Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤα Κοινωνικά Παντοπωλεία ξανάρχονται! - Του Χάρη ΜΑΣΟΥΡΑ

Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία ξανάρχονται! – Του Χάρη ΜΑΣΟΥΡΑ

-

  • Αντί να φορολογηθεί από το κράτος περαιτέρω ο πλούτος στη βάση στοχευμένης και όχι γραμμικής φορολογίας, αφέθηκε ο φτωχός συμπολίτης μας αβοήθητος και στην ελεημοσύνη!

     Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που επικαλούμαστε καθημερινά για να μας σώσουν από την Τουρκία,  λειτουργεί  το Κράτος Πρόνοιας και κυρίως δεν ισοπεδώνεται η φτώχεια με τον πλούτο. Στις δε χώρες, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, λειτουργούσαν κοινωνικοί θεσμοί, που παρείχαν στους πολίτες δωρεάν στέγαση, εκπαίδευση, υγεία και εργοδότηση, ώστε να μην έχουν ανάγκη τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, που είναι καρπός  του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και του νεοφιλελευθερισμού. (Σύγχρονος όρος του καπιταλισμού που πιστεύει ότι τα πάντα στην αγορά ρυθμίζονται με βάση την… προσφορά και ζήτηση, άρα ο παρεμβατισμός είναι αχρείαστος).

Η συνεχής όμως ακρίβεια στα τρόφιμα ξηράς τροφής, λαχανικών, φθαρτών, βρεφικού γάλακτος, αλλά και στα είδη ρουχισμού και παννών, αύξησαν τις αιτήσεις καρτών για βοήθεια από τα Κοινωνικά  Παντοπωλεία, άρα ο κρατικός παρεμβατισμός επιβάλλεται.

       Από τον περασμένο χρόνο οι αιτούμενες οικογένειες κάρτας βοήθειας, ανήλθαν σε 82 από 28 που ήταν  προηγουμένως. Οι σχετικές αιτήσεις άπορων, φτωχών, νέων ζευγαριών και συνταξιούχων για απόκτηση κάρτας ένταξης στα Κοινωνικά Παντοπωλεία Λάρνακας αυξήθηκαν κατακόρυφα.

  • Άτομα που δεν είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα καταφεύγουν κάθε Παρασκευή, κατά την καθορισμένη μέρα διάθεσης των τροφίμων και του ρουχισμού έξω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο πολύς κόσμος, βιώνει εντονότερα την ακρίβεια και τη φτώχεια όταν βλέπει το γείτονά του να τρώει, να πίνει, να αλλάζει έπιπλα, να προβαίνει σε ανακαίνιση οικίας και επιπλέον να διατηρεί οικιακή βοηθό για τις δουλειές του σπιτιού και να βγάζει βόλτα το σκυλάκι, την ώρα που τα παιδιά του λαού δυστυχούν και στερούνται των στοιχειωδών ειδών διατροφής και ρουχισμού. 

ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ! 

       Όσο η ακρίβεια, ως αποτέλεσμα του άδικου καταμερισμού του πλούτου θα εντείνεται, θα γίνεται ολοένα και οξύτερη η αναγκαιότητα των Κοινωνικών Παντοπωλείων, ενώ οι κρατούντες και συγκυβερνώντες θα περηφανεύονται ότι «απάλλαξαν τον κοσμάκη από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία που κληρονόμησαν από τους πρώην κυβερνώντες»!!!

  • Το πρόβλημα των Κοινωνικών παντοπωλείων είναι παγκύπριο και δεν επανεμφανίστηκε μονάχα στη Λάρνακα! Πιστεύουμε πως οι  άλλοι Δήμαρχοι το σκεπάζουν κάτω από το χαλί,  νομιζόμενοι πως έτσι διατηρούν άτρωτο το «κύρος» του δήμου τους.

Το εγώ, λοιπόν, πάνω από το εμείς και η δημαρχιακή ματαιοδοξία πάνω από τον πένητα, φτωχό  και ρακένδυτο συνδημότη!

      Ο Δήμαρχος  Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου , καλείται να συγκαλέσει χωρίς καθυστέρηση, συγκέντρωση όλων των επηρεαζόμενων για να επιληφθούν του καυτού θέματος, επανεμφάνισης των Κοινωνικών Παντοπωλείων και να λάβουν αποφάσεις ανακούφισης των πασχόντων συνανθρώπων μας μέχρι που το κράτος να τους εντάξει σε Κρατικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας, κάτι που οι ευρωπαίοι πολίτες καρπούνται εδώ και μισό αιώνα, γι΄ αυτό και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι ανύπαρκτα.        

     

                 

 

 

Διαβάστε Επίσης