγκαλυφθούν,  ενώ η κληρονομιά που «κάποιοι» συναπεκόμισαν την τελευταία δεκαετία είναι τεράστια και πολύ καλά κρυμμένη ενώ το  μέλλον  για τον λαό είναι αβέβαιο γιατί οι απερχόμενοι έφυγαν … μένοντας και ο νοών νοείτω…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης