Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο μεγάλο πάρτι με τα «χρυσά διαβατήρια» με τεκμηρίωση και από την...

Το μεγάλο πάρτι με τα «χρυσά διαβατήρια» με τεκμηρίωση και από την Ελεγκτική Υπηρεσία

-

Αυτή τη φορά τα πυρά προέρχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δημοσιοποίησε τα ευρήματα έρευνας της. Σε έκθεση της εντοπίζει αδυναμία σε όλη την πορεία εξέτασης αιτημάτων επενδυτών για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, επισημαίνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν λάμβανε πάντα υπόψη τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών!

Μιλώντας στον «Άστρα» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι εξετάστηκε ο χειρισμός των αιτήσεων από το στάδιο υποβολής του σημειώματος στον Υπουργό Εσωτερικών, μέσω του Γενικού Διευθυντή, και κατά πόσον αυτός ήταν ο ενδεδειγμένος.

Όπως εξήγησε, εξετάστηκαν δύο θέματα: κατά πόσον η πρόταση που ετοίμαζε ο Υπουργός Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ορθή και πλήρης και κατά πόσον το Υπουργικό Συμβούλιο λάμβανε δεόντως υπόψιν τα όποια ευρήματα υπήρχαν στο σημείωμα του Υπουργείου.

  • Όπως είπε κάποιες φορές λαμβανόταν υπόψιν και κάποιες όχι. Ο Μάριος Πετρίδης επανέλαβε ότι προκύπτει λανθασμένη και ελλιπής ενημέρωση και της ίδιας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόσθεσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, είδε οριζόντια όλες τις σχεδόν 3.500 παραχωρήσεις διαβατηρίων. Είπε πως εξέτασαν δύο περιόδους, αυτή που κάλυπτε τους όρους εντολής της Επιτροπής Νικολάτου και μετά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής βρέθηκαν και τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτοί συνέχιζαν να ικανοποιούν τα κριτήρια.

Διαπίστωσαν ακόμη, αν υπήρξε απώλεια φορολογικών ή άλλων εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Αυγούστου.

 

Διαβάστε Επίσης