Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Αθετεί τις δεσμεύσεις του, τη μια μετά την άλλη Κατά το...

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Αθετεί τις δεσμεύσεις του, τη μια μετά την άλλη Κατά το δάσκαλο και ο μαθητής…

-

Πρώτη πήγε περίπατο η… διαφάνεια. Όλα επί των ημερών του, έλεγε, θα γίνονται «υπό το φως της μέρας» αλλά της εξαγγελίας των μελών της κυβέρνησης προηγήθηκε ένα φοβερό παρασκήνιο με καυγάδες και αγκρίσματα μεταξύ των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Χριστοδουλίδη. Ο ένας προσπαθούσε να υποσκάψει υποψηφιότητες που περιλαμβάνονταν στις λίστες του άλλου κόμματος.

 Σε «νύκτα του Αγίου Βαρθολομαίου» εξελίχθηκε το βράδυ της Κυριακής των Καρναβαλιών προς τη Δευτέρα της Καθαράς και αντί τη «μούττη της σαρακοστής» έκοβαν ο ένας τους προτεινόμενους από τον άλλο οι ηγέτες του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΝΕΔΗΠΑ. Κραυγαλέα απούσα η αρχηγίνα του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους η οποία παρακάμφθηκε από τον νέο Πρόεδρο ο οποίος δεν ζήτησε καν την γνώμη της αφού δεν είχε διάθεση να υπουργοποιήσει την ίδια αλλά τον αντιπρόεδρο του κόμματος Μιχάλη Γιωργάλλα. Αντιδρώντας η «σύγχρονη Μπουμπουλίνα», παραιτήθηκε από την αρχηγία του κόμματος της «πυροβολώντας» τόσο κατά του Χριστοδουλίδη, όσο και κατά του μέχρι πρόσφατα στενότερου συνεργάτη της Μιχάλη Γιωργάλλα…

Κραυγαλέα παρέμβαση στο «αλίς βερίσι» της νύκτας των Καρναβαλιών ήταν το «φάγωμα» της Αναστασίας Παπαδοπούλου από τον Μάριο Κάρογιαν. Η θυγατέρα του Τάσσου Παπαδόπουλου προοριζόταν για το υπουργείο Οικονομικών αλλά αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ ο οποίος απέτρεψε το διορισμό στο ίδιο υπουργείο και της κας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του κόμματος τους δεν υπερασπίστηκε, όσο αναμενόταν τις προτάσεις του, ιδιαίτερα γιατί τα «μειονεκτήματα» των δυο στελεχών του δεν μέτρησαν σε άλλες περιπτώσεις όπου στην κυριολεξία οι «αρχές» που έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συγκρότηση της κυβέρνησης του, κατακουρελλιάστηκαν από τον ίδιο.

Έτσι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στο οποίο είχε εκ των προτέρων «κλειδώσει» το υπουργείο Οικονομικών, με τη μεγαλύτερη ευκολία, πρότεινε ως τρίτη επιλογή τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, οπότε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα, να αποδεχτεί την πρόταση, παρ’ όλο που συγκρούεται αυτός ο διορισμός με τη θέση αρχής που ίδιος είχε θέσει προεκλογικά ότι δεν θα διόριζε προσωπικότητες που υπηρέτησαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις ή είναι εν ενεργεία προβεβλημένα στελέχη κομμάτων, λόγος για τον οποίο δεν επιλέγηκε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η αρχή της αποφυγής διορισμού πρώην υπουργών παραβιάστηκε και με τον διορισμό του Κωνσταντίνου Ιωάννου που υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ο νέος Πρόεδρος τον διόρισε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

ΟΤΑΝ ΤΟ 3 ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΟ… 8!

Εκεί που ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμπεριφέρθηκε ως «άξιος» διάδοχος του Νίκου  Αναστασιάδη είναι στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την προεκλογική του δέσμευση πως στην κυβέρνηση θα διόριζε 50% γυναίκες και 50% άνδρες.

Ωστόσο σύμφωνα με τη σύνθεση του νέου υπουργικού που ανακοινώθηκε από το Γραφείο του ΜΟΝΟ σε τρία (3) από τα 11 υπουργεία διόρισε γυναίκες!

Τήρησε εν μέρει την υπόσχεση του ΜΟΝΟ σε ότι αφορά τις κατώτερες του υπουργού θέσεις αξιωματούχων!

Βεβαίως και επί συνόλου (υπουργών και άλλων αξιωματούχων) λόγω της μεγάλης δυσμένειας σε βάρος των γυναικών σε ότι αφορά τους υπουργούς, και πάλι δεν ισχύει η δέσμευση του νέου Προέδρου αφού από σύνολο 25 θέσεων διόρισε μόνο 11 γυναίκες!

Και για του λόγου το αληθές, ιδού τι γράφει στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου 2022:

«Οι διορισμοί που άπτονται των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελούνται 50%-50% γυναίκες και άνδρες»!

Ακριβώς αυτό ΔΕΝ έκανε με την πρώτη πράξη του ως Πρόεδρος!

Ο τελικός κατάλογος των υπό διορισμό για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε λίγες μόλις ώρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, προφανώς λόγω του έντονου παρασκηνίου που αναπτύχθηκε.

ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ…

Βεβαίως το κρίσιμο ερώτημα για την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι η ονοματολογία. Ο Πρόεδρος ελέγχεται πολιτικά γιατί όπως εύστοχα σημειώνει το ΑΚΕΛ, έθεσε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω, αθετώντας τις δικές του δεσμεύσεις.

  • Η κύρια ανακολουθία του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι οι προθέσεις που έδειξε για τις πολιτικές που θ’ ακολουθήσει.

Ενώ προεκλογικά «έκανε την πάπια», με την ανάληψη των καθηκόντων του, «λύθηκε η γλώσσα του», και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λέει ότι θα συνεχίσει την ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική με τον προκάτοχο του. Το ίδιο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης αδιαφορώντας εάν κόμματα που τον στήριξαν και στα οποία οφείλει την εκλογή του χαρακτήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ως τη χειρότερη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιβεβαιώνει με τις ενέργειες και τοποθετήσεις του ως πρόεδρος του κράτους πλέον πως οι πολιτικές που ευαγγελιζόταν ως υποψήφιος δεν είχαν καμιά διαφορά από εκείνες του επίσημου υποψήφιου του ΔΗΣΥ, του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ…

Ασκώντας τις συνταγματικές εξουσίες του έχοντας το προνόμιο των διορισμών φαίνεται πως διασφάλισε πως στην μεγάλη ομάδα των 26 στενών συνεργατών του στο Προεδρικό μερίμνησε η μεγάλη πλειοψηφία να είναι Συναγερμικοί και όπως πληροφορούμαστε πραγματική «σφαγή» γίνεται για το  υπόλοιπο προσωπικό που θα κληθεί να εργαστεί τόσο στο επικοινωνιακό Επιτελείο του Προέδρου όσο και στις πολυπρόσωπες υπηρεσίες του Προεδρικού.

Εδώ με το «επιχείρημα» πως θέλει οι άνθρωποι που θα είναι δίπλα του πρέπει να είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης του, ετοιμάζεται για μαζική «εισβολή» στο προεδρικό καθαρόαιμων Συναγερμικών της προσωπικής επιρροής του.

Επίκληση της πρόφασης αυτής εξάλλου, γίνεται από τον Ν. Χριστοδουλίδη και για τον διορισμό του σύγαμβρου του Χαράλαμπου Χαραλάμπους (σύζυγος της Κρίστιας Καρσερά, αδελφής της γυναίκας του Προέδρου) στη  Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Έτσι θα έχει ήσυχο το κεφάλι του ο νέος Πρόεδρος αφού διασφάλισε πως θα έχει συνεχώς «πάνω από τον κεφάλι» του τον πολιτικό μέντορα του τον προκάτοχο του Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο καταευχαρίστησε και με τη νέα του ιδιότητα για την προώθηση του σε διάφορες θέσεις για να φτάσει μέχρις το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία. Θα τον συμβουλεύεται, λέει, συνεχώς. Για νάναι σίγουρος προφανώς που θα βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη κατρακύλα στα χρονικά του κυπριακού κράτους, στη διαπλοκή, τις μίζες και τη διαφθορά;

 

 

 

Διαβάστε Επίσης