Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ απειλή από τις πλατφόρμες συναλλάγματος και τα κρυπτονομίσματα

Η απειλή από τις πλατφόρμες συναλλάγματος και τα κρυπτονομίσματα

-

Η φορολογική αμνηστεία: Το 2005 είχαμε την φορολογική αμνηστία και  ο σκοπός της ήταν  να τονωθούν τα δημόσια ταμεία τα οποία η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ άφησε άδεια και λόγω της τεράστιας φοροδιαφυγής όσων αετονύχηδων απέκτησαν με αθέμιτο τρόπο δισεκατομμύρια λίρες από την «χρυσή» εποχή του Χρηματιστηρίου. 

Με την τότε φορολογική αμνηστία, μαύρο χρήμα που ήταν κατατεθειμένο σε κυπριακές τράπεζες με ψεύτικα ονόματα   δηλώθηκε αλλά έφτασε μόνο  τα €2,8 δισεκατομμύρια τα οποία φορολογήθηκαν  με μόνο 5% και από μαύρο έγινε… λευκό σαν χιόνι, (τα υπόλοιπα £11,2 δισεκατομμύρια  είχαν ήδη φυγαδευθεί) και αντί αυτά τα χρήματα να μπουν στην πραγματική οικονομία είτε φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό,  είτε χρησιμοποιήθηκαν μόνο στον κατασκευαστικό τομέα με όλα τα συνεπακόλουθα.

Η φορολογική αμνηστία είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται μόνο από χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη ενέργεια που βάζει γρήγορο χρήμα στα ταμεία ενός κράτους αλλά έχει τεράστιες και σημαντικότερες επιπτώσεις.  Πάλι δόθηκε πλήρη ασυλία στους φοροφυγάδες που με τον φόρο αμνηστίας, το μαύρο και αμφιβόλου προέλευσης χρήμα τους νομιμοποιήθηκε και μάλιστα με πιο ευνοϊκό συντελεστή από αυτό των νομοταγών φορολογούμενων.

Τα αξιόγραφα: Την περίοδο 2007-2009 ήρθε η σειρά των ελληνικών αξιογράφων -σκουπιδιών που οι «καλύτεροι» τραπεζίτες του κόσμου αγόρασαν  ότι  ήθελαν να ξεφορτωθούν οι Γερμανικές Τράπεζες και μάλιστα έπαιρναν και προμήθεια ή στην προκειμένη μίζες 15% και μετά οι λήσταρχοι ξεφόρτωσαν αυτά τα σκουπίδια σε ανυποψίαστους πολίτες τους οποίους διαβεβαίωναν ότι η αγορά τους ήταν εγγυημένη δελεάζοντας τους με το ψηλό επιτόκιο του 7%. 

Το κούρεμα: Μετά ήρθε το κούρεμα καταθέσεων και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα πως δισεκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά από τις τράπεζες όταν αυτές ήταν κλειστές την περίοδο 15-28 Μαρτίου 2013;

Ποτέ δεν έγινε έρευνα ποιοί διευκόλυναν αυτούς που έφεραν δισεκατομμύρια στην Κύπρο και τα ξέπλυναν  αλλά κατάφεραν με το λάδωμα (μίζες) να τα βγάλουν στο εξωτερικό χωρίς να κουρευτεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις τους. 

Μετά το  κούρεμα  του 2013 και εκμεταλλευόμενες την άρση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα   άρχισαν να ξεφυτρώνουν στην Κύπρο  οι  ξένες πλαφόρμες συναλλάγματος  που βρήκαν πρόσφορο έδαφος και εγγράφηκαν στην Κύπρο στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών.

Τον τελευταίο δε καιρό όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε αυτές λόγω των μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις και χιλιάδες  ξένοι αλλά και ντόπιοι προβαίνουν σε συναλλαγές εκατομμυρίων ημερησίως αγνοώντας τους τεράστιους κινδύνους που  καραδοκούν για  τα χρήματα τους.

 

ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ

ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ότι ο αριθμός των εταιρειών που εγγράφονται στον ΄Εφορο Εταιρειών αυξάνεται και οι κυβερνώντες το αποδίδουν στο ότι ξένες εταιρείες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο.  Η πραγματικότητα είναι άλλη, ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφής αυτών των εταιρειών,  που οι πλείστες από αυτές  έχουν εγκαταστήσει την έδρα τους στην Κύπρο και δει στη Λεμεσό, είναι γιατί εκμεταλλεύονται το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου και τις «άριστες» λογιστικές και δικηγορικές υπηρεσίες που παρέχει η χώρα μας.

  • Αυτές οι πλατφόρμες συναλλάγματος  είναι  επενδυτικές εταιρείες στις οποίες κάποιος  μπορεί να καταθέτει π.χ. €1000 για επένδυση και του τάζουν φούρνους παξιμάδια για την απόδοση αυτών των «επενδύσεων». 

 Χιλιάδες που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου δοκιμάζουν την τύχη τους και  το μόνο που καταφέρνουν είναι να χάσουν τα χρήματα τους από τις πρώτες εβδομάδες, ημέρες ακόμα και ώρες.  Οι μοναδικοί που έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίες είναι οι έμπειροι οι γνώστες αυτών των προϊόντων και όχι οι απλοί καταθέτες που μαθαίνουνε ότι τώρα που τα επιτόκια στις τράπεζες είναι μηδενικά αποσύρουν τα χρήματα τους για να προβαίνουν σε τέτοιου είδους «επενδύσεις». 

