Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑΚΑΜΑΣ: Ανοίγουν την Κερκόπορτα για επέλαση των μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης!

ΑΚΑΜΑΣ: Ανοίγουν την Κερκόπορτα για επέλαση των μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης!

-

Η ανησυχία που εκφράζεται είναι πως μέσα από τα αναπτυξιακά έργα και τις νέες πολεοδομικές ζώνες που προνοούνται θα ανοίξει ο δρόμος για σταδιακή τσιμεντοποίηση και της Χερσονήσου του Ακάμα.             

  • Οι κυβερνώντες του ΔΗΣΥ για άλλη μια φορά, θέτουν πάνω από το περιβάλλον, τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τομέα της Ανάπτυξης Γης και του τουρισμού!

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής για το προτεινόμενο Σχέδιο Ακάμα. Στο συμπέρασμά της, η Αρχή επισημαίνει πως ο πολεοδομικός σχεδιασμός όπως προτείνεται δύναται να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 και για το λόγο αυτό, αναφέρεται, είναι απαραίτητη η κατάργηση ή αλλαγή των ζωνών ή/και η τροποποίηση των προνοιών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργηθούν επιπτώσεις στα είδη και τους οικοτόπους καθορισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Τονίζει, επίσης, πως οι συσσωρευτικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές εφόσον χωροθετούνται αναπτύξεις μεγάλου η/και σημαντικού μεγέθους όπως το επισκέψιμο αγρόκτημα, οι ειδικού τύπου αναπτύξεις, και οι εξειδικευμένες αναπτύξεις σε συγκεντρωμένα σημεία, αλλά και διάσπαρτα στο ύπαιθρο.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναγνωρίζεται ότι «αρκετές από τις πρόνοιες και ζώνες που προτείνονται μπορούν να επιφέρουν σημαντική όχληση στα είδη από την υλοποίηση και λειτουργία έργων σε συγκεκριμένες περιοχές τόσο εντός όσο και εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ειδικά από ζώνες οι οποίες επιτρέπουν διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις. Επίσης, δυνητικά επιφέρουν απώλεια οικοτόπων και ειδών καθορισμού εντός περιοχής Δικτύου Natura 2000.

Οικότοποι οι οποίοι είναι εκτός περιοχών Δικτύου Natura 2000 θα επηρεαστούν από αναπτύξεις και θα επηρεαστούν τα είδη καθορισμού των περιοχών Δικτύου Natura 2000, αφού χρησιμοποιούνται από την πτηνοπανίδα για περιοχές τροφοληψίας και φωλεοποίησης». 

Παρ’ όλα αύτα, η έκθεση προκρίνει το μετριασμό χρήσης, κάτι που, όπως εκτιμούν παράγοντες του περιβαλλοντικού κινήματος, ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτε.

Ο μηχανικός περιβάλλοντος Δρ Μιχάλης Λοϊζίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι εφόσον επιτρέπεται να γίνει η αρχή για την ανάπτυξη, αυτό σημαίνει ότι το πράγμα δεν θα μείνει όπως το περιγράφει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο Δρ Λοιζίδης επισημαίνει ότι οι ανησυχίες του επιτείνονται από το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τα πράγματα. Σημείωσε ότι δεν φοβάται το ότι θα δοθούν κάποιες αδειοδοτήσεις, αλλά το ότι δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν αν θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες των αδειοδοτήσεων. 

  • Ανέφερε επίσης ότι με την έκθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το προτεινόμενο Σχέδιο, ανοίγει η κερκόπορτα για την ανάπτυξη του Ακάμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ακάμας έχει τελειώσει!

Ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Κλείτος Παπαστυλιανού, σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι η αντιφατικότητα στην έκθεση  έγκειται στο ότι αφενός το Τμήμα Περιβάλλοντος αναγνωρίζει ότι το αρχικό σχέδιο όπως προτάθηκε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά σε ειδικό επίπεδο συγκεκριμένων προνοιών φαίνεται να εγκρίνει με βάση τη λογική του μετριασμού, δηλ. τη μισή έκταση, η οποία και πάλι παραμένει προβληματική.

«ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΠΟ»

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ!

Ο πρόεδρος της της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, καταγγέλλει ότι υπάρχει συσκότιση γύρω από το Τοπικό Σχέδιο της Χερσονήσου του Ακάμα.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, σημείωσε ότι είναι γκρίζα η γενική εικόνα τη δεδομένη στιγμή, ενώ κατάγγειλε ότι υπάρχει πολιτική περιρέουσα ατμόσφαιρα έντονων πιέσεων για τα άτομα που θα κατήρτιζαν την έκθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Σημείωσε ότι η έκθεση περιέχει θετικά στοιχεία όπως η απαγόρευση της μεμονωμένης κατοικίας. Τόνισε ωστόσο ότι περιλαμβάνει και μια σειρά από πρόνοιες που φέρουν το αποτύπωμα των πολιτικών πιέσεων που ασκήθηκαν, όπως το γεγονός ότι διατηρούνται τα επισκέψιμα αγροκτήματα και διευρύνονται οι λατομικές ζώνες.

  • Τόνισε ακόμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος για αναπτύξεις που θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και ενδεχομένως να υπάρξει αυθαιρεσία.

Επίσης ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται με γρήγορες ταχύτητες ενόψει και των προεδρικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι οι Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος της Βουλής θα συνεχίσουν να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε ανησυχία για το τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Ανέφερε ότι στην τελική γνωμάτευση για ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν την περιοχή επεξηγώντας ότι θα επιτραπεί η άναρχη ανάπτυξη στις μη προστατευόμενες περιοχές, ενώ σημείωσε ως αχρείαστη την επέκταση των λατομικών ζωνών, αφού για τα επόμενα χρόνια υπάρχει επάρκεια.

ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ …

Σήμερα Παρασκευή κλήθηκαν σε συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και / ή Προγράμματα, για να  καταθέσουν την τελική τους θέση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και να διευκρινιστούν σημεία που είχαν τεθεί στη συνεδρία τον περασμένο Μάιο σχετικά με την Έκθεση ης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία αφορά τις επιπτώσεις στις περιοχές Natura. Μετά τη συγκεκριμένη συνεδρία θα ανοίξει ο δρόμος για τη γνωμοδότηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Πάντως τα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται δυσαρεστημένα διότι η πρόσκληση δεν συνοδεύεται και με την  Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ .

Σύμφωνα τον κανονισμό, τα μέλη θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους την έκθεση τουλάχιστον 7 ημέρες πριν τη συνεδρία ώστε να έχουν το χρόνο να την μελετήσουν και να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα επιχειρήματα τους σε σημεία της έκθεσης που ενδεχομένως να διαφωνούν. Στην πρόσκληση σημειώνεται πάντως ότι θα τους αποσταλεί η Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑ!

Η γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ και των περιβαλλοντικών κινημάτων. Επιβεβαιώνει τους χιλιάδες πολίτες που όλο το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν για να σωθεί η Χερσόνησος του Ακάμα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και από μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα της Αριστεράς και προσθέτει:

«Είναι σαφές ότι το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο για τον Ακάμα πρέπει να τροποποιηθεί σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές πρόνοιες, όπως υποδεικνύουν οι όροι της περιβαλλοντικής αρχής. Επιπρόσθετα, συγκεκριμένες πρόνοιες όπως η διατήρηση της λατομικής ζώνης και ορισμένες ζώνες ανάπτυξης πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω, γιατί δεν συνάδουν με την διατήρηση  και προστασία των οικοτόπων, όπως αυτές προνοούνται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ο αγώνας για τη σωτηρία του Ακάμα, τονίζεται, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλίσουμε ότι ο ένας μοναδικός οικότοπος του τόπου θα προστατευθεί. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται μέσα κι έξω από τη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις για ην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων, με τη χρησιμοποίηση εργαλείων και αντισταθμιστικών κινήτρων  προς όφελος των κατοίκων και των ιδιοκτητών γης.

 

 

Διαβάστε Επίσης