Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κυπριακή διπλωματία είναι «βαθιά νυχτωμένη» - Τρέχει πίσω από τα γεγονότα...

Η κυπριακή διπλωματία είναι «βαθιά νυχτωμένη» – Τρέχει πίσω από τα γεγονότα «δεύτερη και καταϊδρωμένη»

-

Πίσω από τις «εξελίξεις» βρίσκονται οι ΝΑΤΟϊκοί με πρωτοστάτες τους Αμερικανούς οι οποίοι μεθόδευσαν την «συμφιλίωση» των δυο συμμάχων τους στον «ιερό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας. Καταλύτης υπήρξε η κάθοδος στην περιοχή στις αρχές του χρόνου της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώριας Νούλαντ η οποία δεν απέκρυψε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν «να βοηθήσουν» την Τουρκία και το Ισραήλ να συνεργαστούν ώστε να εξαχθεί στην Τουρκία ισραηλινό φυσικό αέριο. Είχε αναφέρει μάλιστα πως η Κύπρος μπορεί να είναι μέρος αυτού του σχεδίου, μεταφέροντας στην Τουρκία κυπριακό φυσικό αέριο, δήλωση στην οποία δόθηκε η ερμηνεία πως συνιστούσε παρότρυνση για λύση του Κυπριακού για να μπορέσει να καταστεί εφικτή.

  • Και επειδή από καμιά πλευρά, όπως εκτίμησαν οι ΝΑΤΟϊκοί, δεν υπήρχε η αναγκαία βούληση για λύση του Κυπριακού, γεγονός το οποίο καταγράφεται και στις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προχώρησαν χωρίς την Κύπρο…   

Γνώριζαν κατά συνέπεια όλοι, ή έπρεπε, τουλάχιστον οι διπλωματικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας να γνωρίζουν για τα όσα είχαν τροχοδρομηθεί, αλλά ποιος ασχολείται… Προεδρικό, υπουργείο Εξωτερικών και κυβερνών κόμμα ασχολούνταν όλο αυτό το διάστημα με την προεκλογική καμπάνια τους και όχι με ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία των προϋποθέσεων για αναζωογόνηση, νεκρανάσταση για να είμαστε ακριβείς, των προσπαθειών αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.

ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ»

ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ…

Αντί άλλης ενέργειας, η κυβέρνηση «επένδυσε» στην αναμενόμενη, ούτως ή άλλως,  ανακοίνωση για νέο κοίτασμα φυσικού αερίου, την οποία επιχείρησε μάλιστα να εκμεταλλευθεί παραπλανώντας, για εσωτερική κατανάλωση προς άγραν ψήφων!

Έτσι  η ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total – ENI για την ύπαρξη «σημαντικού κοιτάσματος», όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση, φυσικού αερίου στην Κύπρο στο σημείο Κρόνος-1 στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ να τύχει εκμετάλλευσης με πομπώδεις δηλώσεις ωσάν να πρόκειται για ανακάλυψη ποσοτήτων μαμούθ που φέρνουν την Κύπρο στο κέντρο των εξελίξεων στην προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό αέριο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο διοχέτευαν στα γνωστά παπαγαλάκια και στα μέσα, σε έντυπα και διαδικτυακά, ότι πρόκειται για ποσότητα φυσικού αερίου που κατατάσσει τον ταμιευτήρα στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ «σε ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως», αφού «εκτιμάται ότι διαθέτει 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα 3 κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην μεγαλόνησο ανεβάζει τη συνολική δυναμικότητα στα 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Τροφή για την υπερμεγέθυνση του κοιτάσματος έδωσε η ίδια η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου δηλώνοντας πως η εν λόγω ανακάλυψη των 2.5 τρις κυβικών ποδών είναι βοηθητική και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το Αφροδίτη.

  • Η υπουργός Ενέργειας σημειώνει ακόμη ότι «δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον ανοίγεται η προοπτική για να ενταχθεί η Κύπρος πολύ πιο γρήγορα και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ»…

Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως η Ευρώπη πρακτικά δεν μπορεί να αποτελεί μελλοντικό αγοραστή του Κυπριακού φυσικού αερίου. Για να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης απαιτούνται μερικά χρόνια και η Ευρώπη εν τω μεταξύ έθεσε πρόγραμμα για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να είναι επιλογή η αγορά της  Ε.Ε. ούτε με τον αγωγό East Med, ούτε με άλλον αγωγό.

Μοναδική επιλογή για το μέλλον, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν σημαντικά κοιτάσματα, παραμένει η ασιατική αγορά που δεν άλλαξε τις πολιτικές της σε ότι αφορά τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτά υποδεικνύουν οι ειδικοί αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη «τα ακούει βερεσέ»… και συνεχίζει της Χαλιμάς τα παραμύθια γαργαλίζοντας τ’ αυτιά των πολιτών…

Είναι σ’ αυτές τις φανφάρες που «πάτησαν» οι διάφοροι «διατετεγμένοι» αναλυτές και τα γνωστά παπαγαλάκια για να «παραφουσκώσουν» τις ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΑΖΕΙ

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ο ειδικός για θέματα υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας, σε δηλώσεις του βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι μια σημαντική ανακάλυψη, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κοίτασμα των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών που εντοπίστηκε είναι μικρό σε σχέση με το Ζορ της Αιγύπτου που είναι 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και το Λεβιάθαν του Ισραήλ που είναι 20.

