Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΆφησαν τους καταναλωτές έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων!

Άφησαν τους καταναλωτές έρμαιο στα χέρια των κερδοσκόπων!

-

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού και ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ούτε λίγο, ούτε πολύ μετέφεραν τους πολίτες σε ένα «ονειρικό κόσμο» της ευμάρειας επιμένοντας πως ζούμε τάχατες άλλο ένα “success story”, πλην όμως αμφιβάλλουμε αν κατάφεραν να πείσουν τουλάχιστον την πλειοψηφία των πολιτών.

Δεν το νομίζουμε αφού και οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενόψει των προεδρικών εκλογών καταγράφουν την κοινωνική δυσαρέσκεια βαθμολογώντας πολύ κάτω από τη βάση τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Το ράλι τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης συνεχίζεται, την ώρα που έχουν επιβληθεί νέες, μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά καθιστώντας την απόκτηση στέγης για τους εργαζόμενους άπιαστο όνειρο ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφονται τρομακτικές αυξήσεις στα καύσιμα!

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση, τους πρώτους εννιά μήνες του 2022, σημείωσε άνοδο της τάξης του 8.1%, επιβεβαιώνοντας ότι η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει και να καταβροχθίζει τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Τον Σεπτέμβριο 2022 αυξήθηκε κατά 9,0% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 1,0%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σημειώθηκε αύξηση 8,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, οι κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (28,7%) και Μεταφορές (13,3%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Σε σχέση με τον Αύγουστο 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (8,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (22,4%) και Μεταφορές (15,7%).

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Σεπτέμβριο του 2021 όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστά 34,3% και -4,9% αντίστοιχα.

ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Δυσβάσταχτες είναι οι νέες αυξήσεις που επιβλήθηκαν πάλι στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων, το πετρέλαιο κίνησης καταγράφεται ακριβότερο στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου με €1,941/λίτρο, ενώ η πιο φθηνή του τιμή βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού σε €1,765/λίτρο.

Η πιο φθηνή τιμή στην Λευκωσία για το πετρέλαιο κίνησης είναι €1,769/λίτρο, στην Λάρνακα €1,776/λίτρο, στην Αμμόχωστο €1,799/λίτρο και στην Πάφο €1,806/λίτρο. Η ακριβότερη τιμή στην Αμμόχωστο είναι €1,903/λίτρο και στη Λάρνακα €1,908/λίτρο.

Η αμόλυβδη 95 οκτανίων σημειώνει αλλαγή μόνο στην μέση τιμή στην Λευκωσία, σε €1,461/λίτρο από €1,433/λίτρο με την φθηνότερη και ακριβότερη τιμή να παραμένουν ως είχαν σε €1,383/λίτρο και €1,519/λίτρο, αντιστοίχως.

Η πρωτεύουσα συνεχίζει να κρατά την πρωτιά στην ακριβότερη τιμή για την αμόλυβδη 95, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός σε €1,514/λίτρο, η Πάφος σε €1,499/λίτρο, η Αμμόχωστος σε €1,489/λίτρο και η Λάρνακα σε €1,487/λίτρο.

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθώς έχουν επιβληθεί νέες αυξήσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, περιλαμβανομένων των καυσίμων, και των υπηρεσιών, αίσθηση προκάλεσαν τα ευρήματα έρευνας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τις προοπτικές για την οικονομία.

Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,9% το 2022, ως αποτέλεσμα του υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης το δεύτερο τρίμηνο και της ισχυρής ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω αυξημένου τουριστικού ρεύματος, αναφέρει το ΚΟΕ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία πάνω στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να εκτυλίσσονται πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, επηρεάζοντας τις προοπτικές για το 2023».

Γι’ αυτό και το ΚΟΕ προχώρησε στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεών του για το 2023, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,4% (-0,4% από την προηγούμενη πρόβλεψη).

Το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι η πρόβλεψη είναι μειωμένη λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ΕΕ, η αποδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών και η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη».

Όπως σημειώνεται, ότι «οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν» ενώ προστίθεται πως «η νομισματική σύσφιξη (για καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού) θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εγχώριες προοπτικές, αν οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού του κράτους και στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι πιο απότομες από τις αναμενόμενες».

Επίσης, αναφέρεται ότι «λόγω της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, τυχόν δημοσιονομικά μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού καθολικής αντί στοχευμένης φύσης, ενδέχεται να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική θέση και τις προοπτικές μεγέθυνσης».

ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Κι όμως, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, με τα όσα είπε έδωσε στην αίσθηση ότι τα βλέπει όλα ρόδινα στην οικονομία!

Κι’ αυτό την ώρα που οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν πως η ακρίβεια και ο  πληθωρισμός γονατίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά.

  • Την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος για το 2022. Αυξήσεις, που μαζί με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και τη στασιμότητα στους μισθούς, κάνουν την απόκτηση στέγης για χιλιάδες νέους ακόμα πιο δύσκολη.

Ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 ανήλθε στις 134,55 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

  • Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 16,24%.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 16,24%. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (18,73%), στα ορυκτά (16,95%), στα προϊόντα ορυκτών (15,51%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (14,62%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (12,23%).

  • Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αύξησαν τις δόσεις των δανείων, λόγω της αύξησης του Euribor ένεκα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενδεικτικά, το Euribor 6 μηνών, το οποίο μέχρι τις αρχές Ιουνίου ήταν αρνητικό, έφτασε στο 2,03%.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα δάνειο ύψους 150 χιλ. ευρώ, η δόση έχει αυξηθεί κατά περίπου 250 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων όσων έχουν ενταχθεί στο σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου, είναι συνδεδεμένα με Euribor.

Επίσης, επισημαίνεται ότι από την πιο πάνω εξέλιξη επηρεάζονται και τα δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με άλλα κυμαινόμενα επιτόκια.

  • Αυτή είναι η πραγματική οικονομία, όπως τη ζουν οι πολίτες. Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και σβήνει τα όνειρα των λαϊκών στρωμάτων για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Έτσι, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι η κυβέρνηση Συναγερμού έθεσε θεμέλια βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προφανώς θεωρεί ότι η στέγη δεν αποτελεί κομμάτι αυτής της στρατηγικής, επισημαίνει εύστοχα ο Χάρης Πολυκάρπου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ. Διότι, προσθέτει, διαφορετικά θα είχε φροντίσει το Κράτος να διαθέτει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, εξασφαλίζοντας στην κοινωνία την πρόσβαση σε προσιτή στέγη. Θα είχε φροντίσει να υλοποιήσει προτάσεις όπως η σύσταση ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής, η προσφορά προσιτής στέγης και η παροχή κινήτρων και μέτρων στήριξης στα αστικά κέντρα.

Δεν περιμένουμε κάτι στο υπόλοιπο της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης, πέραν από προεκλογικά πυροτεχνήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού. Το δικαίωμα στη στέγη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τρόπου. Με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη και την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού.

Διαβάστε Επίσης