Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κυβέρνηση σε ρόλο «κόμη Ντράγκουλα»! Πίνουν το αίμα των καταναλωτών μέσω...

Η κυβέρνηση σε ρόλο «κόμη Ντράγκουλα»! Πίνουν το αίμα των καταναλωτών μέσω του ισοπεδωτικού ΦΠΑ!

-

Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα αυξημένα έσοδα του κράτους από την άμεση και έμμεση φορολογία θα συνεχίσουν να αυξάνονται για ακόμη τρία χρόνια.  Και όλα αυτά την στιγμή που η ΕΕ έδωσε τα κατάλληλα εργαλεία για αντιμετώπιση του πληθωρισμού όπως η αξιοποίηση των απροσδόκητων κερδών ενός εκάστου κράτους μέλος της  για στήριξη των καταναλωτών και των ευάλωτων ομάδων αλλά η κυβέρνηση υπηρέτης του κεφαλαίου  σε ρόλο κόμη Ντράγκουλα προτιμούν να ρουφούν το αίμα των πολιτών,  να κρατούν το καρβέλι στα ταμεία του κράτους και να ρίχνουν στον λαό λίγα ψίχουλα. 

Στα αιτήματα των καταναλωτών και του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ κωφεύει, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών διαστρεβλώνει τα γεγονότα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης Συναγερμού εναντίον κάθε πρωτοβουλίας που στόχο έχει την ανακούφιση της κοινωνίας από τη λαίλαπα της ακρίβειας.

Αναφέρει σε σχετική δήλωση της η Ελένη Μαύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ:

Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Πετρίδης, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί στην κατανάλωση του φυσικού αερίου επιβεβαιώνει αυτό που υποδεικνύουμε ως ΑΚΕΛ εδώ και καιρό: ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και μια σειρά από αποφάσεις της Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να πάρουν εξαιρέσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και σε πρώτες ύλες. Και ήδη μια σειρά από κράτη μέλη έχουν πάρει σημαντικές εξαιρέσεις.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όχι μόνο αρνείται αλλά εμποδίζει και εκείνα τα μέτρα που πήρε η πλειοψηφία της Βουλής.

  • Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο για τους νόμους που μειώνουν το ΦΠΑ στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.

Αν δεν κρύβονται πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωραιοποιούν την κατάσταση (παράδειγμα η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στις 2/3/2022: «το φαινόμενο είναι παροδικό») ή επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος, την ώρα που το κράτος έχει ήδη αυξημένα έσοδα ύψους 690 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση των τιμών (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο Γενάρη – Ιουνίου 2022).

Αρνούνται, μάλιστα πεισματικά να συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, παραπέμποντας τη συζήτηση στις… αρχές του 2023!

Ο Υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει, προβλέπουμε, να ψάχνει δικαιολογίες. Αλλά και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και να διεκδικεί μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, αναφέρει η Ελένη Μαύρου.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΦΠΑ!

Η επιχειρηματολογία του Κωνσταντίνου Πετρίδη κατέρρευσε πλήρως με την επίσημη ανακοίνωση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, από το 19% στο 7%.

  • Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνει ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχεδίαζε να απαλλάξει την εισφορά από ΦΠΑ, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για το φυσικό αέριο αναμένεται να ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

 

 

Διαβάστε Επίσης