Τον τελευταίο καιρό συνέχεια διαβάζουμε ότι  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να βάλει τάξη είτε αναστέλλοντας την άδεια λειτουργίας αρκετών από αυτές τις εταιρείες, είτε προχωρώντας σε εκκαθάριση τους ή επιβάλλοντας τους πρόστιμα είτε για παραβίαση της νομοθεσίας είτε γιατί δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πελατών τους.

΄Εχει περιέλθει στην αντίληψη μας ότι κάποιες από αυτές τις εταιρείες αρνούνται σε πελάτες τους  να αποσύρουν χρήματα από τους επενδυτικούς λογαριασμούς τους.

Επίσης, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οφείλονται σε  επενδυτές αρκετά εκατομμύρια ευρώ από μια και μόνο τέτοια εταιρεία, αλλά τι έχουν να πάρουν από τους μη έχοντες αφής στιγμής τα εκατομμύρια που επένδυσαν τώρα βρίσκονται στους λογαριασμών των  ιδιοκτητών  αυτών των εταιρειών  σε φορολογικούς παραδείσους;

 

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ

ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

 

Τώρα  ξένες επενδυτικές εταιρείες  που προσφέρουν ψηφιακά νομίσματα (κρυπτονομίσματα)  υπέβαλαν αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.  Και όλα αυτά την στιγμή που στην  Ευρώπη ο συγκεκριμένος τομέας παραμένει μη ρυθμιζόμενος και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τα επόμενα βήματα.

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την επιφύλαξη του για τα κρυπτονομίσματα καθώς παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο απώλειας χρημάτων. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί σε τι ακριβώς επενδύει αφού ο μοναδικός λόγος για μια επένδυση στο κρυπτονόμισμα είναι ότι μελλοντικά θα βρεθεί κάποιος να το αγοράσει ακριβότερα!

Ούτε επιτόκιο θα επωφεληθεί κάποιος ούτε υπάρχει αξιόλογη συναλλακτική αξία.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να χάσει τα χρήματα του.  Καθημερινά διαβάζουμε ότι στο το εξωτερικό περιουσίες ολόκληρες, αλλά και οικογενειακές αποταμιεύσεις πολλών ετών χάθηκαν εν μια νυκτί για αυτό να είσαστε υποψιασμένοι όταν θα σας προσεγγίσουν αυτές οι εταιρείες. 

Δεν είναι αστεία πράγματα για τους απλούς πολίτες που δεν κατέχουν το θέμα. Αυτά τα πράγματα είναι για όσους είναι καλοί γνώστες του θέματος και κάθονται νυχθημερόν μπροστά από ένα πληκτρολόγιο. Καθημερινά διαβάζουμε στον ξένο τύπο και ιστοσελίδες που ασχολούνται με χρηματιστηριακά θέματα ότι είτε άτομα είτε εταιρείες που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα πέφτουν θύματα αρκετών από αυτές τις εταιρείες και δισεκατομμύρια εξαφανίζονται.

Μόνο το τελευταίο εξάμηνο έκαναν φτερά και χάθηκαν ποσά $1,8 τρισεκατομμυρίων (δολαρίων). Από ευρήματα έρευνας της Belingcat, που είναι ένας ιστότοπος έγκριτης ερευνητικής δημοσιογραφίας, φαίνεται ότι χιλιάδες από αυτές τις εταιρείες στεγάζονται σε διευθύνσεις γραμματοκιβωτίων ή σε εικονικά γραφεία χωρίς να έρθουν σε επαφή με τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη ενώ η πλειοψηφία αυτών των εταιρείων είναι  υπεράκτιες εταιρείες (offshore)  με έδρα φορολογικούς παραδείσους. 

Για αυτό παράκληση μας προς τους αναγνώστες μας και όχι μόνο όσοι έχετε έστω και ένα μικρό κομπόδεμα στις τράπεζες και τα επιτόκια τώρα είναι μηδενικά  και δεν έχετε γνώση πως διεξάγονται αυτές οι συναλλαγές μέσω αυτών των επενδυτικών εταιρείων μην παρασύρεστε γιατί γνωρίζουμε ότι σας τάζουν λαγούς και πετραχήλια.  Μην ξεχνάτε τι έπαθαν χιλιάδες συμπατριώτες μας που παρασύρθηκαν από το υψηλό επιτόκιο του 7% που τους έταζαν οι «καλύτεροι» τραπεζίτες του κόσμου και «επένδυσαν» σε αξιόγραφα σκουπίδια ή και παλαιότερα την ούτω καλούμενη χρυσή εποχή του Χρηματηστηρίου την περίοδο 1996-1999 που 14 δισεκατομμύρια ΛΙΡΕΣ πέρασαν στα χέρια μιας χούφτας αετονύχηδων.

΄Οπως λέει και μια αρχαία φράση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» και στην προκειμένη περίπτωση θα είναι για  όσους πέσουν στην παγίδα……. τετράκις.

E.Z.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης