Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ενεργειακό πρόβλημα - Εδώ και τώρα μέτρα!

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ενεργειακό πρόβλημα – Εδώ και τώρα μέτρα!

-

1ος: Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. 

2ος: Η δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές

3ος: Επιβολή ανώτατου ορίου κέρδους στην παραγωγή ηλεκτρισμού που παράγεται με τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος, όπως τα φωτοβολταϊκά και 

4ος: Η από κοινού προμήθεια καυσίμων για τις χώρες της Ε.Ε., όπως περίπου έγινε με την προμήθεια εμβολίων για το Covid-19 στις αρχές της πανδημίας.

 

Ένας πέμπτος τρόπος, ο οποίος ήδη εφαρμόζεται από πολλούς πολίτες, όσον αφορά την θέρμανση σπιτιών, αλλά κατά την άποψη μας δεν ενδείκνυται για μαζική χρήση, είναι η χρήση καυσόξυλων. Αυτό εκτός από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας σημαίνει και το κόψιμο δέντρων.

Πέραν λοιπόν, αυτών των άμεσων μέτρων, θα πρέπει επιτέλους ως Κύπρος αλλά και η Ε.Ε. σαν σύνολο  να επιταχύνει τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένα άλλο πιο μακροχρόνιο μέτρο για το οποίο η κυβέρνηση κρίνεται, είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση πολλών ετών στην έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής από την ΑΗΚ, όπως είναι η παρεμπόδιση της ΑΗΚ για διεισδύσει στην παραγωγή ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά.

Μερικά από τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση είναι όμως ανεπαρκή και όχι τόσο αποτελεσματικά και έγκαιρα όσο επιβάλλουν οι καιροί. Το ενεργειακό πρόβλημα υπήρχε πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το τέλος του πολέμου. 

Αν δεν ληφθούν μέτρα, δεν είναι μόνο το πρόβλημα της θέρμανσης και της κίνησης που θα υπάρχει, αλλά και το πρόβλημα ανεργίας και κλεισίματος βιομηχανιών. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων, τόσο για τη διαθεσιμότητα καυσίμων, όσο και για το κόστος απόκτησης τους από τους καταναλωτές, είναι τεράστιες.

Διαβάστε Επίσης