Ο κ. Έλληνας σημείωσε ακόμα ότι η περιοχή γύρω από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ έχει προοπτικές για νέες ανακαλύψεις. Την ίδια ώρα όμως συνέστησε προσοχή στα όσα λέγονται, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα με αυτή τη μικρή ανακάλυψη.

Ακόμη, τόνισε ότι είναι δύσκολη η οικονομική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος, λέγοντας ότι τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτά που ζητά η Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, μέχρι να προχωρήσουν σε εκμετάλλευση και παραγωγή φυσικού αερίου θα χρειαστούν 6-8 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην Ευρώπη η οποία έκανε ήδη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ…

Τους κυβερνώντες στη Λευκωσία και τα παπαγαλάκια τους προσγείωσε με δημόσια παρέμβαση του και ο Δρ Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ και Διευθυντής Επιστημονικής Έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης. 

Θα συνιστούσα, αναφέρει,  λίγο αυτοσυγκράτηση με τις φανφάρες περί “τεράστιου” και “εντυπωσιακού” κοιτάσματος φυσικού αερίου για το Κρόνος-1. Στα 2,5 τρις κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου, προσθέτει, το κοίτασμα είναι το μικρότερο από τα 4 που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Κύπρο και που χαρακτηρίζονται ως ενδεχομένως εμπορικά αξιοποιήσιμα.

Η ανακάλυψη λοιπόν στο σημείο Κρόνος-1 είναι σημαντική αλλά σίγουρα δεν είναι μοναδική, αναφέρει ο Δρ Μιχάλης Μαθιουλάκης και προσθέτει:  

Ενθαρρυντικό για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι το γεγονός πως είναι πιθανό να υπάρχει στο ίδιο σημείο δυνατότητα για περαιτέρω απόληψη φυσικού αερίου, οπότε να πάμε πάνω από τα 70 bcm.

Σαφώς λοιπόν η ανακάλυψη δεν “αλλάζει τα δεδομένα”.

Ενώ κάθε πεδίο χωριστά δεν ανοίγει την όρεξη κανενός, αν μπορέσουν να συνδυαστούν δύο και περισσότερα μαζί, τότε αρχίζουν να γίνονται ελκυστικά.

Μέχρι στιγμής πάντως, μόνο για το ΑΦΡΟΔΙΤΗ υπάρχει μια πρώτη επίσημη (εδώ και καιρό) ανακοίνωση πως το κοίτασμα όντως αντιμετωπίζεται ως εμπορικά βιώσιμο.

Για να βγάλουν όμως οι εταιρίες το αέριο, πρέπει να ξέρουν και με ποιά δίοδο θα το πουλήσουν. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο σημείο καθώς με βάση τις τελευταίες δηλώσεις, η Κύπρος παραμένει κολλημένη στην ιδέα των αγωγών, με πρόκριμα αυτή τη φορά τον αγωγό προς την Αίγυπτο ώστε εκεί το αέριο να υγροποιείται και να στέλνεται στην Ευρώπη.

  • Για την Κύπρο, σημειώνει, το ζητούμενο δεν είναι τόσο το αν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, αλλά περισσότερο το αν οι πολιτικές ηγεσίες θα ξεκολλήσουν, επιτέλους, από τα όνειρα να το μεταφέρουν με αγωγούς…

Ο Δρ Μιχάλης Μαθιουλάκης διερωτάται: Εφόσον το βασικό ζητούμενο, (και αυτό που κάνει το κυπριακό φυσικό αέριο ξανά ελκυστικό), είναι η απεξάρτηση της ΕΕ από μη αξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία, πόσο έξυπνο είναι να έχουμε εγχώρια, ευρωπαϊκή παραγωγή φυσικού αερίου, και να επιλέγουμε να τη στείλουμε στην ΕΕ μέσω μιας τρίτης χώρας εκτός ΕΕ;

Η Αίγυπτος, αναφέρει, μπορεί να παρουσιάζει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά όπως πολύ καλά θυμόμαστε αυτό δεν είναι και κάτι δεδομένο.

 ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

 ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει «όμηρος» των τουρκικών σχεδιασμών στην περιοχή. Θεωρούν πως είναι πολύ απίθανο έως εξωπραγματικό να αναμένει κάποιος να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα με άλυτο το Κυπριακό. 

Ο Χαράλαμπος Έλληνας έχει ξεκάθαρη άποψη. Χωρίς τη λύση του Κυπριακού, αναφέρει, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Μπορεί σε μερικά χρόνια, σημειώνει, να υπάρχει προοπτική εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, όμως θα υπάρχει το πρόβλημα που λέγεται Τουρκία, η οποία με τις ενέργειές της αποθαρρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις για εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης